metoda sortowania: od najstarszego do najnowszego / najnowszego do najstarszego
luzik ~luzik (Gość)04.11.2011 11:43

Śmiać się czy płakać?
Tych relikwii - ampułek jest już tyle w obiegu, że niebawem okaże się, iż JPII miał w sobie nie 5 (jak każdy normalny człowiek), a 15 litrów krwi.

00

aga11 ~aga11 (Gość)04.11.2011 12:38

To jak to jest? czci się osobę czy jej krew? Dla mnie to dziwne, żeby czcić i modlić się do krwi Jana Pawła II. Coś nie tak z tą wiarą się dzieje

00

the triumph of idiot culture ~the triumph of idiot culture (Gość)04.11.2011 13:07

Na zdjęciu poważny na oko człowiek, a jakieś jaja uskutecznia. Też wierzę, ale toto z tymi ampułkami i czy tam włosami, wstrząsa mną.

00

jajaja ~jajaja (Gość)04.11.2011 13:08

"aga11" napisał(a):
To jak to jest? czci się osobę czy jej krew? Dla mnie to dziwne, żeby czcić i modlić się do krwi Jana Pawła II. Coś nie tak z tą wiarą się dzieje

Pewnie, że nie tak, z wiarą się dzieje. Nie czci się, ani nie modli do krwi. Krew Jana Pawła II jest relikwią I stopnia. Kościół wierzy w cudowną moc relikwii, ale modli się do Boga, albo do świętego czy błogosławionego. To, że czegoś nie rozumiecie, nie znaczy, że jest głupie :/ luzik ile jest kropel krwi w organizmie ludzkim? Płacz.

00

luzik ~luzik (Gość)04.11.2011 14:02

A jednak płakać !!!
jajaja - wytłumacz nam głupkom jak się objawia "cudowna moc" relikwii.
Dasz zapewne radę, bo piszesz, że rozumiesz. A rozum ma to do siebie, że twierdzenia opiera się na sprawdzonych i weryfikowalnych podstawach.
A wierzyć można we wszystko. Nawet w koguta na płocie.

00

Wirgiliusz ~Wirgiliusz (Gość)04.11.2011 14:22

Następne będą relikwie naszego najlepszego posła z ziemi piotrkowskiej, tak pięknie wspieranego przez ojców w ostatniej kampanii.

00

?? ~?? (Gość)04.11.2011 14:25

Spuścili z niego po śmierci krew? To jakiś żart? Przecież to barbarzyństwo...

00

The atheist ~The atheist (Gość)04.11.2011 14:28

Z całym szacunkiem dla osób wierzących i JPII, ale dla mnie te całe relikwie to wyłącznie z zacofanym średniowieczem mi się kojarzą. Wierzę w boga, relikwie, cudowne uzdrowienia tak samo jak w... krasnoludki! :)

00

jajaja ~jajaja (Gość)04.11.2011 14:53

"luzik" napisał(a):
A wierzyć można we wszystko. Nawet w koguta na płocie.

A nie wierzysz w koguta na płocie?! Przecież można go zobaczyć, usłyszeć a nawet zabić i zjeść! Mylisz pojęcie wiary z czcią! "A rozum ma to do siebie, że twierdzenia opiera się na sprawdzonych i weryfikowalnych podstawach." A w jaki sposób weryfikujesz i sprawdzasz te podstawy?

00

abbccc abbcccranga04.11.2011 14:59

II przykazanie się kłania

Cytuję:
Nie uczynisz sobie obrazu rytego ani żadnej podobizny tego, co jest na niebie w górze i co na ziemi nisko, ani z tych rzeczy, które są w wodach pod ziemią. Nie będziesz się im kłaniał ani służył. Ja jestem Pan, Bóg twój, mocny, zawistny, karzący nieprawość ojców na synach do trzeciego i czwartego pokolenia tych, którzy mnie nienawidzą; 6a czyniący miłosierdzie tysiącom tych, którzy mię miłują i strzegą przykazań moich.

to jest wersja prawidłowa, a nie po kościelnej korekcie
do sprawdzenia np na http://pl.wikipedia.org/wiki/Dekalog
oraz na wielu innych stronach
http://www.google.pl/search?hl=pl&source=hp&q=dekalog+biblijny&gbv=2&oq=dekalog+bi&aq=2&aqi=g4&aql=1&gs_sm=e&gs_upl=5078l9984l0l13219l10l10l0l1l1l0l328l1592l0.2.4.1l7l0

00

Nowy komentarz
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat