Bez soli, bez cukru... bez sensu?

Tydzień Trybunalski Poniedziałek, 28 września 201542
Jak nakarmić przedszkolaka nie używając przy tym soli i cukru? Lub raczej, jak przekonać przedszkolaka, żeby zjadł np. makaron razowy ze szpinakiem. Odpowiedzi na to pytanie szukają dyrektorki piotrkowskich przedszkoli.

Ładuję galerię...

Kto kiedykolwiek zapomniał posolić ziemniaki podczas gotowania wie, że są po prostu niejadalne. Wyobraźmy sobie teraz kompot bez cukru. Dzieciaki w przedszkolach muszą też zapomnieć o kisielu czy budyniu z cukrem i uwielbianej Nutelli. Skoro smak przedszkolnego jedzenia bardziej przypomina teraz trawę, czy dzieci chodzą głodne?


Wbrew pozorom nie jest tak źle, jak mogłoby się wydawać. Dzieciaki z Przedszkola Samorządowego nr 20 w Piotrkowie (ul. Paderewskiego) wsuwają nie posolone ziemniaki aż miło. Jest jednak inny problem. Przedszkola mają problem z zaopatrzeniem w zdrowe produkty. Nie bez znaczenia jest także ich cena.


Wszystko przez rozporządzenie ministerialne z końca sierpnia. Dotyczy ono nie tylko asortymentu w szkolnych sklepikach, ale też środków spożywczych używanych w stołówkach przedszkolnych i szkolnych. W praktyce oznacza zakaz używania cukru, soli w śladowych ilościach, a na smażone mięsko dzieci mogą liczyć najwyżej raz w tygodniu. Kucharki muszą zapomnieć o sypaniu do garnka popularnej Vegety.


W piątek dzieci z Niepublicznego Przedszkola im. bł. E. Bojanowskiego na obiad dostały zalewajkę z kiełbasą i knedle ze śliwkami, do tego rzepa, którą ponoć uwielbiają. Na podwieczorek grahamka z masłem i miodem, do tego gruszka i mleko. Śmietana została całkowicie zastąpiona jogurtem naturalnym. Dzieci różnicy nie odczują.


- Bardzo wiele rzeczy w tym rozporządzeniu jest oczywistych, bo chyba nikt nie wpadłby na pomysł, żeby dawać dzieciom solniczkę, aby same sobie doprawiały zupę – mówi Anna Brożyńska z Przedszkola „Bojanowskiego”. - Napotkałyśmy jednak też bardzo wiele trudności. Wiele produktów zostało wycofanych z magazynu, choć dzieci je uwielbiały, np. różnego rodzaju musli, chrupeczki, bo jeśli miały wystarczającą ilość cukrów, to za dużo soli.
- Rynek jest słabo przygotowany do tych zmian. Najlepiej jest, jeśli chodzi o produkty wędliniarskie, bo dostajemy etykiety, na których jest informacja, ile produkt zawiera mięsa – dodaje Dorota Brożyńska, dyrektor „Bojanowskiego”.
- Pytałyśmy w sklepach o chleb pełnoziarnisty, bo zazwyczaj nasze dzieci jadły wieloziarnisty. W sklepach pytają nas, czym to się różni. Różnice w cenie są ogromne, bo za pieczywo pszenne płacimy 6 zł, a kilogram chleba pełnoziarnistego kosztuje 12 zł – mówi pani Anna.
- Oczywiście, jeśli sprzedawca wie, co mówi, że rzeczywiście jest to chleb pełnoziarnisty, bo tej informacji nie ma przecież na żadnej etykiecie – dodaje pani Dorota. - Podając więc dzieciom chleb, nie jesteśmy w stanie stwierdzić, czy zawarta w nim ilość soli jest zgodna z rozporządzeniem.


Kisiel czy budyń bez cukru? Kto chciałby to jeść?! W Przedszkolu „Bojanowskiego” mają na to sposób. - Jeśli dodamy słodkie truskawki, dzieci bez problemu zjedzą – mówi pani Anna.
Co z Nutellą, którą uwielbiają nie tylko dzieci? - Znacznie popularniejszy jest u nas miód – mówi pani Dorota. - Dzieci bardzo go lubią.


Panie kierujące Przedszkolem „Bojanowskiego” zgodnie twierdzą, że bardziej należałoby uświadamiać rodziców, bo co z tego, jeśli dziecko w przedszkolu przyzwyczai się do zdrowego, jeśli w drodze do domu mama kupi chipsy. - Zdarza się, że zaraz za furtką mama wyciąga torebkę z chipsami, żeby dziecko nie płakało - mówi pani Anna.


Wbrew temu, o czym od 1 września informują media, w przedszkolu można solić. Dzienna dawka na jedno dziecko to 5 gramów. - Zważyłyśmy, ile to jest i moim zdaniem to zupełnie spora ilość. W rozporządzeniu jest napisane, że musi to być sól z obniżoną zawartością sodu, czyli sodowo-potasowa – mówi Dorota Brożyńska.


W Przedszkolu Samorządowym nr 20 przy ul. Paderewskiego w Piotrkowie dyrekcja przyznaje, że problemem jest całkowite wyeliminowanie z diety cukru. - Biały cukier jest wykluczony, a miód jako zamiennik nie do wszystkiego pasuje – mówi nam Ilona Sokołowska, dyrektor. - Warto też wspomnieć o cenach – kilogram cukru brzozowego kosztuje 45 zł, miód 24 zł. Wciąż szukamy firm, które będą nas zaopatrywać, bo teraz w Piotrkowie jest z tym bardzo ciężko. Kiedy wspominam o cukrze z brzozy, każdy robi tylko wielkie oczy.


Póki co wszystko można znaleźć i wszystko obejrzeć w internecie, tylko że przedszkola robią zakupy w hurtowniach, te jednak zdecydowanie nie są jeszcze przygotowane do zmian.


W czwartek dzieci z placówki przy Paderewskiego dostały na podwieczorek gruszkę ugotowaną w bardzo małej ilości wody, do tego sos waniliowy. - Mamy dzieci, które pięknie zjadają owoce i warzywa, a są i takie, które nawet nie próbują. Zachęcamy, aby chociaż raz spróbować każdej potrawy. Przyznam, że w moim przedszkolu słodyczy prawie w ogóle się nie podawało, np. czekoladowych rzeczy – mówi dyrektor.
W piątek na obiad dzieci jadły zupę selerową, na drugie ziemniaczki (bez soli), kotlet mielony, mizeria.


Paniom kucharkom trudno było się przestawić, bo wiadomo przecież, że jeśli woda na makaron zaczyna się gotować, to trzeba ją posolić.
Zmienić trzeba też, przynajmniej częściowo sprzęt kuchenny. - Bardzo chciałabym kupić garnek do gotowania na parze, ale taki, aby zmieścić w nim 100 porcji - mówi Ilona Sokołowska. - Tymczasem dziś takie garnki są mikroskopijne, u nas w ogóle nie zdaje to egzaminu. Udało mi się kupić naczynia do gotowania ryżu, kasz, gdzie wlewa się tylko odrobinę wody, ale do warzyw wciąż nie mamy, a bardzo by się przydały.


Podczas zebrania z rodzicami w Przedszkolu nr 20 była burzliwa dyskusja. Wszyscy zgodnie stwierdzili, że zmiany powinno rozpocząć się od edukacji. Pani dyrektor prosiła, aby rodzice choć trochę ograniczyli w domowej kuchni spożycie soli i cukru. - Dzieciaki dadzą radę, tylko nie od razu – mówi pani dyrektor. - Zmiany są zbyt restrykcyjne, powinny być wprowadzane etapami. Wśród rodziców co najmniej pół roku wcześniej powinna być przeprowadzona kampania informacyjna. Ogólnie jednak nie jestem na nie. Skoro możemy ratować nasze zdrowie, a wokół jest tyle chemii, to spróbujmy, zróbmy coś dla naszych dzieci.

Na przykładzie chleba czy porównując ceny cukru i miodu widać, że zdrowe jedzenie jest o wiele droższe. Oczywiste więc wydaje się, że wkrótce wzrosną opłaty w przedszkolach. - Tego jeszcze nie wiemy, będziemy starać się, aby do tego nie doszło – informuje nas dyrekcja w „Bojanowskim”.
- Podwyższyłam opłaty o 50 groszy. Zobaczymy, jak sytuacja będzie wyglądała do końca grudnia – stwierdza tymczasem dyrektor Przedszkola z ul. Paderewskiego. - Myślę, że do końca roku będziemy mieć rozeznanie, czy zmieścimy się w dotychczasowych wydatkach, czy opłaty będą jednak musiały wzrosnąć.


Również urzędnicy piotrkowskiego magistratu zdają już sobie sprawę, że koszty w stołówkach będą większe. - Słodzenie miodem powoduje, że za obiad będziemy płacić 10 – 11 zł, a nie 5,5 zł jak teraz - powiedział kierownik Referatu Edukacji w Urzędzie Miasta Radosław Kaczmarek.


Zainteresował temat?

5

1


Zobacz również

reklama

Komentarze (42)

Zaloguj się: FacebookGoogleKonto ePiotrkow.pl
loading
Portal epiotrkow.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników. Osoby komentujące czynią to na swoją odpowiedzialność karną lub cywilną.

iga ~iga (Gość)20.10.2015 17:19

Po pierwsze jak chcą nas odchudzać i nasze dzieci niech zamkną Mc kebbaby i tp.ciekawe czy ten MINISTER też je tą trawe co nasze dzieci.Teraz rodzice w przedszkolu powinny nie płacić za te pyszne obiadki,tylko MINISTERSTWO jak tak wymyśliło nasze pieniądze są wyrzucone w błoto skorzystają na tyn świnie.

20


Zanzi ~Zanzi (Gość)29.09.2015 14:19

Jeśli tak bardzo zaczęło opiekuńczemu państwu zależeć na zdrowiu małych obywateli, to powinni zacząć od zakazu emitowania reklam, zachęcających dzieci do jedzenia na "zdrowe" śniadanie nutelli, słodkich płatków śniadaniowych, batoników-misiów, kinderków i innego badziewia ;) Dorośli ulegają reklamom, a co dopiero dzieci.

52


ela ~ela (Gość)28.09.2015 21:49

W przedszkolu na śniadanie dostawałam:
-Zupa mleczna, bulka z maslem i sztucznym miodem lub dżemem (czasami 1/2 parowki);
Obiad
- zupa (smaczna, dobrze przyprawiona) ,
- drugie danie: ziemniaki,makarony,kluski,kasze + mięso mielone w różnej postaci,surówka. Również wszystko dobrze przyprawione.
Podwieczorek:
-budyn, kisiel, pączek, czasami owoce.
Mam 56 lat. Z mojego rocznika, z mojego przedszkola nie żyją trzy osoby.
Jedna zmarła w wieku 34 lat na raka pluc. Dwie zginęły w wypadkach.

50


97-300 97-300ranga28.09.2015 13:49

Nawet~ ares1 ~wie jakiego cukru ! Prawda aresik ?

13


RodowityPiotrkowianin RodowityPiotrkowianinranga28.09.2015 22:20

A to dopiero początek, idą wybory, możecie albo wybrać nowego Pana, albo głosować za partią KORWIN która jasno mówi, że to rodzic jest odpowiedzialny za dziecko, to ludzie podejmują decyzję a nie rząd. Ale i tak, lepiej zamknąć oczy i zagłosować na aktualne partię niż wziąć sprawy w swoje ręcę. Wygodniej jest być niewolnikiem.

21


gość ~gość (Gość)28.09.2015 21:55

Cytuję:
macie świadomość ile kosztuje super zdrowa żywność...


Jeśli mówisz o tzw. zdrowej żywności w sklepach z tzw. zdrową żywnością to może i masz rację. Ja mówię o tradycyjnym żywieniu tak jak było to przed wieloma latami. Konfitura z owoców z własnego ogrodu. Warzywa i owoce w większości własne. Mięso ze zwierząt z wolnego wybiegu ZE WSI od znajomego rolnika. Naprawdę nie jest to jakiś ogromny koszt patrząc na jakość.

Cytuję:
człowiek jest mięsożercą


znam rodzinę wegetarian z trójką dzieci które są wspaniale wykształcone zarówno ruchowo jak i intelektualnie. Nie odstępują rówieśnikom z powodu braku mięsa (białka).
Oczywiście moje dziecko również je mięso ale unikamy jak już wspomniałem konserwantów jak to tylko możliwe, przyprawiamy naturalnie ziołami i podstawowymi naturalnymi przyprawami.

Cytuję:
ustawa została wprowadzona pod koniec sierpnia


Projekt był dużo wcześniej. Myślę że ludzie z tej branży przegapili ważny dla siebie temat. Nie mogą obwiniać teraz ustawodawcy.

21


iRBis ~iRBis (Gość)28.09.2015 21:33

Ziemniaki gotowane bez soli niejadalne?
Kwestia gustu. Zwykle są po prostu dość słodkie.

20


wqrwiony żółw ~wqrwiony żółw (Gość)28.09.2015 20:58

Społeczeństwo byłoby bardzo wdzięczne "wybrańcom" narodu za nie w3.14erdalanie się w kulinaria naszych dzieci.

11


masakra ~masakra (Gość)28.09.2015 19:52

Co za durna ustawa to ręce opadają..w podstawówce jadlem drożdżówki moi bracia jedli i jakos nikt nie jest otyły!rozumie chipsy itp ale to juz przeginka.

30


gość ~gość (Gość)28.09.2015 07:34

Nie rozumiem problemu.
Moje dziecko (2.5 roku) od początku "stałego" żywienia je produkty bez cukru dużej ilości soli. Dużo makaronu ryżu itd. Staramy się żywić dziecko zdrowo przez co my sami narzucamy sobie rygor. Usuwamy maksymalnie z diety produkty mocno przetworzone z dużą ilością chemii i konserwantów.
Naprawdę nie wiele potrzeba. Dzieci nauczone od początku nie będą miały wam tego za złe. Nie potrzebują tyle cukru i soli. Nie potrzebują wegety itp. Dla dziecka nie potrzeba solić pomidorka, nam dorosłym wydaje się on nie do zjedzenia. A szkoda bo niszczymy wartości odżywcze. Za 20 - 30 lat może zrozumiemy jak ważne jest zdrowe odżywianie i zdanie "Jesteśmy tym co jemy"
Nie rozumiem problemu młodzieży I LO protestujących brak kawy - bo zajęcia są nudne. Przynieś kawę z domu w termosie!! Wnieś coś od siebie do zajęć to nie będą nudne.
Jeśli chcesz mieć w młodym wieku nadciśnienie i problem z bzykaniem to kłóć się dalej.
Chcecie mieć otyłe dzieci, spuchnięte od konserwantów kłóćcie się dalej. Tylko po co!!!
Całkowicie popieram wprowadzenie ustawy - minus dla was dyrektorzy i kucharki żeście nie odrobili pracy domowej przez wakacje.
Pozdrawiam

1420


reklama
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat