Centrum Rafinacji Odpadów jest super pomysłem. Ceny odpadów powinny wdedy iść znaczaco w dół a i energię cieplna lub elektroniczna można wyprodukować. Najlepiej spalać odpady już wcześniej wysegregowane lub frakcje RDF. Mniej składowania w ziemi.
Powtórzę po raz kolejny, bo już kiedyś o tym tutaj pisałem. Taka instalacja miałaby największy sens przy istniejącej już ciepłowni czy elektrociepłowni. Spalanie odpadów powinno służyć do wstępnego ogrzewania wody. W przypadku niedoboru śmieci woda byłaby dogrzewana w dalszej części instalacji (czyli tej, która już jest i służy) przy pomocy opału tradycyjnego (węgiel, gaz). Przy takim rozwiązaniu wykorzystanie gazu (lub węgla) byłoby ograniczone do niezbędnego minimum. Moja propozycja wynika z tego, że takie spalarnie śmieci często borykają się z ich niedoborem, co jest zazwyczaj podkreślane w artykułach poruszających ten temat.
Odrębną kwestię stanowią tutaj złodziejskie opłaty za prawa do emisji dwutlenku węgla. Tego raczej złodzieje nie odpuszczą i za spalanie śmieci również taka opłata będzie pobierana. Podpisanie zobowiązań w tym kierunku było zwykłym sabotażem polskiej gospodarki. Ale to już odrębny temat.
Czy finalnie opłaty za śmieci by spadły, albo całkiem zniknęły? Teoretycznie tak powinno być, ale w naszym kraju to raczej nierealne. Jedyny problem, jaki na pewno by to rozwiązało, to likwidacja hałd, na jakich obecnie takie odpady się składuje.
Wystarczy popytać w Częstochowie tam miała taka powstać na terenie huty i do dzisiaj zgody nie ma,i nie będzie.
Odważne myślenie rządzących jak zwykle wszystko co w śmierdzi musi być w mieście w mieście Piotrków
O czym wy gadacie o złotych jabłkach kto wam wyda zgodę na spalanie RDF radzę poczytać.Jak będzie zgoda to sam wam 10-ciu przyprowadzę co taką spalarnie postawią.Jest zakaz budowy spalarni RDF w całej Uni.Mielenie tematu jak S12.
Powinna powstać profesjonalna spalarnia odpadów i to jak najszybciej.
Może to i dobry pomysł tylko nie na skalę powiatu a nawet dwóch. Czy ktoś może powiedzieć /napisać/ ile takie ustrojstwo będzie kosztować? Czy ktoś może odpowiedzieć na pytanie jak czym i skąd dowozić te odpady na miejsce ich utylizacji? Takich pytań jest mnóstwo łącznie z zasadniczym pytaniem gdzie miało by się mieścić. Bo wszyscy są za ,ale gdyby coś miało nastąpić to byłoby na nie. Przedsięwzięcie co najmniej na skalę województwa i wojewódzkie władze samorządowe /rządowe/ powinny się wypowiedzieć. Na razie tam cicho. Na tym szczeblu powiatowo-gminnym możemy sobie życzyć ....Szczęśliwego Nowego Roku....
Ja np zawsze kupuję dwulitrową kole żeby być bardziej eko ale inni już tak nie są rozumni i kupują półlitrowe butelki koli
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!