Nie wiem co Cię rozbawiło, bo mnie to przeraża. Wyobraź sobie maddox, że oprócz tego co wcześniej napisałem, te lumpy i bojówkarze z PO ułożyli tam krzyż z puszek po piwie. Czy to normalne twoim zdaniem?
Do wyborcy: Obydwie strony mają prawo wyrażać swoje poglądy, opinie i uczucia. Szkoda tylko, że każda z nich naruszyła poczucie dobrego smaku. Tak czy owak odczuliśmy wczoraj namiastkę demokracji. Do pełniejszego jej obrazu zabrakło empatii, gotowości do dialogu i tej garstki polskich grekokatolików, neounitów, protestantów, czy muzułmanów.
Powinniśmy nawiązywać do tradycji wielokulturowości i wielowyznaniowości, a nie na siłę się ujednolicać. Zhomogenizowane społeczeństwo jest koślawe, zamknięte mentalnie i nietolerancyjne, co potwierdzają ostatnie wydarzenia. Marzeniem jest właśnie spluralizowane i otwarte społeczeństwo. Państwo stanowi wyłącznie fasadę i winno być ostoją każdego obywatela.
Do wyborcy:
Zauważ, że nie żyjemy w państwie wyznaniowym!!! Obie strony zachowują się skandalicznie.
Ale przyznasz, że ułożenie przez zadymiarzy z bojówek PO i SLD krzyża z puszek po piwie marki Lech to już nie był żart.
Trzeba było przyjść i zobaczyć. Niepotrzebnie wietrzysz sensację.
jacy wy malutcy jesteście ... tutaj krzyk precz z krzyżem a w niedziele drepczecie do kosciółka żeby się pokazać .. tchórze
Proszę wszystkich o przeprowadzenie pewnego eksperymentu.
Proszę sobie wyobrazić, że rastafarianie (na przykład) stawiają swoje symbole religijne na terenie do którego nie posiadają tytułu prawnego. Następnie stawiają właścicielowi terenu propozycję zawarcia "kompromisu" polegającemu na tym, że albo postawi tam pomnik według ich żądań albo te symbole tam pozostanę. Jakbyście to nazwali?
To już jest obłęd z tymi krzyżami,niech go sobie pani radna ustawi u siebie w ogródku.
panie Pawle dla pana i ludzi panu podobnych wszystko jest polityką . każdy sądzi wobec siebie to stare mądre powiedzenie jakże pasuje do pana . oczywiście milczenie pana ,,prezydenta,, nie ma nic wspólnego z polityką prawda? bo to członek PO a wy wiecie wszystko NAJ... pana bieganie po Słowackiego i podawanie rąk przechodnią przed druga turą wyborów tez nie miało nic wspołnego z polityką .. tak pan mówił ... no tak to oczywiście tylko szczera prawda bo polityk PO nie kłamie ,,nigdy,,
Odp: zawłaszczanie przestrzeni, gwałcenie pluralizmu, przerost demokracji etc.
Wyszłam późnym popołudniem na miasto, by zobaczyć, co (czy) coś się dzieje. Poszłam na pl. Kościuszki na 18.00 i nic. Już się ucieszyłam, że zrezygnowano, że będzie spokój, ani zwolenników, ani przeciwników. Odbyło się (adoracja krzyża/ zawłaszczanie przestrzeni publicznej/ wyrażenie żądań zw. z "prawdą/ - już nie wiem, jak to nazwać). Zdziwiłam się, że to przy bernardynach akurat (czy bernardyni byli organizatorami, skoro zgromadzenie było przed kościołem, koło pomnika, a nie w samym kościele? zresztą... i tak chyba nie powiedzieliby: "nie róbcie tego tutaj"). Odśpiewano "Święty Krzyżu...", mówiono o koniecznym odkryciu "prawdy", no i o Kaczyńskich. Nie za wiele słyszałam, bo byłam za daleko, samochody zagłuszały. Pokojowo. Kamerowano, także może jutro w lokalnej TV będzie materiał (?). Nie czekałam końca. W drodze powrotnej minęłam dziewczynę, która niosła tam krzyż, spory, ukwiecony, i znicze. Będzie stała i go pilnowała? Czy teraz każdemu wolno postawić co się chce? ... gdyby tak każdy chciał tam postawić krzyż, to co: nie byłoby takie "krzyżowisko" znieważeniem symbolu wiary, "Świętego Krzyża"?
Dobrze, że nie pojawili się (ujawnili) przeciwnicy. Przynajmniej tyle. W końcu modlitwy i śpiewy grupy pod kościołem (ze 30 os., w różnym wieku) nikomu nie zaszkodziły chyba. Spotkali się i poszli. Lepiej jednak, by na tym był koniec.
Lola: nie odczuliśmy "namiastki demokracji", ale jej "przerost"; przerost takiej, co to i tak dopiero dojrzewa, taką jej karłowatą formę. Skarłowacenie demokracji, o.
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!