metoda sortowania: od najstarszego do najnowszego / najnowszego do najstarszego
Lola ~Lola (Gość)10.08.2010 21:53

"ObserwatorK" napisał(a):
nie odczuliśmy "namiastki demokracji", ale jej "przerost"; przerost takiej, co to i tak dopiero dojrzewa, taką jej karłowatą formę.

Oczywiście masz rację, taka ta nasza demokracja karłowata i mizerna. Zresztą ustrój ten (jak każdy inny) ideałem nie jest i nigdy nie będzie. Jednak moim zdaniem w ten dość kontrowersyjny sposób upadł mit o jednolitej twarzy naszego narodu, a od świadomości istnienia pluralizmu bliżej do demokracji.
W tej chwili odczuwamy przede wszystkim karłowatość pojęcia/poczucia tolerancji w naszym kraju.

00

Piotr Włostowic ~Piotr Włostowic (Gość)10.08.2010 22:02

"Piotr" napisał(a):
Proszę wszystkich o przeprowadzenie pewnego eksperymentu.
Proszę sobie wyobrazić, że rastafarianie (na przykład) stawiają swoje symbole religijne na terenie do którego nie posiadają tytułu prawnego. Następnie stawiają właścicielowi terenu propozycję zawarcia "kompromisu" polegającemu na tym, że albo postawi tam pomnik według ich żądań albo te symbole tam pozostanę. Jakbyście to nazwali?

Oj, Piotrze, Piotrze!
Byłby to więcej niż naciągany eksperyment. Z tymi rastafarianami.
Polska ma tysiącletnie, chrześcijańskie korzenie i tradycje, o czym wiesz, a przedstawiając propozycję swojego eksperymentu, świadomie to pomijasz.
Wyniki takiego eksperymentu nie przydałaby się na nic. Może psu na budę...

00

ObserwatorK ~ObserwatorK (Gość)10.08.2010 22:17

Będę jednak usprawiedliwiać Piotra nie- W, gdyż jak sądzę bynajmniej nie chodziło mu o wskazanie na relacje "mniejszość- większość", co o podkreślenie faktu zawłaszczania przestrzeni. A korzenie i tradycje to są, i owszem, ale nad nimi, trochę już wyleniała korona.
"mit o jednolitej twarzy naszego narodu"- jaka to mitologia?

00

Lola ~Lola (Gość)10.08.2010 22:30

"ObserwatorK" napisał(a):
jaka to mitologia?

Wpajana przez ostatnie lata.
Mitem jest mianowicie rzymsko-katolicka twarz Polaków. Nie chcę tymi słowami nikogo obrażać, niczemu zaprzeczać - również wspomnianej przez Piotra W. tradycji. Po prostu procesy sekularyzacyjne docierają do naszego kraju z Zachodu, podobnie jak ponad tysiąc lat temu płynęły stamtąd wartości chrześcijańskie.

Komentarz był edytowany przez autora: 10.08.2010 22:31

00

grrr ~grrr (Gość)10.08.2010 22:38

Gołym okiem widać, że pani Radna próbuje zaistnieć przed wyborami samorządowymi w bardzo nieładny sposób, bo grając na emocjach piotrkowian, jak widać PiS się nie zmienia. Po ostatnich protestach związanych z krzyżem przed Pałacem Prezydenckim to jest temat bardzo kontrowersyjny i drażliwy dla Polaków. Jeśli ktoś go porusza, to robi to wyłącznie z wyrachowania, aby uzyskać określone cele polityczne i czysto osobiste, co jest wysoce nieetyczne. Symboli religijnych nie można mieszać do polityki. Wstyd Pani radno!

00

Piotr Piotrranga10.08.2010 23:18

Dlaczego eksperyment zdałby się psu na budę?
Bo wyszło by z niego, że są równi i równiejsi wobec prawa????
Rzeczpospolita rozwijała się dopóki była otwarta na różne idee. Odkąd powierzyła się, czy też zawierzyła , jednej tak znalazła się na równi pochyłej w dół!
Od Jana Kazimierza tak naprawdę staczała się ku zgładzie czasami szybciej czasami wolniej ale jednak ku zagładzie.

00

Piotr Włostowic ~Piotr Włostowic (Gość)10.08.2010 23:38

"Piotr" napisał(a):
Od Jana Kazimierza tak naprawdę staczała się ku zgładzie czasami szybciej czasami wolniej ale jednak ku zagładzie.

No nie wiem, musiałbym to rzetelnie prześledzić, ale chyba mocno przesadzasz z tym, że już od tak dawna.
Przy okazji, czy wyobrażasz sobie (inni też) takie hece, jak te od kilkunastu dni, w większości krajów islamskich?

00

Piotr Piotrranga10.08.2010 23:47

Rozumiem, że kraje islamskie to wzór dla naśladowania?!
Notabene w pierwotnej wersji postu napisałem z rozpędu o symbolach muzułmańskich. Po zastanowieniu zmieniłem na rastafarian. Zrobiłem to celowo, chciałem uniknąć powiązań z zaprzeszłymi konfliktami jakie miały miejsce między chrześcijaństwem a światem islamu>

00

Piotr Włostowic ~Piotr Włostowic (Gość)10.08.2010 23:53

"Piotr" napisał(a):
Rozumiem, że kraje islamskie to wzór dla naśladowania?!

Nie! Niech Bóg (Allach?) broni!
W żadnym razie!

00

Piotr Włostowic ~Piotr Włostowic (Gość)11.08.2010 00:04

Piotrze! Pani radna! Wszyscy!
Wszyscy oprócz zbanowanych tu za wpisywanie wyrazów powszechnie uważanych za obraźliwe i wulgarne!
Czy - jak sugeruje Piotr - rzeczywiście nie staczamy się po równi pochyłej?
Bo tego, co w linku niżej, to nawet w mrokach peerelu nie było, podczas wojny polsko-jaruzelskiej nie miało nawet miejsca, ani za cara!
http://tiny.pl/h7l6p
W dodatku, z kościołem tym związany jest w przepiękny sposób Honorowy Obywatel Miasta Piotrkowa Trybunalskiego śp. ksiądz Tadeusz Pecolt, laureat Złotej Wieży Trybunalskiej... Ta historia poniżej:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Tadeusz_Pecolt
Księże Tadeuszu! Gdybyś mógł, co byś na to wszystko rzekł...
Myślę, że nie znalazłbyś dobrej odpowiedzi.
Nie na każde zadawane pytanie potrafiłeś znaleźć odpowiedź.
Na tym m.in. polegała Twoja mądrość i uwielbienie wiernych.
I wiernych przyjaciół także.

00

Nowy komentarz
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat