- Bardzo nam zależy, aby mieszkańcy ziemi piotrkowskiej, którzy mają potencjał do produkcji serów, dżemów czy też miodów mogli w sposób legalny uczestniczyć w procesie sprzedaży. Będziemy też prezentować rozwiązania, które zaproponowało Starostwo w sprawie tworzenia inkubatorów przetwórczych. Jeden powstał już w Wolborzu, kolejny powstanie w Czarnocinie. Chcemy zapytać przedsiębiorców, w co taki inkubator wyposażyć. Między innymi takie sprawy będą poruszane na forum - mówi Piotr Wojtysiak, starosta piotrkowski.
W forum uczestniczy również Jagoda Grzejszczak (Jagodowa Babeczka) uczestniczka programu "Bake Off – Ale ciacho!", która opowiadała m.in. o rogalach marcińskich po drużbicku. - One są nawet starsze niż te poznańskie. Jest nawet legenda o Stanisławie Drużbickim, który założył ten gród. Pewnego dnia jego żona zachorowała, a uzdrowił ją lekarz Marcin przepisem na takie rogale. Są mniejsze niż poznańskie, przez co zmniejszamy pulę kaloryczną. Są z ciasta drożdżowego, kruchego, na maku niebieskim, a nie na białym, o który jest trudniej - tłumaczy Jagoda Grzejszczak.
Zarząd Powiatu Piotrkowskiego ma nadzieję, że Forum dostarczy rozwiązań, dzięki którym łatwiej będzie można zbudować rynek produktów lokalnych ziemi piotrkowskiej.