Najczęściej podczas Wielkanocy królują jajka, żur oraz barszcz. Nie brakuje także czegoś dla smakoszy deserów, którym ten czas może kojarzyć się ze słodkim mazurkiem czy babką piaskową. Podczas tegorocznych świąt potrawy mogą ulec lekkim modyfikacjom. - Tradycyjne jajka będą faszerowane, do żurku dodamy dużo więcej chrzanu i świeżego majeranku, co zdecydowanie wyostrzy smak. Mięsa od lat pozostają te same, zmianie natomiast może ulec obróbka termiczna. Zalecam wydłużyć czas pieczenia przy nieco lżejszych temperaturach, dzięki czemu potrawy mają głębszy smak i aromat. Podczas Wielkanocy na stole nie może zabraknąć także deserów. Przede wszystkim królują klasyczne mazurki i babki, chociaż ostatnio wiele osób przekonuje się do dań typu finger food. Są to małe przekąski, które pozwalają na wypróbowanie wielu potraw – mówił Konrad Skoneczny, szef kuchni jednej z piotrkowskich restauracji.
Zapytaliśmy mieszkańców Piotrkowa, co u nich w tym roku znajdzie się na wielkanocnym stole: