Szkoda wogóle gadac na ten temat.Ja dostałem propozycje ścisłej współpracy z pewną instytucją w Piotrkowie która otrzymywała ode mnie ostrzeżenia na temat pogody.Moje prognozy i przewidywania sprawdzają się w 95% i widzą że mogą mi zaufac.A co na to miasto ?? A niewiem,ale centrum kryzysowe działa naprawdę ociągale.Burza nad Piotrkowem zaczeła szalec a oni dopiero alert dali...Masakra...Tłumaczą się że pracują do 15:00. Chyba powinni miec kogoś na dyżurze.Mają pracowac za darmo za nich łowcy burz,meteorolodzy amatorzy ?? Chyba tak...są bardziej doświadczeni niż Ci co siedzą tyłkami na krzesłach przy komputerach...:P
Szkoda że nie mają szans tacy łowcy na prace w takim sztabie...
A daj spokój. Politykom łatwiej jest rozdawać kasę po kataklizmie niż ruszyć tyłek i stworzyć skuteczny system ostrzegania. W Japonii na 30 sekund przed trzęsieniem ziemi przełączają automatycznie wszystkie media na nadawanie komunikatu o zagrożeniu. U nas nie da się nawet uruchomić syren alarmowych w mieście, a przewidywanie zagrożeń atmosferycznych jest dużo bardziej zaawansowane i nie wymaga wielkich nakładów, ale to się musi chcieć, a nie drapać po tyłku. Żałosne. A wichury latem są już u nas regularnie co roku i będą się raczej nasilać w związku ze zmianami klimatu.
Słuchaj,może i by się dało nawet i takie syreny włączac.Tylko żeby to uczynic to wyobraź sobie ile by to było biurokracji,pozwoleń i różnych innych papierków.Nawałnice i nawet trąby powietrzne pojawią się jeszcze w tym roku.Ale tak jak to napisałeś.Urzędnicy siedzą na tyłkach i czekają.Jak już coś się stanie wtedy wielki bałagan i cyrk.A później wychwalają się w mediach że ten zrobił to drugi tamto...a tak naprawdę gówno zrobił.Tak jak teraz po nawałnicach w regionie.Powiedzcie mi,co to jest 6 tysięcy odszkodowania ?? I Gośc świeci że im pomógł... na co dał ? Na zapałki żeby nie marznąc zimą ??? No żaaaaal...
Wspólnie z kolegą z Łodzi z grupy Łowców Burz chcemy utworzyc fundację która by naprawdę i należycie pomagała ludziom dotkniętych żywiołem tornada,nawałnic czy gradobic.Aktualnie jesteśmy w trakcie załatwiania prawnika i innych potrzebnych dokumentów.Może jak nam się uda,system wczesnego ostrzegania i pomoc poszkodowanym będzie o wiele sprawniejsza.Czas pokaże.
http://kontakt24.tvn.pl/artykul,nawalnica-nad-piotrkowem-trybunalskim,124980.html
W MZDiK-u też chyba zamiast specjalistów pracują teolodzy, który wierzą w cuda.
Tak wyglądał skwer przy skrzyżowaniu Al. Armii Krajowej i Słowackiego po środowej burzy: , a tak wygląda dziś: . Trzeba być naprawdę silnej wiary, żeby wierzyć, że ten kikut złamanej jarzębiny odrośnie.
Jutro minie 2 tygodnie od nawałnicy, a miasto do tej pory nie posprzątane. Przy ul. Roosevelta między ul. Wronią a Graniczną leżą i wiszą połamane gałęzie z topoli.
Fotka zrobiona wczoraj na ul. Wojska Polskiego na wysokości posesji bodajże 143:
Drzewo ścięto - pewnie już się suszy jako materiał do czyjegoś kominka, a pniaka nie ma komu sprzątnąć!
Na ul. Kostromskiej przy Słowackiego jest tak samo.
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!