metoda sortowania: od najstarszego do najnowszego / najnowszego do najstarszego
Storm Chaser ~Storm Chaser (Gość)22.07.2011 13:07

Szkoda wogóle gadac na ten temat.Ja dostałem propozycje ścisłej współpracy z pewną instytucją w Piotrkowie która otrzymywała ode mnie ostrzeżenia na temat pogody.Moje prognozy i przewidywania sprawdzają się w 95% i widzą że mogą mi zaufac.A co na to miasto ?? A niewiem,ale centrum kryzysowe działa naprawdę ociągale.Burza nad Piotrkowem zaczeła szalec a oni dopiero alert dali...Masakra...Tłumaczą się że pracują do 15:00. Chyba powinni miec kogoś na dyżurze.Mają pracowac za darmo za nich łowcy burz,meteorolodzy amatorzy ?? Chyba tak...są bardziej doświadczeni niż Ci co siedzą tyłkami na krzesłach przy komputerach...:P

00

Storm Chaser ~Storm Chaser (Gość)22.07.2011 13:09

Szkoda że nie mają szans tacy łowcy na prace w takim sztabie...

00

maddox ~maddox (Gość)22.07.2011 13:36

"Storm-Chaser" napisał(a):
Szkoda że nie mają szans tacy łowcy na prace w takim sztabie...

A daj spokój. Politykom łatwiej jest rozdawać kasę po kataklizmie niż ruszyć tyłek i stworzyć skuteczny system ostrzegania. W Japonii na 30 sekund przed trzęsieniem ziemi przełączają automatycznie wszystkie media na nadawanie komunikatu o zagrożeniu. U nas nie da się nawet uruchomić syren alarmowych w mieście, a przewidywanie zagrożeń atmosferycznych jest dużo bardziej zaawansowane i nie wymaga wielkich nakładów, ale to się musi chcieć, a nie drapać po tyłku. Żałosne. A wichury latem są już u nas regularnie co roku i będą się raczej nasilać w związku ze zmianami klimatu.

Komentarz był edytowany przez autora: 22.07.2011 13:38

00

Storm Chaser ~Storm Chaser (Gość)22.07.2011 14:47

Słuchaj,może i by się dało nawet i takie syreny włączac.Tylko żeby to uczynic to wyobraź sobie ile by to było biurokracji,pozwoleń i różnych innych papierków.Nawałnice i nawet trąby powietrzne pojawią się jeszcze w tym roku.Ale tak jak to napisałeś.Urzędnicy siedzą na tyłkach i czekają.Jak już coś się stanie wtedy wielki bałagan i cyrk.A później wychwalają się w mediach że ten zrobił to drugi tamto...a tak naprawdę gówno zrobił.Tak jak teraz po nawałnicach w regionie.Powiedzcie mi,co to jest 6 tysięcy odszkodowania ?? I Gośc świeci że im pomógł... na co dał ? Na zapałki żeby nie marznąc zimą ??? No żaaaaal...

00

Storm Chaser ~Storm Chaser (Gość)22.07.2011 14:51

Wspólnie z kolegą z Łodzi z grupy Łowców Burz chcemy utworzyc fundację która by naprawdę i należycie pomagała ludziom dotkniętych żywiołem tornada,nawałnic czy gradobic.Aktualnie jesteśmy w trakcie załatwiania prawnika i innych potrzebnych dokumentów.Może jak nam się uda,system wczesnego ostrzegania i pomoc poszkodowanym będzie o wiele sprawniejsza.Czas pokaże.

00

Tsa.TakiJedenZPTB ~Tsa.TakiJedenZPTB (Gość)24.07.2011 02:50

Wie ktoś może czy stało się coś na wierzejach .?

00

Piotrkowianin Piotrkowianinranga27.07.2011 09:27

W MZDiK-u też chyba zamiast specjalistów pracują teolodzy, który wierzą w cuda.
Tak wyglądał skwer przy skrzyżowaniu Al. Armii Krajowej i Słowackiego po środowej burzy: http://img121.imageshack.us/img121/9301/armiikrajowej20110721.jpg , a tak wygląda dziś: http://img580.imageshack.us/img580/6964/armiikrajowejdrzewo2011.jpg . Trzeba być naprawdę silnej wiary, żeby wierzyć, że ten kikut złamanej jarzębiny odrośnie.

00

nikt ~nikt (Gość)29.07.2011 17:23

prawie jak jakaś burza tropikalna albo jakiś cyklon

00

Piotrkowianin Piotrkowianinranga02.08.2011 11:59

Jutro minie 2 tygodnie od nawałnicy, a miasto do tej pory nie posprzątane. Przy ul. Roosevelta między ul. Wronią a Graniczną leżą i wiszą połamane gałęzie z topoli.
Fotka zrobiona wczoraj na ul. Wojska Polskiego na wysokości posesji bodajże 143: http://img38.imageshack.us/img38/7567/wojskapolskiego14320110.jpg
Drzewo ścięto - pewnie już się suszy jako materiał do czyjegoś kominka, a pniaka nie ma komu sprzątnąć!
Na ul. Kostromskiej przy Słowackiego jest tak samo.

Komentarz był edytowany przez autora: 02.08.2011 12:01

00

Nowy komentarz
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat