Śmiać się czy płakać?
Tych relikwii - ampułek jest już tyle w obiegu, że niebawem okaże się, iż JPII miał w sobie nie 5 (jak każdy normalny człowiek), a 15 litrów krwi.
To jak to jest? czci się osobę czy jej krew? Dla mnie to dziwne, żeby czcić i modlić się do krwi Jana Pawła II. Coś nie tak z tą wiarą się dzieje
Na zdjęciu poważny na oko człowiek, a jakieś jaja uskutecznia. Też wierzę, ale toto z tymi ampułkami i czy tam włosami, wstrząsa mną.
Pewnie, że nie tak, z wiarą się dzieje. Nie czci się, ani nie modli do krwi. Krew Jana Pawła II jest relikwią I stopnia. Kościół wierzy w cudowną moc relikwii, ale modli się do Boga, albo do świętego czy błogosławionego. To, że czegoś nie rozumiecie, nie znaczy, że jest głupie :/ luzik ile jest kropel krwi w organizmie ludzkim? Płacz.
A jednak płakać !!!
jajaja - wytłumacz nam głupkom jak się objawia "cudowna moc" relikwii.
Dasz zapewne radę, bo piszesz, że rozumiesz. A rozum ma to do siebie, że twierdzenia opiera się na sprawdzonych i weryfikowalnych podstawach.
A wierzyć można we wszystko. Nawet w koguta na płocie.
Następne będą relikwie naszego najlepszego posła z ziemi piotrkowskiej, tak pięknie wspieranego przez ojców w ostatniej kampanii.
Spuścili z niego po śmierci krew? To jakiś żart? Przecież to barbarzyństwo...
Z całym szacunkiem dla osób wierzących i JPII, ale dla mnie te całe relikwie to wyłącznie z zacofanym średniowieczem mi się kojarzą. Wierzę w boga, relikwie, cudowne uzdrowienia tak samo jak w... krasnoludki! :)
A nie wierzysz w koguta na płocie?! Przecież można go zobaczyć, usłyszeć a nawet zabić i zjeść! Mylisz pojęcie wiary z czcią! "A rozum ma to do siebie, że twierdzenia opiera się na sprawdzonych i weryfikowalnych podstawach." A w jaki sposób weryfikujesz i sprawdzasz te podstawy?
II przykazanie się kłania
to jest wersja prawidłowa, a nie po kościelnej korekcie
do sprawdzenia np na http://pl.wikipedia.org/wiki/Dekalog
oraz na wielu innych stronach
http://www.google.pl/search?hl=pl&source=hp&q=dekalog+biblijny&gbv=2&oq=dekalog+bi&aq=2&aqi=g4&aql=1&gs_sm=e&gs_upl=5078l9984l0l13219l10l10l0l1l1l0l328l1592l0.2.4.1l7l0
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!