Od tego jest sterylizacja. Dostaną po 100 zł do zapłacenia i po przestępstwie. Takim bezwzględnym oprawcom i im współczującym sąsiadom nie ma co tłumaczyć. Na wsi w taki sposób pozbywają się całych miotów szczeniąt a nawet dorosłych psów. Za mało w ludziach świadomości. Dokąd nie zmieni się prawo zabraniające sprawcom takiego przestępstwa posiadania psa, dopóty tak będzie. W USA tacy zwyrodnialcy dostaliby po 2 lata więzienia i musieliby wpłacić na schronisko kilka tysięcy dolarów tytułem nawiązki.
Wydaje mi się, że najlepszą karą byłaby praca na rzecz schroniska dla zwierząt. Jeżeli ktoś nie ma pojęcia jak hodować czy zajmować się psami to po co je ma? W dzisiejszym świecie nic nie ma za darmo ale ludzie nie są tego świadomi. A poza tym jeżeli bierze się odpowiedzialność za czyjeś życie (choćby zwykłego psa) to trzeba się liczyć nie tylko z przyjemnościami jego posiadania ale i także z niedogodnościami. Potem taka mentalność przechodzi ze zwierząt na ludzi. I co jakiś czas wybucha afera, że znaleziono gdzieś zakopane czy w beczkach noworodki bo ktoś stwierdził, że dzieciaków byłoby za dużo więc się ich pozbył. Zaczyna się od drobnych spraw a kończy na dużych.
Łapy im poucinać, tak dla przykładu aby innym coś takiego nie przyszło do głowy. Jeśli pójdą siedzieć(w co wątpię) to jeszcze człowiek będzie płacił na takich a i tak już nic dobrego z nich nie będzie
Drodzy Przedmówcy!
Praca na rzecz schroniska w mojej opinii spowoduje, że taki delikwent znienawidzi zwierzęta, a więc odniesie odwrotny skutek. Poza tym nie wyobrażam sobie pracowników schroniska pracujących z takim człowiekiem.
PS. Niedawno szok wywołał (szczególnie wśród internautów) film ukazujący dziewczynę wrzucającą szczeniaki do rzeki. Jak widać taką formę bestialstwa praktykują też Polacy, aczkolwiek w innej formie...
pewnie lepiej jak by przyjechał weterynarz i skasował ze 200 zł zrobił to samo i to już by nie było bestialstwo i kompletny brak wrażliwości
A może by wzięli tak takie małe pieski ci co taki lament robią. Służę adresami.
A co z świnkami, rybkami,karaluchami, szczurami itp te zwierzęta to wolno zabijać czy nie????
Bezwzględnie te osoby zasłużyły na karę 2 lat więzienia.
Dziwi mnie jednak wypowiedzieć prezes TOZ Piotrków, że zwierzęta mógł uśpić weterynarz. A z jakiego powodu miałby je uśpić ? Ponieważ właściciel ich nie chce ? Jak mówi Ustawa o ochronie zwierząt "Nieuzasadnione lub niehumanitarne zabijanie zwierząt oraz znęcanie sie nad nimi jest zabronione". Czy uzasadnionym byłoby wykonanie zabiegu eutanazji na zdrowych szczeniakach tylko z powodu że właściciel ich nie chce ?
Rozwiązaniem było m.in. znalezienie domów tym zwierzętom, lub jeśli naprawdę nie mogli ich nawet trochę przetrzymać pod własnym dachem, oddanie ich do schroniska. Na pewno rozwiązaniem nie było uch uśmiercenie ani poddanie eutanazji.
do Ziutek
"Bezwzględnie te osoby zasłużyły na karę 2 lat więzienia"
A co z tymi co są odpowiedzialni za publiczną służbę zdrowie minister zdrowia,premier.....Dzięki nim mamy jako jedyni na świecie eutanazje bez zbędnych formalności i gratis.
Ziutek a ty i inni rozczulacie się nad pieskami kiedy dziennie kilkuset pacjentów odchodzi z powodu źle funkcjonującej publicznej służby zdrowia.
Kolejki nawet kilku letnie na proste zabiegi braki odpowiednich leków itp
Sklave - jestem miłośnikiem zwierząt, bronię i będę bronił zwierząt. Jedni "rozczulają" się nad ludźmi inni nad zwierzętami.
Nikt nie narzuca CI obrony zwierząt, ważne byś je szanować i prawidłowo traktować.
Zwierzę to tak jak człowiek istota żyjąca zdolna do odczuwania cierpienia ... .
Próżno pytasz. Odpuść sobie.
Nikt Ci tutaj na to pytanie nie odpowie, dlaczego psy, koty i gołębie są pod nadzwyczajną ochroną, ale już świnie, krowy, dziki, sarny, kurczaki, wieloryby, śledzie, szczury i karaluchy - w ogóle, nie!
Stawiałem parę razy podobne pytania, ale nie doczekałem się odpowiedzi, a raczej - sorry - doczekałem się odpowiedzi, ale w postaci raczej nie nadającej się to cytowania tutaj. Niektóre z tych odpowiedzi można odszukać, ale szkoda na to czasu i atłasu. Część tych "odpowiedzi" usunęli moderatorzy.
Ja cenię sobie Ziutka, za jego zaangażowanie i charakter, ale jeżeli już mowa o tym, to chciałbym jakiegoś uporządkowania tych spraw i choćby minimum konsekwencji w stawianiu problemu. Ale jakikolwiek konsensus w tej sprawie nie jest do osiągnięcia. Ani tu na forum, ani w Piotrkowie, ani w kraju. Po prostu - logiki w tym żadnej i nie ma mądrego w tym zakresie.
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!