metoda sortowania: od najstarszego do najnowszego / najnowszego do najstarszego
logikkk ~logikkk (Gość)21.11.2021 15:31

O czym wy gadacie o złotych jabłkach kto wam wyda zgodę na spalanie RDF radzę poczytać.Jak będzie zgoda to sam wam 10-ciu przyprowadzę co taką spalarnie postawią.Jest zakaz budowy spalarni RDF w całej Uni.Mielenie tematu jak S12.

33

go?ć_gość ~go?ć_gość (Gość)21.11.2021 16:29

Odważne myślenie rządzących jak zwykle wszystko co w śmierdzi musi być w mieście w mieście Piotrków

15

do logikk ~do logikk (Gość)21.11.2021 16:41

Wystarczy popytać w Częstochowie tam miała taka powstać na terenie huty i do dzisiaj zgody nie ma,i nie będzie.

15

łosiedlowy łoś ~łosiedlowy łoś (Gość)21.11.2021 16:45

Powtórzę po raz kolejny, bo już kiedyś o tym tutaj pisałem. Taka instalacja miałaby największy sens przy istniejącej już ciepłowni czy elektrociepłowni. Spalanie odpadów powinno służyć do wstępnego ogrzewania wody. W przypadku niedoboru śmieci woda byłaby dogrzewana w dalszej części instalacji (czyli tej, która już jest i służy) przy pomocy opału tradycyjnego (węgiel, gaz). Przy takim rozwiązaniu wykorzystanie gazu (lub węgla) byłoby ograniczone do niezbędnego minimum. Moja propozycja wynika z tego, że takie spalarnie śmieci często borykają się z ich niedoborem, co jest zazwyczaj podkreślane w artykułach poruszających ten temat.
Odrębną kwestię stanowią tutaj złodziejskie opłaty za prawa do emisji dwutlenku węgla. Tego raczej złodzieje nie odpuszczą i za spalanie śmieci również taka opłata będzie pobierana. Podpisanie zobowiązań w tym kierunku było zwykłym sabotażem polskiej gospodarki. Ale to już odrębny temat.
Czy finalnie opłaty za śmieci by spadły, albo całkiem zniknęły? Teoretycznie tak powinno być, ale w naszym kraju to raczej nierealne. Jedyny problem, jaki na pewno by to rozwiązało, to likwidacja hałd, na jakich obecnie takie odpady się składuje.

110

Baraniarz ~Baraniarz (Gość)21.11.2021 14:05

Centrum Rafinacji Odpadów jest super pomysłem. Ceny odpadów powinny wdedy iść znaczaco w dół a i energię cieplna lub elektroniczna można wyprodukować. Najlepiej spalać odpady już wcześniej wysegregowane lub frakcje RDF. Mniej składowania w ziemi.

140

go?ć_gość ~go?ć_gość (Gość)21.11.2021 18:39

Sami tu fachowcy na tym forum

35

Kazik ~Kazik (Gość)21.11.2021 19:39

Ja jestem ciekawy kogo o zgodę pytali bo znajomi z miasta nic nie wiedzą a takich pomysłach

36

go?ć_adam ~go?ć_adam (Gość)21.11.2021 20:09

Budować i nie gadać

90

eko ~eko (Gość)21.11.2021 23:53

Problem jest tylko ze śmieciami takimi jak plastyk. Resztę można zagospodarować samemu tak jak było dawniej, metal i papier w tym tektura a także szkło oddawać samodzielnie do punktów skupu. Należałoby tylko składować a potem odbierać odpady bio. Powinno podjąć stanowczą decyzję o zakazie produkcji opakowań i wyrobów z plastyku i plastyko-podobnych. Nikt tego nie podejmie, bo przecież lepiej doić mieszkańców za wszelkie opłaty, aby budżet się zgadzał.

51

Grz ~Grz (Gość)22.11.2021 11:32

Mogliby zacząć też od odgraniczenia plastiku w sprzedaży, np. przywrócić szklane butelki do wody, zamiast plastiku, owoce i warzywa nie muszą być w plastikowych pojemnikach w folii, itd.

60

Nowy komentarz
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat