Jak informuje asp. Izabela Gajewska, oficer prasowy KMP w Piotrkowie, w sytuacji, gdy przy stoliku będzie siedzieć np. grupa znajomych, właściciel lokalu gastronomicznego nie musi obawiać się mandatu, w przeciwieństwie do osób łamiących przepisy.
- Jeżeli policjanci otrzymają zgłoszenie o ewentualnych nieprawidłowościach, to funkcjonariusz podczas interwencji będzie dokonywał indywidualnej oceny sytuacji, bo każda jest inna i nie ma jednego sposobu jej zakończenia. Jeżeli będą rażące naruszenia obostrzeń, oprócz ukarania mandatem, będziemy kierowali informację do sanepidu - informuje asp. Izabela Gajewska.
Właściciele punktów gastronomicznych muszą natomiast pamiętać o tym, że odległość między blatami stolików powinna wynosić minimum 2 metry, przestrzegać ograniczeń dotyczących liczby osób przebywających w lokalu, a także dezynfekować stoliki po każdym gościu.