Każdy, kto chce w zdrowy i bezpieczny sposób stracić zbędne kilogramy, powinien przestrzegać poniższych zasad.
- Każdy posiłek powinien być spożywany o wyznaczonych porach. Optymalnie wylicza się 5 posiłków dziennie. Każdy z nich powinien być odpowiednio zbilansowany. Posiłki powinny być jedzone powoli. Od stołu należy wstawać z niewielkim niedosytem. Należy pamiętać, że informacja o sytości dociera do mózgu po dwudziestu minutach.
- Posiłki należy podawać na niewielkich talerzach w tedy wyobrażenie spożywanego posiłku wydaje się większe. Oczywiście unikamy jedzenia Fast-Food. Śniadanie to podstawa, . Codziennie należy rozpocząć dzień tym posiłkiem. Doskonale wpływa to na metabolizm i ułatwia odchudzanie.
-Słodycze i słodzone, gazowane napoje to wróg odchudzania. Dostarczają one cukru i tłuszczu utwardzonego, przez co organizm otrzymuje zbędne kalorie. Na dodatek mogą negatywnie wpływać na zdrowie. Warto zastąpić słodzone napoje wodą lub zieloną herbatą.
Odpowiednie nawadnianie
Na stronie http://www.smedyczny.pl/ znajdziesz bardzo wiele porad dotyczących odchudzania , tego jakich produktów unikać podczas odchudzania. Każdego dnia woda musi być dostarczana do organizmu regularnie i w odpowiedniej ilości. Niedostateczna jej ilość w organizmie szybko prowadzi do odwodnienia i związanej z tym mniejszej wydolności fizycznej, zaburzeń funkcji poznawczych oraz dolegliwości m.in. ze strony układu moczowego, bólami głowy. Przyjmuje się, ze należy pić co najmniej 1,5 l wody dziennie. Woda może pochodzić także z soków, zwłaszcza warzywnych, oraz mleka i napojów mlecznych. Źródłem wody mogą być również herbata i kawa. Natomiast należy wyeliminować z diety, lub znacznie ograniczyć spożycie napojów słodzonych i wód smakowych. Woda rozpuszcza soki żołądkowe co walnie pomaga w szybszym trawieniu naszego organizmu.
Regularne posiłki
Regularna częstotliwość posiłków to nieodzowny element zdrowego odżywiania. Wykazano, że u osób, które zwyczajowo zjadają 2 obfite posiłki, częściej występuje otyłość, niż u osób którzy spożywają więcej posiłków dziennie. W zdrowej diecie człowiek powinien spożywać regularnie 4–5 posiłków dziennie, przerwy między nimi powinny wynosić 3–4 godziny. Zwyczaj ten przyczynia się do ograniczenia ilości przyjmowanych przekąsek, a także ułatwia utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi. Śniadanie należy zjeść w ciągu 1–2 godz. po wstaniu z łóżka, a kolację około 3 godz. przed snem. Oczywiście wielkość posiłków powinna być ograniczona. Każdy, kto dba o zdrowie, nie tylko wybiera różnorodne, nieprzetworzone produkty żywnościowe, lecz także stara się przyjmować posiłki regularnie, o stałych porach.
Naturalna suplementacja
Istnieje wiele suplementów pomocnych w naszej diecie żywieniowej. Składnikami suplementów diety są witaminy, składniki mineralne, ale również inne substancje, jak np. aminokwasy, kwasy tłuszczowe, błonnik pokarmowy, luteina, prebiotyki oraz produkty pochodzenia roślinnego. W praktyce stosowanie suplementów jest bardzo pomocne przy włączeniu ich do diety. Wiele z nich poprawi trawienie, spalanie tkanki tłuszczowej oraz metabolizm.
Czego nie jeść podczas odchudzania
Na stronie http://jedzmy-zdrowo.pl/ znajdziesz wiele dietetycznych posiłków , które objętościowo są takie same jak posiłki, które obecnie spożywasz ale są zamiennikami bardzo kalorycznych produktów.