Rolnicy będą protestować

Strefa FM Czwartek, 06 marca 201447
- Od wykrycia w Polsce pierwszych przypadków zakażonych dzików afrykańskim pomorem świń, cena wieprzowiny w skupie spadła o połowę - grzmią właściciela chlewni z regionu.

W związku z tym, kilkuset rolników z powiatu piotrkowskiego, wspartych kolegami z regionu rawskiego i skierniewickiego, protestować będzie dzisaj przed Urzędem Wojewódzkim w Łodzi.

Najważniejsze punkty złożonej na ręce wojewody petycji, to żądanie rekompensat dla hodowców za straty spowodowane chorobą świń. - Tacy jak ja mają dziennie około 1000 zł straty. Takie są koszty afrykańskiego pomoru świń. Korzystają na tym średnicy, którzy skupują tuczniki dosyć tanio, a kiełbasa kosztuje ponad 20 zł za kilogram - mówi rolnik z Janówka.

Ponadto rolnicy żądają uruchomienia interwencyjnego skupu żywca. - Chcielibyśmy, aby zainteresował się tym Urząd Ochronky Konsumentów. Jest też zmowa zakładów mięsnych. Jedni dzwonią do drugich i ustalają sobie ceny. Dlaczego nie spadły ceny wędlin, a tylko żywca? To jest krzywdzące nie tylko dla nas, ale i dla konsumentów - mówi rolnik.

Rolnicy nie wykluczaja także wyjazdu do Warszawy, by protestować przed kancelarią premiera.

(Strefa FM)

POLECAMY


Zainteresował temat?

2

0


Komentarze (47)

Zaloguj się: FacebookGoogleKonto ePiotrkow.pl
loading
Portal epiotrkow.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników. Osoby komentujące czynią to na swoją odpowiedzialność karną lub cywilną.

owad ~owad (Gość)07.03.2014 17:23

"mol" napisał(a):
Na Aleje Ujazdowskie do W-awy należy jechać i rudego na taczce wywieść na most Poniatowskiego i do Wisły wrzucić.

A całą resztę zagonić w jedno miejsce i z miesiąc na szczawiu potrzymać!

50


Imię Imięranga07.03.2014 16:03

Na Aleje Ujazdowskie do W-awy należy jechać i rudego na taczce wywieść na most Poniatowskiego i do Wisły wrzucić.

60


anty cep ~anty cep (Gość)07.03.2014 15:06

Rolnikom ,przepraszam - hodowcom hm a może Panom biznesmenom od świń cały czas MAŁO i mało. Nic się nie opłaca do wszystkiego chcą dopłat lub skupu interwencyjnego.A po jasną trzymają tysiące tych świń? Czy od piekarza jak upiecze za dużo chleba też państwo musi kupic? Proponuję każdemu hodowcy wprowadzić ZUS.a

32


luzik ~luzik (Gość)07.03.2014 15:00

"rosomak" napisał(a):
nie znam cen bo już dawno się w to nie bawię)


Nie znasz się, a zabierasz głos. Dziwny z ciebie człowiek.

"rosomak" napisał(a):
Rozumiem, że chcesz nam wmówić


To jest was więcej - i wszyscy równie dobrze poinformowani?
Jedyną rzeczą, do której mógłbym namawiać, to rozsądek. Na ostateczną cenę mięsa i jego przetworów ma wpływ bardzo wiele czynników. Pazerni są rolnicy, pazerne są przetwórnie mięsa oraz cała zgraja producentów albo też - i to w przeważającej mierze - importerów maszyn i pozostłych środków do produkcji rolnej. I wszyscy oni muszą opłacać prowizje politykom, którzy ten skomplikowany mechanizm wzajemnych relacji stworzyli.
Ciekawe, czy przy swoich wyliczankach bierzesz pod uwagę np. pracę, którą rolnik musi osobiście włożyć w gospodarstwo. Jak płaciłbyś takiemu chłopu za godzinę pracy?

"rosomak" napisał(a):
to mamy 3zł na 1kg ruszy.
120 kg tucznik kosztuje w produkcji 360zł + świadectwo na skupie + leki + woda, więc w kwocie 500zł się zamkniemy całością.


A skąd wziąłeś prosiaka, żeby go utuczyć? Czy z takim pominięciem Twoja kalkulacja jakoś nie staje się kulawa?

"rosomak" napisał(a):
+ kaszanka i czarne.


O salcesonie zapomniałeś.
A po ile sprzedasz słoninę, łeb, nóżki, uszy, co zrobisz z flakami? Wrzucisz to wszystko do rosołu?
Czy nie lepiej liczyć tu dokładniej, tak żeby można było mówić z większym rozsądkiem?

30


monika ~monika (Gość)07.03.2014 14:42

"Takie-zapytanie" napisał(a):
Skoro rolnikom jest tak źle, jak zawsze zresztą, to dlaczego nie przejdziecie na ZUS ?, tylko tak się męczycie w tym KRUSie.


Rolnikiem i KRUSEM to TY sobie buzi nie wycieraj.

21


leokadia ~leokadia (Gość)07.03.2014 14:36

"Takie-zapytanie" napisał(a):
Skoro rolnikom jest tak źle, jak zawsze zresztą, to dlaczego nie przejdziecie na ZUS ?,


Skoro Ci tak żle na ZUS-ie czemu nie kupisz gospodarstwa i nie przejdziesz na KRUS?

20


CoolMen ~CoolMen (Gość)07.03.2014 14:14

"rosomak" napisał(a):
Dobrym przykładem jest chów drobiu.
Dawniej jak każdy rolnik sobie trzymał kurki na wolnym wybiegu, karmił pszenicą i kurka trawkę i kamyk zjadła sobie grzebiąc w ziemi to mięso miało smak i co najważniejsze kość nie była czerwono bura, a biała po ugotowaniu i usmażeniu.
Dziś szprycowanie chemią, sterydami dało efekt taki, że kość jest czerwono bura i aż mdli człowieka jak je takie ścierwo.


A te fermy drobiu szprycujące drób chemią, sterydami, jak sam piszesz to kto wybudował, i kto je prowadzi? Czy czasem nie rolnicy, którym się bardziej to opłacało, niż trzymać kurki na wolnym wybiegu, karmić pszenicą i raz na tydzień z kurką pod pachą zjawić się na targu z oczekiwaniem, że może jakiś łaskawca zechce ją kupić? Czy nam się to podoba, czy nie to przemysłowa hodowla drobiu, trzody, bydła, ryb itd. opanowała cały świat i dzięki temu mamy żywności pod dostatkiem. A czy tamte opiewane w legendach kurki były zdrowsze? Podobno w tamtych czasach to rolnik jadł kurę gdy kura była chora, lub gdy on był chory.

20


taki tam ~taki tam (Gość)07.03.2014 13:25

"rosomak" napisał(a):
Dziś szprycowanie chemią, sterydami dało efekt taki, że kość jest czerwono bura i aż mdli człowieka jak je takie ścierwo.

Cóż... Wymogi unijne zapewne tak samo jak i z tym wędzeniem w jakimś magicznym płynie... I dziwić się potem że cholesterol, raki i inne cuda ludzi atakują.

40


rosomak ~rosomak (Gość)07.03.2014 13:25

"luzik" napisał(a):
Rozpędziłeś się trochę przy tych wyliczeniach.
Zanim świnka trafi do sklepu w formie mięsa albo wędliny to trzeba: zawieźć świnkę do uboju i przebadać mięso, trzeba dokonać rozbioru tusz, itp. itd.
Kolejna kwestia - szkoda, że nie mam prosiąt, bo chętnie - zwłaszcza w dzisiejszej sytuacji - sprzedałbym ci po 200 zł za sztukę. Naprawdę - z chęcią.
Dalej: na uzyskanie 1kg przyrostu świnki należy przyjąć 2-2,5 kg paszy, która składa się z mieszanki zbóż i różnych dodatków (tzw. premiksów).
Licz dalej: świnki nie rosną w polu ani też w lesie - trzeba wybudować chlewnię, a tego za tysiąc złotych nie zrobisz.


Nie rozumiem Ciebie.
Ja podaję w swoich wyliczeniach, że rolnikowi się nie opłaca hodować przy obecnej cenie, a Ty to negujesz i mówisz to samo co Ja ?
Zaplątałeś się sam.
Jeżeli na przyrost 1kg tuszy trzeba zużyć 2kg paszy w cenie liczę, że 100kg kosztuje ok. 150zł (nie znam cen bo już dawno się w to nie bawię) to mamy 3zł na 1kg ruszy.
120 kg tucznik kosztuje w produkcji 360zł + świadectwo na skupie + leki + woda, więc w kwocie 500zł się zamkniemy całością.
Masarnia ma zysk duży.
Koszta o jakich mówisz nie są duże bo musisz je na jednostkę przeliczyć.
Rozumiem, że chcesz nam wmówić, że wyprodukowanie 1kg np. kiełbasy kosztuje 10zł (skup,pracownik, prąd, woda, lekarz łapówkarz itd), w sklepie jest ona po 15zł, a więc zysk to 5zł.
Dlatego na czystej kiełbasie mamy 600zł + kaszanka i czarne. Spokojnie z palcem w otworku 900zł zysku wygenerowane.
Trzy zwrotów nie ma bo następnego dnia stare zejdzie.
Licząc jak nie wiem co chłop ma 2x mniej zysku, a musi się 4x więcej napitolić by ten zysk wygenerować.

10


rosomak ~rosomak (Gość)07.03.2014 10:49

"gosc-21" napisał(a):


Dobrym przykładem jest chów drobiu.
Dawniej jak każdy rolnik sobie trzymał kurki na wolnym wybiegu, karmił pszenicą i kurka trawkę i kamyk zjadła sobie grzebiąc w ziemi to mięso miało smak i co najważniejsze kość nie była czerwono bura, a biała po ugotowaniu i usmażeniu.
Dziś szprycowanie chemią, sterydami dało efekt taki, że kość jest czerwono bura i aż mdli człowieka jak je takie ścierwo.

50


reklama
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat