„Takie będą Rzeczypospolite, jakie ich młodzieży chowanie” – te słowa wypowiedziane przez kanclerza Jana Zamoyskiego, wielkiego hetmana koronnego Rzeczypospolitej Obojga Narodów wypowiedziane ponad czterysta lat temu, to znakomita sentencja, która do dziś nie straciła na swej aktualności.
W tym przypadku warto zastosować logikę Pawlaka (Sami swoi); Ludzie nie dzielą się na tych zza Buga i tutejszych, ale na mądrych i głupich. Nie dzielę ludzi na tych w sutannach, tych w cywilkach, w mundurach czy naturystów, ale na mądrych i głupich, a jednych i drugich nie brakuje. Spotkałem na mojej drodze mistrzów, naprawdę mistrzów, spotkałem po prostu księży, spotkałem urzędników Pana B., spotkałem księży, którzy są tylko ludźmi i mieli akurat gorszy dzień i spotkałem nieczułe sfrustrowane swoim wyborem drogi życiowej kanalie. Takie same wzorce osobowe można spotkać w każdej innej grupie ludzi. Życie. Kwestia kogo/czego szukacie. I od odpowiedzi na to pytanie należy zacząć poszukiwania i kogoś/czegoś takiego szukać.
A ja jednak uważam, że Polska jako kraj katolicki powinna się wstydzić tej nagonki na lekcje religii. Są księża z powołania i im nalezy się szacunek a nie tylko plucie.
"Swięta księga". Yyyy. Szkoła? XXI wiek? Wiedza? Logiczne myślenie?
Racja to racja takie zachowanie jest nie do pomyślenia. A co będzie jak będą starsze to strach wyjść ?
Żadne wyjścia do miejsc kulturalnych nie pomogą jak jest takie wychowanie. Zaczepianie nieznanych sobie osób w prymitywny sposób. Bezstresowe wychowanie.
Obecnie rządzący w Polsce boją się wolności słowa. Identycznie jest na tym portalu. Przeczytajcie i zapamiętajcie - prawda nas wyzwoli. Runęła żelazna kurtyna i mur berliński. Nic nie będzie trwało wiecznie. Na 100%, że ten komentarz nie zostanie zamieszczony.
Niech tak dalej robią z wychowaniem, to zobaczymy co z małych dzieci wyrośnie? Na przykład ubliżanie starszym osobą bo zwrócili uwagę. Nie wolno! Bo się usłyszy bardzo wulgarne słowa od takich w wieku 9-11 lat. Dawniej było to nie do pomyślenia.
Dalej się kłóćcie o aborcje, religie, LGBT, antykoncepcje i inne tego typu bzdury, a od 30 lat okradają ten naród ze wszystkiego i tego nie widzicie, że staliście się narodem pozbawionym majątku narodowego zwykłymi niewolniczymi wyrobnikami. Jakie jeszcze tematy rzucą, abyście się wzajemnie zagryzali ? W Niemczech religia w szkole jest i kto chce chodzi, kto nie chce nie chodzi i jakoś to nie rozpala Niemców do czerwoności tak jak i ich święta kościelne różne w różnych landach.
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!