Laktoza zawarta jest nie tylko w mleku, ale też przetworach mlecznych, np. maśle, słodyczach, lodach, niektórych serach, śmietanie a nawet wędlinach i daniach instant. Na szczęście nie w każdym przypadku trzeba całkowicie eliminować z jadłospisu cukier mleczny. Czasem dla naszego lepszego zdrowia i samopoczucia wystarczy tylko rezygnacja z niektórych produktów, ale określenie indywidualnego poziomu tolerancji laktozy należy już do lekarza.
Warto pamiętać, że większość produktów zawierających cukier mleczny ma swoje bezlaktozowe odpowiedniki, które są wzbogacone o specjalny enzym trawiący to, z czym nasz organizm nie potrafi poradzić sobie samodzielnie. Poza tym mleko pochodzenia zwierzęcego można zastąpić jego odpowiednikiem roślinnym: sojowym, kukurydzianym, ryżowym czy owsianym. Walory smakowe są podobne, a dodatkowo mleko roślinne jest źródłem wielu wartości odżywczych. Wskazany do spożycia jest także ser tofu, który zawiera białko i wapń. Ograniczenie spożycia produktów mlecznych u niektórych osób może powodować niedobór właśnie tych dwóch składników, dlatego wskazane jest wybieranie jego naturalnych źródeł. W przypadku białka są to jajka, rośliny strączkowe, kasza, orzechy i nasiona, a także ryby. Wśród produktów bogatych w wapń należy zwrócić uwagę na sardynki, szprotki, jarmuż, natkę pietruszki, szpinak, bób czy kapustę. Do picia warto wybierać naturalne soki owocowe i wody mineralne z wysoką zawartością wapnia. Wchłanianie wapnia mogą za to obniżać spożywane w dużych ilościach kawa i herbata. Kolejnym składnikiem, którego niedobory warto organizmowi rekompensować za pomocą odpowiedniej diety jest witamina D. Jej odpowiedni poziom można utrzymać także dzięki spożywaniu ryb, przy czym wskazane jest nawet zjadanie ich ości.
Dla osób z nietolerancją laktozy ważne jest nie tylko to, co jedzą, ale również w jaki sposób. Tylko dzięki zachowaniu racjonalnego bilansu składników odżywczych możliwe jest uniknięcie niedoborów pokarmowych i związanego z tym osłabienia. Trzeba także spożywać posiłki w regularnych odstępach czasowych, wynoszących około 3 godziny. Dbanie o eliminację szkodliwych składników, a zarazem zachowywanie różnorodności może być dla niektórych osób sporym wyzwaniem. Na szczęście firmy cateringowe dbają o ich dobro. Dietę bez laktozy posiada w swojej ofercie np. Przełom w Odżywianiu (https://www.przelomwodzywianiu.pl/rodzaje-diet/diety-standard-bez-laktozy). Dzięki przemyślanym rozwiązaniom żywieniowym można jeść nie tylko zdrowo i bez ryzyka wystąpienia nieprzyjemnych objawów, ale także smacznie. Osoby, które nie tolerują laktozy mogą nawet śmiało podjąć próbę zrzucenia zbędnych kilogramów, wybierając diety o określonej liczbie kalorii. Oferty firm cateringowych pokazują, że dieta bez mleka nie musi utrudniać życia ani zwiększać kosztu zakupów. Ich propozycje są tak różnorodne, że zadowolą nawet wymagającego smakosza.