Właśnie zagadnieniom zdrowego odżywiania poświęcono poniedziałkową konferencję prasową zorganizowaną przez dyrektora ARR w Łodzi, Marka Mazura. Agencja od kilku miesięcy współpracuje z Wyższą Szkołą Biznesu i Nauk o Zdrowiu, wspólnie organizując, również na terenie powiatu piotrkowskiego, "Lekcje zdrowia". Zajęcia takie odbyły się w minionym roku szkolnym m.in. w Rozprzy, Przygłowie czy Moszczenicy. Dzieci zapoznawały się wówczas z piramidą żywienia, poznawały tajniki zdrowego odżywiania się. Studenci przeprowadzili również warsztaty przygotowywania zdrowych posiłków, w ramach których dzieci przygotowały sałatki owocowe i kanapki.
- Nasza akcja z poprzedniego roku szkolnego wzbudziła duże zainteresowanie wśród dyrektorów szkół, szczególnie szkół podstawowych, dlatego chcemy ją kontynuować - mówił podczas konferencji zorganizowanej w Starostwie Powiatowym w Piotrkowie Marek Mazur. - W minionym roku szkolnym takich lekcji odbyliśmy 18. Cieszą się one dużym zainteresowaniem, szczególnie dzieci. Były to zajęcia praktyczne prowadzone przez studentów oraz wykładowców Wyższej Szkoły Biznesu i Nauk o Zdrowiu. Dzieci same przygotowywały kanapki. Lekcje miały formę zabawy. Informacje, które uzyskaliśmy od dzieci były niepokojąc, bo na pytanie, czym odżywiają się dzieci, padła odpowiedź, że słodyczami. Jeżeli pytaliśmy, jakie napoje piją dzieci, to na pierwszym miejscu była cola. Faktem jest, że sporo dzieci cierpi na otyłość, a wynika to właśnie ze złych nawyków żywieniowych. W tym roku szkolnym również będziemy prowadzić podobne akcje. Mamy już zgłoszenia szkół, które chcą się do tego przyłączyć. Lekcje takie prowadzimy w klasach najmłodszych, ale zastanawiamy się czy nie przeprowadzić ich również w przedszkolach.
ARR w Łodzi od dłuższego czasu realizuje mechanizmy wspólnej polityki rolnej UE: "Szklanka mleka" i "Owoce w szkole" (akcje te będą kontynuowane w roku szkonym 2011/12). Nowa inicjatywa to "Tydzień chleba w szkole" - celem akcji będzie zwrócenie uwagi na problem jakości chleba, który jest podstawowym pokarmem społeczeństwa. Podczas zajęć w szkołach omówione zostaną właściwości zdrowotne chleba na zakwasie oraz zasady prawidłowego żywienia. Uczniowie będa mieli okazję sami upiec chleb. - Tę akcję chcemy skierować do uczniów gimnazjów i szkół ponadgimnazjalnych. "Tydzień chleba w szkole" zostanie przeprowadzony między 10 a 16 października. Rozesłaliśmy już pisma do szkół (szczególnie tych z terenów wiejskich). Czekamy na odpowiedzi - dodał dyrektor ARR w Łodzi.
W poniedziałkowej konferencji prasowej, poza dyrektorem Agencji Rynku Rolnego w Łodzi - Markiem Mazurem, uczestniczył również rektor Wyższej Szkoły Biznesu i Nauk o Zdrowiu - dr n. med. Paweł Skoczylas. Szkoła jest partnerem ARR w promowaniu zdrowych nawyków żywieniowych wśród uczniów.