metoda sortowania: od najstarszego do najnowszego / najnowszego do najstarszego
szczawik szczawikranga14.10.2011 10:50

takie oznakowanie to zadna nowosc, podobne znaki mozna spotkac w skandynawii, gdzie jest wiecej rond niz skrzyzowan ze swiatlami.

00

JARE K ~JARE K (Gość)14.10.2011 11:02

Cytuję:
rondo jest odcinkiem drogi jednokierunkowej, nieskończenie długim, do którego wszystkie drogi dochodzą z prawej strony i odchodzą w prawą stronę.

Więc dlaczego "ELKI" na rondzie włączają lewy kierunkowskaz?

00

Tartu Tarturanga14.10.2011 11:14

Na rondzie prawym pasem się jedzie na wprost i jak chce się zjechać 1 zjazdem tj skręcić w prawo - czyli chcąc od strony Sulejowa wjechać w sulejowską to można jechać cały czas prawym pasem podobnie jak od obwodnicy jedzie się do Sulejowa - w obydwu przypadkach zjazd 2 zjazdem :)

00

Tartu Tarturanga14.10.2011 11:16

Z tego co wiem tam sa trzy zjazdy - 1 skręt w prawo , 3 skręt w lewo a jak ktoś jedzie na wprost tj. 2 zjazd to w/g tego oznakowania to z którego pasa ??? Bo nie wiem prawdę mówiąc???

00

bodek ~bodek (Gość)14.10.2011 11:36

Szczawik: Tylko że sam widziałem wiele razy jak na tym rondzie zjeżdżając z ronda w ulicę Sulejowską spotykały się samochody jadące pasem zewnętrznym i wewnętrznym. To dla nich właśnie jest to oznakowanie.

00

peppe pepperanga14.10.2011 11:42

Cytuję:
Chyba jednak nie do końca

Dlatego napisałem, że pomysł. Realizacja już nie ;)

00

Mac ~Mac (Gość)14.10.2011 11:50

"Tartu" napisał(a):
Na rondzie prawym pasem się jedzie na wprost i jak chce się zjechać 1 zjazdem tj skręcić w prawo - czyli chcąc od strony Sulejowa wjechać w sulejowską to można jechać cały czas prawym pasem podobnie jak od obwodnicy jedzie się do Sulejowa - w obydwu przypadkach zjazd 2 zjazdem :)

Nic bardziej mylnego. Jeśli zjeżdżasz pierwszym zjazdem to ustawiasz się na prawym pasie, jeśli zjeżdżasz drugim lub kolejnym to ustawiasz się na lewym. Oznakowanie bardzo dobre. Cwaniaczki jadący od Sulejowa zawsze ustawiali się na prawym pasie mimi iż nie zjeżdżali w ul miast partnerskich tylko jechali do Piotrkowa. Powodowało to kolizje z tymi którzy świadomie zgodnie z przepisami zajmowali lewy pas. Problem pojawiał się przy samym zjeździe, kiedy to ci z lewego zajeżdżali drogę jadącym niepoprawnie po prawym pasie.

00

Mac ~Mac (Gość)14.10.2011 11:55

"Tartu" napisał(a):
Z tego co wiem tam sa trzy zjazdy - 1 skręt w prawo , 3 skręt w lewo a jak ktoś jedzie na wprost tj. 2 zjazd to w/g tego oznakowania to z którego pasa ??? Bo nie wiem prawdę mówiąc???

To bardzo proste, jeśli jedziesz z Piotrkowa do Sulejowa to stajesz na prawym pasie (zgodnie z nowym oznakowaniem) i zjeżdżasz pierwszym zjazdem. Nie jedziesz dalej prawym pasem! Jeśli jedziesz w miast partnerskich to ustawiasz się na lewym pasie i zjeżdżasz w drugi zjazd (na prawym pasie nie powinieneś mieć nikogo bo nikt nie objechał). Jeśli jedziesz z Piotrkowa do Piotrkowa to zajmujesz lewy pas i zjeżdżasz w trzeci zjazd lub jeździsz od rana do wieczora po lewym pasie w kółko

00

szczawik szczawikranga14.10.2011 12:05

"bodek" napisał(a):
Szczawik: Tylko że sam widziałem wiele razy jak na tym rondzie zjeżdżając z ronda w ulicę Sulejowską spotykały się samochody jadące pasem zewnętrznym i wewnętrznym. To dla nich właśnie jest to oznakowanie.

ja Ciebie jak najbardziej rozumiem, sam tez takie cos widzialem. Zgadzam sie.

00

timig ~timig (Gość)14.10.2011 12:13

no i się pogubiłem...
1) jadąc od Sulejowa do Piotrkowa przed wjazdem na rondo zajmuję lewy pas -ok
2) z prawego pasa samochody skręcają w ul. Miast Partnerskich -ok
3) z ulicy miast partnerskich wjeżdża na prawy pas (jest on wolny ponieważ wszyscy skręcają w drogę z której on wyjeżdżał) - ok
4)zmieniam pas na zewnętrzny aby skręcić w ul Sulejowską - nie widzę samochodu który włączył się (pkt3) do ruchu i znajduje się na rondzie -ok
wątpliwości:
a) dochodzi do kolizji... zawiniłem ja, pomimo jazdy zgodnie z przepisami? nie przepuściłem samochodu z prawej strony :)
b) samochód nie skręcił z prawego pasa zgodnie z pkt 2 tylko jedzie do ul. Sulejowskiej - ja zmieniając pas na zewnętrzny znowu jestem sprawcą kolizji, przyjeżdża Policja, drugi kierowca oświadcza że wyjechał z ul. Miast Partnerskich - bo tego mu nie udowodnią...
Wnioski:
pomysł fajny ale...
- nie na tak małym rondzie
- nie przy tak małej ilości pasów ruchu
chyba że się mylę to poproszę o korektę...

00

Nowy komentarz
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat