Tłusty Czwartek, czyli pączkowe szaleństwo

Czwartek, 23 lutego 201719
Po śląsku krepel, po angielsku doughnut; w Austrii puffel, a we Włoszech ciambella. Jakkolwiek go nazwiemy - pączek w każdym przypadku brzmi dziś równie sympatycznie i rozczulająco. Czas na Tłusty Czwartek, czyli wielką kaloryczną fiestę - na którą przecież raz do roku można sobie pozwolić.
Tłusty Czwartek, czyli pączkowe szaleństwo

Tłuste, niezdrowe i nieprzyzwoicie smaczne pączki mają dość długą historię. Już w starożytnym Rzymie czy Grecji kucharze smażyli w tłuszczu podłużne kawałki ciasta i zanurzali je w miodzie (przyznajmy jednak, że takie wypieki miały jednak w sobie więcej z faworków niż z pączków). W średniowieczu, w krajach arabskich, coraz większą popularność zdobywało smażenie już okrągłych kawałków z ciasta drożdżowego - kucharze po usmażeniu obtaczali je w syropie cukrowym, by osłodzić wytrawne ciasto. W końcu dotarły do Anglii, Niemiec i do Holandii.. czy do Polski. Bywało oczywiście, że w czasach, gdy cukier był towarem luksusowym, pączki przyrządzano na modłę wytrawną - na przykład z grzybami czy mięsem. Po odkryciu Nowego Świata pączki dotarły także tam. Amerykanie zjadają 10 miliardów donutów (czyli charakterystycznych pączków z dziurką) każdego roku. To dane z... 2005 roku. Można w ciemno zgadywać, że dziś jedzą ich jeszcze więcej. Bo jak im się oprzeć, gdy panuje taka różnorodność?

No właśnie... Pączki można przyrządzać na nieskończenie wiele sposobów. Blogerzy kulinarni prześcigają się w pomysłach na coraz to bardziej wyszukane i nietypowe przepisy. Przeszukując tylko polskie strony, znajdziemy pączki fit, pączki wegańskie z batatów, pieczone w piekarniku, z czekoladą, daktylami i figami, z serem żółtym i bekonem (bo przecież to TŁUSTY, a nie słodki czwartek). Są także restauracje, które w Tłusty Czwartek serwują... burgery w pączkach. Ograniczeniem jest oczywiście jedynie wyobraźnia. Poza tym wszystkie reguły gry są dozwolone - to ten jeden dzień w roku, kiedy mamy przyzwolenie na objadanie się pączkami bez wyrzutów sumienia. 


Zainteresował temat?

4

0


Zobacz również

reklama

Komentarze (19)

Zaloguj się: FacebookGoogleKonto ePiotrkow.pl
loading
Portal epiotrkow.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników. Osoby komentujące czynią to na swoją odpowiedzialność karną lub cywilną.

berni900 berni900ranga24.02.2017 18:54

Teraz po takim obżarstwie tylko ćwiczenia plus polecam odwiedzić ten sklep z fajnymi odżywkami niezbędnymi w czasie ćwiczeń http://www.i-nc.pl/pl.

02


berni900 berni900ranga24.02.2017 18:53

Teraz po takim obżarstwie tylko ćwiczenia plus polecam odwiedzić ten sklep z fajnymi odżywkami niezbędnymi w czasie ćwiczeń http://www.i-nc.pl/pl.

01


emeryt ~emeryt (Gość)24.02.2017 11:25

a główno prawda ja tyle lat zajadam i to często nie jednego pączka i żadnych boczków nie mam

00


morsu ~morsu (Gość)24.02.2017 00:51

Co za prostackie obrzędy żryć pąki.
Wole se poczytać "Trybunalską". Przynajmniej prawde piszą , która kuje w oczy.

20


eda ~eda (Gość)23.02.2017 08:55

A ja nie lubię pączków i żadnych słodkości.

17


snoop drągi drong ~snoop drągi drong (Gość)23.02.2017 11:44

po angielsku doughnut... to chyba inaczej się piszę? ;) Inna sprawa, że tak naprawdę ma on nie wiele z naszym pączkiem :p

01


Baucha ~Baucha (Gość)23.02.2017 14:18

Ja zjadłem jednego i mi to wystarczy. Wolę kiełbasy zjeść.

13


grubcio ~grubcio (Gość)23.02.2017 14:14

jak widzę całe rodziny, które wykupują masowo "pączki" z np. biedry to mi się biodro otwiera
przecież to sama chemia...

81


dziadek ~dziadek (Gość)23.02.2017 11:39

I wreszcie się wyjaśniło, dzięki artykułowi, skąd tak ogromna ilość amerykanów, płci obojga, ma takie wielkie zady i nie tylko zady. Ja lubię pączki, wczoraj żonka zrobiła takie, ale nie posypane cukrem pudrem ani polewą lukrową ale za to z powidłami, które sama zrobiła w zeszłym roku. Dla mnie pycha. Jednak nie folgujcie sobie zanadto, drodzy ludkowie, bo jutro też jedzonko czeka, a zadki i nie tylko one po cichutku rosną.

42


Domowe pączki ~Domowe pączki (Gość)23.02.2017 09:45

Najlepsze pączki to były gdy je babcia robiła :-) Duże i z marmoladą albo dżemem swojej produkcji :-)

71


reklama
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat