Smakowicie od południa do północy
Grecja ze względu na swoje położenie ma bogaty dostęp do ryb i owoców morza, ale także darów ziemi skąpanych w słońcu. Każdy region tego kraju ma jednak swoje własne tradycje kulinarne. Tym samym Attyka słynie z dolmades, czyli gołąbków zawijanych w liście winogron. W tym regionie mieszkańcy zajadą się także musaką, czyli zapiekanką z bakłażanów, ziemniaków i mięsa mielonego. Z kolei na Krecie jada się ogromne ilości wieprzowiny, a jednym z popularniejszych dań jest choirino kritiko, czyli grube kotlety wieprzowe. Na Kos za to warto spróbować tarty cytrynowej, makaronu z pikantnym mięsem na Korfu, a suszonej wieprzowiny na Mykonos.
Na jedzenie zawsze jest dobra pora
Grecja jak długa i szeroka, słynie ze swoich przekąsek. Bazą mezedes są rozmaite sery i pieczywo. Do tego kolokithakia tyganita i piperies tyganites, czyli smażone kabaczki i papryczki, pasta czosnkowo-fasolowa skordalia i znane nam tzatziki, czyli pasta czosnkowa z ogórkami i miętą… i przepis na długi wieczór pełen rozmów gotowy.
Co ciekawe, zdecydowana większość Greków nie słyszała o tym, co Polacy przypisują ich rodzimej kuchni. Chodzi przede wszystkim o sałatkę grecką oraz rybę po grecku. Ta pierwsza tak naprawdę nosi nazwę wiejskiej, horiatiki i przede wszystkim – nie ma w niej ani jednego liścia sałaty czy kapusty. Nie ma też kukurydzy czy sosu czosnkowego. To przede wszystkim dobrej jakości ser feta, oliwa, zioła, czarne oliwki, czerwona cebula, papryka, pomidory i ogórek. Krojone w grubą kostkę.
Okazuje się także, że rybę po grecku wymyślili… Polacy. Nazwa natomiast prawdopodobnie wzięła się stąd, że warzywa duszone w oliwie są popularne w kuchni śródziemnomorskiej, więc potrawa przypominała nieco danie z Hellady.
Kulinarna podróż
Masz ochotę na danie prosto z krainy bogów bez wychodzenia z domu? Sprawdź ofertę restauracji w Twojej okolicy i zamów online, np. na https://pizzaportal.pl/ Szybko, smacznie i wygodnie.