Ludzie zamiast dręczyć skutery i motorówki (którym może będzie w jednym czasie 10-15) w szczycie sezonu, zajmijcie się brudasami rybakami! Pełno reklamówek i pudełek po robakach na brzegu każdego uczęszczanego zbiornika wodnego w Polsce.
Pływałem 2 tygodnie temu na przewężeniu w Barkowicach i był koszmar z sinicą ,cała zielona woda, a w tą niedzielę czyli 30.08 totalne "0",tylko trochę przy brzegach przy Budze,może te silniki czemuś pomogły.
Witam.Mieszkam od lat nad brzegiem Zalewu Sulejowskiego i nie widzę nic zdrożnego w używaniu silników spalinowych na tymże akwenie,ale chciałbym zwrócić uwagę na to by żyć w symbiozie z każdym użytkownikiem "wody"-wędkarz,żeglerz,motorowodniak,oraz mieszkaniec-inaczej tubylec.Dbajmy wszyscy o czystość naszego brzegu,a nie oto czy skutery i motorówki będą odpalane w sobotę i niedzielę.Więcej hałasu czynią na plaży w Karolinowie puszczając na "full"kocią muzykę-codziennie od 21do02godziny przez całe wakacje i nie licząc się z otoczeniem.To dopiero jest skandal a nie motorówki czy skutery wodne.Bardziej upierdliwi potrafą być żeglerze cichutko płynący przy brzegu zrywając wędkarzom zestawy.Bezmuzgowcy są wśród nas.Pozdrawiam rozsądnych ludzi.
Chcę ustosunkować się do komentarz "Siwy(gość)". Ja bywam w odległości około 3 km od Karolinowa. Przy tej muzyce bawi się ponad 100 osób i są to stali bywalce. Z mojej odległości muzykę słychać umiarkowanie głośno. Natomiast hałas popisujących się młodzieńców na skuterach i motorówkach, z mojej odległości brzmi jak startujący odrzutowiec. Poza tym wydaje mi się że głównym celem tych popisów jest spodziewany podziw wszystkich aktualnie obecnych nad jeziorem i na wodzie zalewu sulejowskiego (w mojej ocenie skutek jest odwrotny - nas to wkurza).
Odniosę się do wpisu: -JA(gość)
W 100% zgadzam się w kwestii brudasów wędkarzy (jednak nie należy wszystkich obciążać tym mianem). Jest to wina służb leśnych i związku wędkarskiego, kontrole na brzegach są wyjątkiem. Do drugiej części wpisu nie zgadzam się. Motorowodniacy popisują się przed weekendowiczami i całą resztą bywalców zalewu. Przypomnę tylko że na Jeziorsku tego lata został zabity człowiek przez motorówkę. Nie wnikam czy denat był trzeźwy, czy miał prawo być w tym miejscu. Kierujący motorówką powinien widzieć wszystko z zachowaniem maximum bezpieczeństwa, przede wszystkim powinien znać prawo drogi.
Do wedkarza .To że kto jeżdzi po drogach publicznych samochodem 400KM jest morderca i jezdzi na maxa.Cisza i spokoj piekie powiedziene obok Mojej dzialki jast dzialka panstwowa porownalbym to do szaletu miejskiego.Zapraszam do odpoczyku.Wkazdej sprawie sa za iprzeciw.Uwazam ze rozsadek w sprawie motorowodniakow bedzi gora.
Przeczytałem wszystkie komentarze zwolenników ładnych, szybkich, ryczących i drogich zabawek spalających dziesiątki litrów paliwa. Zachowują się tak samo jak nałogowi palacze którzy niepalącym kazali wynosić się z lokali, bo to ich terytorium. Na szczęście "nielubiany Tusk" wprowadził zakaz palenia w miejscach publicznych i jakoś żaden z lokali nie zbankrutował, wręcz przeciwnie.Wszyscy ci od hałasu powyżej 120 dB twierdzą że jak zalew będzie pełen szalejących właścicieli maszyn, to rozkwitnie. Pragnę zauważyć, że naliczyłem 8 portów jachtowych i każdy jest pełny. Jeżeli Hałaśliwi użytkownicy wygonią żeglarzy, pozostanie może jeden półpełny port, gminy stracą podatek od gruntu podwodnego, z powody utraty uroku i dużego hałasu uciekną weekendowicze z całymi rodzinami, a gastronomię trzeba będzie pozamykać - brak następnego zysku dla gmin, bo motorowodniacy po południu zjedzą może po jednej rybie, załadują swoje zabawki na przyczepki i odjadą do domów. Przekornie proponuję znieść w ogóle park krajobrazowy i wtedy HULAJ DUSZA.Ja pamiętam zalew od chwili napełniania wodą, znam kilku ludzi od Warszawy do Katowic i wszystkie opinie mówią "Zalew Sulejowski pomimo sinicy jest jednym z najpiękniejszych w kraju i trzeba go chronić a ni dewastować". Wszystkim tym z kasą polecam: Jeziorsko, Zegrze, Zatokę Gdańską, a nawet Adriatyk.
Myślę że Pan Wicemarszałek Województwa odpowiednią uchwałą zadba o należyte funkcjonowanie i wygląd całego Sulejowskiego Parku Krajobrazowego, żeby zostało coś dla pokoleń, bo teraz jezioro, a później okoliczne lasy zostaną porozjeżdżane.
Pozdrawiam wszystkich korzystających z tego parku.
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!