Szybkowar – zasada działania
Gotując w szybkowarze (zobacz go na stronie http://www.philipiakmilano.pl/szybkowar), wykorzystujemy działanie ciśnienia. Potrawę przygotowujemy w szczelnie zamkniętym naczyniu, w którym stopniowo wzrasta ciśnienie, a tym samym również temperatura wrzenia wody. Ciecz znajdująca się w szybkowarze osiąga dużo wyższą temperaturę, niż gdybyśmy gotowali ją w normalnym garnku. Żeby utrzymać stałą wartość ciśnienia i nie doprowadzić do rozerwania garnka, przez specjalny zawór ulatnia się para. To dlatego szybkowary używane na kuchence wydają głośny, syczący dźwięk podczas gotowania.
W szybkowarze potrawy gotują się krócej, dzięki podwyższonej temperaturze. Składniki umieszczone w naczyniu tracą przez to mniej wartości odżywczych, a nasze dania szybciej trafiają na stół. Gotującą się w normalnym garnku przez 1 godzinę ciecierzycę, w szybkowarze marki Philipiak przygotujemy w 20-30 min. Kalafior, podobnie jak i ryż, ugotujemy w 3 min., a nie w 20 minut. Naczynie wykorzystamy przede wszystkim do przyrządzania potraw wymagających długiego duszenia czy gotowania na wolnym ogniu.
Szybkowar – praktyczne porady przy gotowaniu
W szybkowarze w krótkim czasie przygotujemy potrawę mięsną wymagającą długiego podgrzewania. Kawałki wołowiny przyrządzone w ciśnieniowym naczyniu będą rozpływać się w ustach, a wieprzowy gulasz będzie soczysty i pełen smaku. Jeśli w szybkowarze chcemy ugotować delikatne warzywa lub rybę, najlepiej dodać je pod koniec przyrządzania całej potrawy. Dzięki temu nie rozpadną się na drobne kawałeczki i zachowają swoją konsystencję.
Czas gotowania w szybkowarze liczymy od momentu osiągnięcia pożądanego ciśnienia (para zaczyna wydobywać się przez zawór). Ponieważ szybkowar „wykorzystuje” wodę (lub jakikolwiek inny płyn) do przyrządzenia potrawy, na dnie naczynia zawsze powinno znajdować się minimum 2 cm cieczy. W ciśnieniowym garnku szybko ugotujemy mięso do odpowiedniej miękkości. Jeśli jednak chcemy, żeby nasze danie nabrało pełnego smaku, a ciecz odparowała, musimy pogotować je jeszcze przez kilka minut na wolnym ogniu bez przykrycia.
Przepisy na dania z szybkowaru
Cytrynowe risotto z krewetkami i groszkiem
Pyszne kremowe risotto z krewetkami z dodatkiem cytrynowej skórki, które przygotujemy w 25 min. (5 min. przygotowania i 20 min. gotowania).
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 posiekana cebula
- 300 g ryżu do risotto
- 1 mała szklanka białego wina
- 700 ml ciepłego bulionu rybnego (z kostki)
- 400 g opakowanie krewetek (rozmrażamy je, jeśli nie są świeże)
- 200 g mrożonego groszku
- 1 czerwona papryczka chili, posiekana bez pestek
- skórka i sok z 1 cytryny
Przygotowanie:
Oliwę rozgrzewamy w szybkowarze. Wrzucamy cebulę i smażymy przez 8-10 min. Dodajemy ryż i dokładnie go mieszamy, tak żeby ziarenka zrobiły się przezroczyste pod wpływem oliwy. Wlewamy wino i gotujemy na wolnym ogniu, aż całkowicie wyparuje. Dolewamy bulion, zamykamy pokrywę szybkowaru i ustawiamy najwyższą moc ciśnienia. Gotujemy całość przez 5 min. Otwieramy. Dodajemy krewetki i groszek, aż krewetki zmienią kolor. Nasze risotto powinno być kremowe i konsystencją przypominać gęstą zupę. Dodajemy do niego papryczkę, sok z cytryny i oliwę. Odstawiamy risotto na kilka minut. Podajemy posypane startą skórką cytryny.
Zupa krem z cukinii
Prosta w przygotowaniu zupa, w której głównym składnikiem są cukinie. Dodatek bazylii sprawia, że zielony krem nabiera wyjątkowego smaku.
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ¾ szklanki posiekanej cebuli
- 4 posiekane ząbki czosnku
- drobno pokrojone 2 duże cukinie
- 1 łyżeczka płatków chili
- sól, pieprz do smaku
- 2,5-3 szklanki wody
- ½ szklanki świeżych posiekanych liści bazylii
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki tartego sera parmezan
Przygotowanie:
Rozgrzewamy oliwę w szybkowarze, dodajemy cebulę i czosnek i krótko podsmażamy. Dodajemy cukinię, sól, pieprz, płatki papryki, wodę i bazylię. Zamykamy garnek i po osiągnięciu pożądanego ciśnienia, gotujemy przez 3-4 min. Studzimy szybkowar i otwieramy pokrywę. Blendujemy wszystkie składniki. Podgrzewamy i dodajemy jogurt oraz śmietanę. Przyprawiamy do smaku. Zupę krem podajemy posypaną parmezanem i skropioną odrobiną cytryny (opcjonalnie).
Sezamowo-miodowy kurczak
Przepyszna i szybka potrawa w azjatyckim stylu, czyli piersi kurczaka z dodatkiem sezamu i słodkiego miodowego sosu.
Składniki (dla 6 osób)
- 4 duże piersi kurczaka pokrojone w kostkę
- świeżo mielony pieprz, sól
- 1 łyżka oleju roślinnego
- ½ szklanki posiekanej cebuli
- 2 posiekane ząbki czosnku
- ½ szklanki sosu sojowego
- ¼ szklanki keczupu
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- ½ szklanki miodu
- ¼ łyżeczki płatków chili
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej
- 2 łyżki wody
- 2 posiekane zielone cebulki (cebulki dymki)
- uprażone ziarna sezamu
Przygotowanie:
Piersi kurczaka przyprawiamy pieprzem. W szybkowarze podduszamy cebulę, czosnek i kurczaka przez ok. 3 min. Dodajemy sos sojowy, keczup, płatki papryki, mieszamy. Całość gotujemy w szybkowarze z zamkniętą pokrywą przez 3 min. Otwieramy garnek i dodajemy olej sezamowy oraz miód. Dobrze mieszamy. W małej misce mieszamy skrobię z wodą. Dodajemy do potrawy i gotujemy na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje. Dosypujemy posiekane dymki. Potrawę podajemy z ryżem posypaną prażonymi ziarnami sezamu.
Marka Philipiak proponuje nowoczesny szybkowar ze specjalnym dnem, 3 zaworami bezpieczeństwa i mechanicznym regulatorem ciśnienia. W naczyniu możemy gotować na 2 poziomach, bo producent umieścił w nim dodatkowy wkład.
Źródła:
https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/pressure-cookers-and-how-use-them-0
https://www.instantpot.co.uk/pressure-cooker-history/
https://www.webstaurantstore.com/article/262/everything-you-need-to-know-about-pressure-cookers.html
me-chicken/