Kasze otrzymuje się z ziaren zbóż. Ziarna zbóż najpierw są oczyszczane. Pozbawiane zostają części zewnętrznych – okrywy nasienno-owocowej. Następnie ziarna w zależności od rodzaju kaszy są polerowane, mielone, krojone, prażone. Im ziarna są mniej rozdrobnione i oczyszczone, tym więcej składników odżywczych zawierają.
Kasze to bogate źródło węglowodanów złożonych, błonnika, witamin z grupy B, witaminy E, kwasu foliowego, magnezu, potasu, żelaza, manganu, cynku, miedzi. Wprawdzie zawierają dużo skrobi, ale nie tuczą, dlatego polecane są osobom na diecie.
Rodzaje kasz
W zależności od rodzaju zboża, z którego pozyskujemy kasze, wyróżniamy następujące rodzaje kasz:
- kasza gryczana (powstaje z nasion gryki)
- kasza jęczmienna (jest produkowana z nasion jęczmienia)
- kasza jaglana w ofercie sklepu bee.pl (powstaje z prosa)
- kasza manna (z nasion pszenicy)
- kasza kukurydziana (z kukurydzy)
- kasza kuskus (powstaje z pszenicy twardej durum)
- kasza bulgur (z pszenicy durum)
Kto powinien spożywać kasze?
Kasze w szczególności powinny spożywać:
- osoby z nadciśnieniem, z chorobami serca i układu krążenia (ze względu na dużą ilość potasu i niewielką ilość sodu)
- osoby cierpiące na cukrzycę (ze względu na dużą ilość skrobi, która łagodnie podnosi poziom insuliny i glukozy)
- osoby z anemią (zwłaszcza kasza jaglana i gryczana zawierają dużo żelaza, witaminę E i kwas foliowy – składniki zapobiegające anemii)
- kobiety w ciąży, matki karmiące, dzieci, osoby starsze, rekonwalescenci (kasze są lekkostrawne)
- osoby żyjące w stresie (witaminy z grupy B zawarte w kaszach wspomagają pracę układu nerwowego, łagodzą objawy stresu, poprawiają samopoczucie i pamięć)
W jaki sposób spożywać kasze?
Kasze można spożywać na śniadanie, na obiad i na kolację. Można dodawać je do zup, mięs, warzyw, grzybów, sałatek. Z kasz można przyrządzać kotlety, zapiekanki, krokiety, a nawet desery. Kasze można spożywać też z mlekiem.
Warto włączyć je do codziennego jadłospisu. Każdy rodzaj kaszy wymaga innego sposobu przygotowania. Kasze można przyrządzać na sypko lub w formie bryły. Warto urozmaicać dietę i wykorzystywać dobrodziejstwa różnych rodzajów kasz, gdyż każda z kasz ma własne cenne właściwości.