metoda sortowania: od najstarszego do najnowszego / najnowszego do najstarszego
sg ~sg (Gość)26.07.2011 13:04

Większość tych rowerzystów to zwykłe snoby które kupiły sobie rowerek za 2 k i myślą, że im wszystko wolno. Oczywiście zaraz odezwą się głosy jak to mało ścieżek rowerowych, jakie one są dziurawe etc. Ja od razu powiem... przeprowadźcie się do Kopenhagi tam zobaczycie, że drogi rowerowe służą do jeżdżenia, a nie do wygłupiania, wasze rowerki wzbudziły by śmiech (zresztą i tak ktoś by je zaraz ukradł) oooooooooohhhh jak ja nienawidzę rowerzystów.

00

chodnik ~chodnik (Gość)26.07.2011 11:51

Jak sama nazwa wskazuje chodnik jest od chodzenia, a nie od jeżdżenia. W Piotrkowie obowiązuje jazda na rowerach po jezdni, po ścieżkach rowerowych i ewentualnie po chodnikach osób do lat 14. Bardzo często po chodnikach jeżdżą osoby powyżej 14 lat, często w parach albo po trzech i jeszcze dzwonią na pieszych, aby spadali z chodnika bo oni jadą. Najbardziej są poszkodowane przez rowerzystów osoby na wózkach inwalidzkich, idące o kuli oraz prowadzący wózki dziecięce. Kiedy Straż Miejska i policja drogowa zajmie się tego rodzaju przestępstwami w ruchu drogowym. Jeżeli nie potrafisz jeździć na rowerze lub nie znasz przepisów drogowych to szanowny rowerzysto nie wychodź jeździć, gdyż stwarzasz zagrożenia.

00

cyklista ~cyklista (Gość)26.07.2011 16:23

to co mamy to pseudo ścieżki rowerowe. mamy ścieżki, które są chodnikiem tylko w innym kolorze. naprawę jest się z czego cieszyć. położyć kostkę w czerwonym kolorze na połowie chodnika to spore osiągnięcie.

00

broda ~broda (Gość)26.07.2011 17:24

"sg" napisał(a):
...oooooooooohhhh jak ja nienawidzę rowerzystów.

To wyprowadź się do Kopenhagi.

00

stary rowerzysta ~stary rowerzysta (Gość)26.07.2011 17:49

A ja bynajmniej się nie cieszę i uważam, że ścieżka rowerowa będąca po prostu częścią chodnika o innym kolorze kostki brukowej to poroniony pomysł i tyle! Zwłaszcza, jesli te ścieżki są tylko po jednej stronie ulicy i niekiedy kończą się w różnych dziwnych miejscach. Tak naprawdę jest to dopuszczenie ruchu (i to dwukierunkowego!) rowerów po chodniku, co oznacza ciągłą sytuację kolizyjną z rowerami jadącymi z przeciwka i z pieszymi, którzy rzadko zważają na właściwy kolor chodnika. Jako stary rowerzysta robię sobie grubą nieprzyzwoitość z takich "ścieżek rowerowych". Teraz wybieram do jazdy te drogi, przy których jeszcze nie wybudowano tych szalonych "ścieżek" żeby móc legalnie jechać, jak mza dawnych lat, po jezdni, a kiedy juz wszędzie trzeba będzie obowiązkowo jeździć po tym chodniku o dwóch kolorach, to sobie kupię stacjonarny rower treningowy i będę pedałował w mieszkaniu. Po chodniku to ja jeździłem , jak byłem mały, teraz się na to nie dam namówić, nie dam ze siebie robić wariata, bo nie mam ochoty jeździć slalomem pomiędzy pieszymi i uważać na rowery jadące z przeciwka.

00

pro ~pro (Gość)26.07.2011 18:15

w kwestii wyjaśnienia, jeśli ktoś nie ma pojęcia o projektowaniu dróg niech się nie wypowiada na temat tego czy ścieżka rowerowa biegnąca wzdłuż chodnika jest dobrym czy tez złym rozwiązaniem (kolego "sg" drogi rowerowe a ścieżki rowerowe są to dwie różne rzeczy - więc nie myl pojęć); kontynuując dalej aby powstała ścieżka rowerowa wydzielona z chodnika potrzeba niestety miejsca a jak wszyscy widzą nie da się zburzyć budynków wzdłuż drogi aby wprowadzić wydzieloną ścieżkę szerokość dróg mamy jaką mamy i tego się nie zmieni, a tam gdzie jest taka możliwość to stosuje się wydzielone ścieżki rowerowe przykładem jest obwodnica; nawiązują do Kopenhagi są tam stosowane rozwiązania które znacznie bardziej wzburzyły by tym razem kierowców gdyż stosowane są tam rozwiązania wydzielające ścieżki rowerowe nie z chodnika ale z pasa jezdni obustronnie bądź jednostronnie szerokości ok. 1m malowanego zazwyczaj na zielono na których bezwzględnie pierwszeństwo ma rowerzysta - więc nie wiem które zło jest gorsze??; a jeśli chodzi o kulturę jazdy i korzystania z ścieżek rowerowych i chodników to znacznie gorzej wypadają tu niestety piesi którzy w 80% ścieżkę rowerową traktują jak chodnik; nie oznacza to iż ścieżki w piotrkowie są idealne i bez wad gdyż jest wiele elementów do których można się doczepić, przykładowo prostą metodą wyróżnienia ścieżki biegnącej wzdłuż chodnika jest jej wyniesieni ok 3cm ponad chodnik - prosta sprawa, pozdrawiam

00

?? ~?? (Gość)26.07.2011 18:18

po co ścieżki pobocza jak i tak niektórzy pedałorzyści nie wiedzą do czego to służy.nieraz się zdarza iż mimo ścieżki jadą centralnie drogą.a Ty się męcz co zestaw bujniesz to następny rower i tak do zaje....

00

qwesaa ~qwesaa (Gość)26.07.2011 20:44

czy policzył ktoś kiedyś ile się marnuję paliwa podczas omijania ,wyprzedzania rowerzystów?

00

lg ~lg (Gość)26.07.2011 20:44

Rowerzysta, który jedzie ulicą a ma obok bądź po drugiej stronie jezdni ścieżkę rowerową powinien być karany mandatem minimum 500 zł. to by się nauczył.
To samo jeśli chodzi o pieszych po to ma chodnik, żeby po nim chodzić, a jak nie rozróżnia kolorów to niech łazi z opiekunem...
A Ty stary rowerzysto już kup sobie rower stacjonarny bo takich egoistów, którzy mają grubo po 50-ce, a mózg niemowlaka to nie chcemy na drogach bo tylko stwarzają niebezpieczeństwo, a później kierowca auta ma tylko nieprzyjemności.

00

Piotrkowianin Piotrkowianinranga26.07.2011 22:12

Szkoda, że te ścieżki są poprzerywane ulicami - brakuje przejazdów dla rowerów, np. przy ul. Kostromskiej ścieżka jest dwukrotnie przerwana na odcinku kilkudziesięciu metrów: ul. Baczyńskiego i wjazd na parking przy Lidlu. Oczywiście rowerzyści jadą, a MZDiK udaje, że nie ma problemu. Do czasu.

00

Nowy komentarz
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat