TERAZ9°C
JAKOŚĆ POWIETRZA Bardzo dobra
reklama

Kuchni uczyli się od mistrza

MaWag
MaWag czw., 29 maja 2014 14:39
Skóra wieprzowa w czekoladzie z sosem lawendowo-pomarańczowym z tabasco oraz polędwica wołowa podana na kozim serze z truskawkami i musem z białego wina...
Zdjęcie 1: Kuchni uczyli się od mistrza

1 z 6

Autor: foto: Magda Waga
Autor zdjęcia: foto: Magda Waga
Zdjęcie 2: Kuchni uczyli się od mistrza

2 z 6

Zdjęcie 3: Kuchni uczyli się od mistrza

3 z 6

Zdjęcie 4: Kuchni uczyli się od mistrza

4 z 6

Zdjęcie 5: Kuchni uczyli się od mistrza

5 z 6

Zdjęcie 6: Kuchni uczyli się od mistrza

6 z 6

Wykryto bloker reklam!

Treść artykułu została zablokowana, ponieważ wykryliśmy, że używasz blokera reklam. Aby odblokować treść, proszę wyłączyć bloker reklam na tej stronie.

Rafał Wronka, szef kuchni brytyjskiej sieci restauracji, poprowadził lekcję gotowania dla uczniów z klas technikum żywienia Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Szydłowie. Jeden z najlepszych kucharzy w Polsce pokazał, że kuchnię można postrzegać także z innej perspektywy.


- Chciałbym, aby młodzież ucząca się gotować miała styczność z tym, co dzieje się w pracy, nie tylko w szkole. Chcę przybliżyć uczniom, jak wygląda prawdziwa kuchnia. Podstawy nauki na pewno są takie same, ale praca na kuchni jest czymś zupełnie innym. To naprawdę ciężka praca, a nasze praktyki wyglądają, jak wyglądają. Dziś gotowanie stało się modne. Młodzież ma coraz większą pasję w gotowaniu. A pasję tę naprawdę można doskonale rozwijać - mówił Rafał Wronka.

Szef kuchni dodał, że podczas warsztatów pragnął pokazać uczniom, że smaki i ich łączenie znajdują się tylko w naszych głowach, dlatego połączenia, które zaproponował w kuchni miały być oznaką otwartości na smaki.

Dyrektor szkoły, Rafał Czajka mówił, że to wyjątkowa lekcja dla uczniów. - Doświadczenie Rafała Wronki jest ogromne. Warsztaty, które poprowadził są świetną okazją dla naszych uczniów, by dowiedzieli się, że kuchnia nie jest czymś ograniczonym i można postrzegać ją bardzo różnie i szeroko - mówił Rafał Czajka.

 

Podczas warsztatów uczniowie z mistrzem kuchni przygotowali skórę wieprzową w czekoladzie z sosem lawendowo-pomarańczowym z tabasco oraz polędwicę wołową podaną na kozim serze z truskawkami i musem z białego wina.

Reklama

Podsumowanie

    reklama

    Komentarze 15

    reklama