Zapomniał pan jeszcze o komarach, muchach, mrówkach, kornikach, ślimakach, pająkach, skorpionach, itp. Panie Włostowic! Miałem pana za człowieka rozsądnego ale widzę czytając pański komentarz, że robi pan tylko szum i wiatr żeby wywołać jałową dyskusję. Co kraj to obyczaj. Jedni zjadają szczury, inni psy i koty a jeszcze inni wszelkiego rodzaju robactwo. Proszę na przyszłość nie pisać jałowych komentarzy bo nieznajomość przedmiotu dyskusji ośmiesza pana. To tyle.
cieciorka napisał(a) Życie człowieka jest dla nas ważniejsze niż życie zwierzęcia, ale Twoja argumentacja Sklave, to żadna argumentacja.
Masz racje, ale zobacz znalazła się tylko jedna osoba-Ty na kilkanaście która to zauważyła i to ma jakiś sens.
Pozdrawiam
Ustawa o ochronie zwierząt 9art.35 ust.2) nie przewiduje wyższej niż 2 lata kary pozbawienia wolności za działanie ze szczególnym okrucieństwem. Składy orzekające mają klapki na oczach jak Temida opaskę. Barbarzyńcy wiedzą o tym i dlatego czują się bezkarni. Ponadto, jak napisano w artykule "Sadyści zabili szczenięta" sąsiedzi dają przyzwolenie na maltretowanie a nawet zabijanie psów i kotów. Ptaki mimo, ze są pod ochroną, są zabijane i wieszane za skrzydła na drzewach owocowych jako odstraszacze innych ptaków. Nie tylko Polacy ale także Ukraińcy powinni się wstydzić za tych którzy chyba dla satysfakcji masowo zabijają psy przed finałem ME w 2012.r. Tylko nieliczna rzesza społeczeństwa jest wegetarianami. I tego się nie zmieni. trzoda chlewna, ptactwo domowe i bydło, jest hodowane z konkretnym przeznaczeniem. Na ubój albo do innych celów np. do wyścigów. I należy napiętnować wyłącznie niehumanitarny sposób uboju. Pozdrawiam wszystkich.
W domu mam 2 zwierzaki. Tak często bywam w schroniskach. Nadal jestem zdania że lepiej by te zwierzaki tam trafiły i miały jakieś szanse na adopcje, niż kijem w łeb i po sprawie :-(
Uwierz mi że nie.
Znam większość ustawy o ochronie zwierząt.
A to że do Przyjaciele Zwierząt muszę jeszcze podrosnąć. Mogę Cię zapewnić ze od 4 lat bez przerwy bez interesowanie pomagam zwierzętom w sposób czynny a także bierny.
Siła działania na rzecz zwierząt nie zależy od wieku ... tylko od tego co się robi.
Pomagając zwierzętom niektórym osobom pomogłem, innym zalałem za skórę, myślę że ty jesteś właśnie tą druga osobom.
Drogi Piotrze, zgodzę się z twoją wypowiedzią w 90%.
Pierw odpowiem na twoje pytanie, oczywiście że zwierzęta taki nie są.
Co do tych organizacji to prawda TOZ w Piotrkowie ani chyba żadne inne nie protestuje przeciwko zabijaniu zwierząt na rzeź, czy zabijaniu fok na futra itp.
Większość organizacji nie zwraca na to uwagi, zbijają pokłony za to co uda im się zrobić (np: akcja pod Zelowem). Jest, jednak mały wyjątek i to jest właśnie Viva! Akcja dla zwierząt. Ta fundacja przede wszystkim skupia się na zwierzętach zabijanych na wygodę ludzi, fok na futra, krów - świni - koni na mięso itd. Prowadzą Oni akcje informacyjne na te tematy, promują wegetarianizm, a także czynnie organizują i uczestniczą w protestach.
TOZ takich kampani nie organizuje, Oddział w Piotrkowie z tego co wiem nigdy nie poruszył kwestii zabijania fok, czy świń itp. na rzeź. Dlaczego większość organizacji tak robi ? Bo im się nie chce, skupiają się na działaniu na rzecz zwierząt domowych a nóż widelec uda się wystąpić w telewizji.
Jestem za zorganizowaniem takiej pikiety. Jednak w sposób taki że przed sądem ustawi się grupa osób (nie koniecznie z Piotrkowa) i będą tam stać, protestować przeciwko tak niesłusznymi wyrokami sędziów w procesach o znęcanie lub zabicie zwierzęcia.
Panie Piotrze, myślę że nazwanie tych zwyrodnialców "zwierzętami w ludzkiej skórze" może obrażać zwierzęta .
Natomiast co do oskarżycieli posiłkowych, nie sądzę by Piotrkowski "Zwierzak" zajął się tym. Nie mniej jednak uważam że powinno tak być że organizacja prozwierzęca powinna uczestniczyć w procesach.
Myślę jednak że w Piotrkowie TOZ nie wystarczy. Mam nadzieje że wkrótce uda otworzyć się coś innego, bo ta organizacja zbyt prężnie nie działa.
dzieci mozna zabijac czyt. aborcja i nik nikomu nic nie robi a za pieski dozywocie pewnie dostana?
Nie, Szanowny Adwersarzu! Chodzi mi przede wszystkim o bestialstwo osobników, którzy pozbawili życia te 7 szczeniąt w sposób tak okrutny, że pozbawia ich to prawa do nazywania się ludźmi.
Natomiast przywołując przykłady zabijania jednych zwierząt, a drugich nie, wskazywałem na ambiwalentność w podchodzeniu do tego problemu, która jest niczym innym, jak zwyczajną obłudą.
Ja akcentowałem z naciskiem tylko ambiwalentność w podchodzeniu do tego tematu przez ludzi. Inaczej - zwykłą obłudę. Oczywiście, w Chinach przecież spożywa się psy, co w naszej kulturze trudne jest do pomyślenia.
Natomiast co do procesu i samego wymiaru kary, to podkreślam bestialstwo sprawców opisanego czynu i trudny do pojęcia, pełen okrucieństwa sposób, w jaki te 7 szczeniąt zabili. Skoro już przywołujesz zbrodniarza wojennego Slobodana Miloševicia, to oczywiście słusznie, wykazał on się podobnym okrucieństwem wobec ludzi.
Masz coś przeciwko nazwaniu tych osobników z Piotrkowa zbrodniarzami? Prawo do nazywania się ludźmi utracili w sierpniu.
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!