Czystość w przemyśle spożywczym – komfort i bezpieczeństwo pracy
Zachowywanie określonych norm czystości jest niezbędne, aby zakład spożywczy mógł prawidłowo funkcjonować, oferować wyroby najwyższej jakości i zagwarantować ich bezpieczeństwo. W świetle prawa podmiot wytwarzający produkt lub wprowadzający go do obiegu jest w pełni odpowiedzialny za jego bezpieczeństwo, na które w bardzo dużym stopniu wpływa zachowanie odpowiedniej czystości. Porządek w zakładzie, sklepie czy w restauracji ma również bardzo duże znaczenie dla pracowników – poprawia komfort pracy i podnosi jej wydajność.
Jakie są formalne wymogi i normy czystości w przemyśle spożywczym?
Wymogi prawne, które obowiązują w Polsce, zobowiązują przedsiębiorców do zachowania szczególnej ostrożności podczas pracy z żywnością. Wymogi zostały określone w Ustawie o bezpieczeństwie żywności i żywienia, która obowiązuje od 25 sierpnia 2006 roku. Funkcjonowanie poszczególnych branż w przemyśle spożywczym regulują dodatkowe rozporządzenia, które są publikowane co jakiś czas. Warto regularnie sprawdzać aktualne wymogi, aby uniknąć kar podczas kontroli Głównego Inspektoratu Sanitarnego oraz lokalnych stacji sanitarno-epidemiologicznych. Nieprzestrzeganie zasad może pociągać za sobą nałożenie kary pieniężnej.
Jednym z podstawowych obowiązków przedsiębiorców jest wdrażanie systemu HACCP, czyli Systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli. Jest to system, który pozwala na zarządzanie bezpieczeństwem żywności, a zgodność funkcjonowania przedsiębiorstwa z jego zasadami potwierdza odpowiedni certyfikat. Ważnym elementem systemu jest GMP – Dobra Praktyka Produkcyjna. Stosując się do jej zasad, zadbasz o czystość w hali produkcyjnej, a tym samym o bezpieczeństwo oferowanej żywności.
Jak zadbać o czystość? Postaw na wysokiej klasy akcesoria do sprzątania
Podczas realizowania założeń HACCP warto zadbać szczególnie o kilka aspektów, które znacznie poprawią poziom higieny i bezpieczeństwa w zakładzie. Niezbędne będą do tego profesjonalne urządzenia do sprzątania oraz środki czystości, przy pomocy których pozbędziesz się wszelkich zanieczyszczeń i drobnoustrojów. Jakie praktyki warto stosować, aby zakład spożywczy spełniał odpowiednie normy?
Usuwanie zabrudzeń i dezynfekcja
Podstawowym elementem wyposażenia zakładu spożywczego są profesjonalne urządzenia do sprzątania. Aby zachować bezpieczeństwo, stosuj wyłącznie te środki czystości, które są dedykowane do sprzętu mającego kontakt z żywnością. Z ich pomocą zdezynfekujesz powierzchnie i przybory kuchenne, usuniesz trudne zabrudzenia z blatów i podłóg oraz starannie umyjesz naczynia.
Stosowanie kodowania kolorystycznego
Sprzęt do sprzątania, który jest stosowany w przemyśle spożywczym, najczęściej jest dostępny w różnych kolorach. Dotyczy to artykułów takich jak mopy, zmiotki, wiadra czy węże higieniczne. Zastosowanie akcesoriów w różnych kolorach pozwala na przypisanie danego odcienia do konkretnej strefy zakładu. W ten sposób pracownicy na pierwszy rzut oka będą wiedzieli, jaki sprzęt zastosować, by uniknąć zanieczyszczeń krzyżowych.
Właściwa odzież ochronna
Pracownicy, którzy mają bezpośredni kontakt z żywnością, powinni zadbać również o swoją higienę w trakcie pracy. Artykuły czystości takie jak płyny i mydła antybakteryjne powinny być uzupełnione przez wysokiej jakości odzież ochronną. Odpowiednio przechowywane i stosowane fartuchy, rękawice czy obuwie robocze pozwolą na zachowanie sterylności podczas produkcji.
Gdzie kupić artykuły czystości dla przemysłu spożywczego?
Profesjonalne urządzenia do sprzątania warto kupować wyłącznie w sklepach, które specjalizują się w zaopatrywaniu zakładów związanych z przemysłem spożywczym. Takim miejsce jest na przykład sklep Wammashop.pl. Znajdziesz w nim wszystko, co jest potrzebne do zachowania norm obowiązujących w branży spożywczej.
Czystość w przemyśle spożywczym to podstawa!
Zachowanie czystości w przemyśle spożywczym jest konieczne, aby zakład sprawnie funkcjonował i gwarantował bezpieczeństwo oferowanej żywności. Przestrzegaj więc obowiązujących norm i dbaj o szkolenia dla pracowników w tej dziedzinie. Aby troska o higienę nie sprawiała żadnych problemów, wybieraj wyłącznie najwyższej jakości sprzęt do sprzątania i detergenty, które są dedykowane branży spożywczej. W ten sposób będziesz mieć pewność, że w zakładzie spożywczym produkcja przebiega w zgodny z prawem, bezpieczny sposób.