http://piotrkowtrybunalski.naszemiasto.pl/archiwum/1540222,dylemat-cyklisty,id,t.html
Najlepsza jest ścieżka rowerowa przy ul. Sulejowskiej. Przy ul. Gipsowej (ślepa uliczka przed rondem Bugaj), przy której stoi tylko 1 dom, zamiast przejazdy dla rowerzystów zrobiono przejście dla pieszych:
Nieważne, że jeździ tamtędy może ze 2 samochody w ciągu doby i jakieś 100 rowerzystów. Tak prezydent pokazuje, jak dba o rowerzystów.
A jak przejechać wiadukt na Łódzkiej rowerem. Czy da się go przejść z rowerem na pieszo? Oczywiście obok. Przecież objazd wiaduktem rakowskim czy bełchatowskim rowerem jest bez sensu.
Przejechać rowerem przez wiadukt na Łódzkiej "niedasię" ; pomiedzy zasadniczym wiaduktem a podjazdami istnieje przerwa-przepaść...Obok nie radzę-obecnie błoto po pas a i między pędzącymi autami jakoś tak...straszno...
Polecam przejazd pod trzasą w przebiegu ulicy Michałowskiej - to jeszcze przez wiaduktem na Rakowskiej.
jeszcze trochę to rowerzyści będą chcieli wiaduktów gdy im się ścieżka skrzyżuje z drogą!
Bywam w różnych miejcach w Polsce ale widziałem jak projektuje się ścieżki rowerowe np. w Norwegii. I tak przychodzi kilka refleksji. Dobrze, że jest wola polityczna na tworzenie nowych ścieżek rowerowych. Z przykrością stwierdzam, że tak źle zaprojektowanych ścieżek nigdzie nie widziałem. Na ten przykład przy ul. Sulejowskiej można było wykonać ścieżkę po drugiej stronie, byłoby mniej kolizji z uliczkami dojazdowymi z osiedla i co gorsza wykonanie 3-5 cm krawężników na trasie rowerowej uniemożliwia skutecznie jazdę tą ścieżką. Dlatego mnie osobiście nie dziwi fakt jazdy rowerami po jezdni ul.Sulejowskiej pomimo "ścieżki". Taka jazda oczywiście jest niebezpieczna i powoduje ból głowy kierowców i ich słuszną irytację. Dlaczego rowerzysta wybiera drogę asfaltową niebezpieczną ze wszech miar na skutek jazdy zmotoryzowanych? Ścieżka rowerowa została źle zaprojektowana! Taką inwestycję dobrze byłoby poprzedzić konsultacjami z osobami których to dotyczy czyli w tym wypadku rowerzystami.
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!