metoda sortowania: od najstarszego do najnowszego / najnowszego do najstarszego
aleeee.. ~aleeee.. (Gość)06.03.2019 07:42

Do roboty a strajk w lipcu

43

trzeźwo patrząc ~ trzeźwo patrząc (Gość)06.03.2019 08:05

Każdy może pracować na dwa czy trzy etaty, a potem poda się średnią, że np. tokarz zarabia średnio 10 000 zł tak jak robią to w przypadku nauczycieli. Nawet wczoraj w TV gdzie pokazali średnią płac nauczyciela dyplomowanego, ale średniej płac nauczyciela stażysty czy kontraktowego to już nie pokazali. Nie podali też, czy w tej średniej mieści się praca na dwa etaty i nadgodziny i oczywiście pokazują kwoty brutto, a nie te co na rękę dostaje nauczyciel. Zwykła inżynieria manipulacyjna społeczeństwem.

50

nie zazzdrosny rodzic ~nie zazzdrosny rodzic (Gość)05.03.2019 20:25

Ministerstwo daje brutto 100 czy 150, związki chcą brutto 1000 to w każdych negocjacjach jest tak, że gdzieś należy się spotkać. Rozmowy jak słyszymy trwają od kilku miesięcy, a tu brak elastyczności ze strony ministerstwa no to kolejną formą jest strajk. Za PO dostali podwyżki bez strajku to i nie strajkowali. Tak nawiasem 1700 czy 1800 dla nauczyciela na start to uwłacza godności osoby, która musiała się 5 lat uczyć i w tym czasie nie mogła zarabiać, gdy jej rówieśnik już trzepał kasę, a nie po to się człowiek kształci, żeby dostawać minimum. Brutto 1000 czyli około 700 netto to i tak mniej niż dostali policjanci.

132

Łezka ~Łezka (Gość)06.03.2019 09:20

Nie tylko nauczyciele skończyli studia!! mogą się przekwalifikować jak większość społeczeństwa. Takie jest życie!! Ale najlepiej tylko czekać aż ktoś da i to w większości za przeciętniactwo! w swoim życiu spotkałam tylko kilku wartościowych nauczycieli, reszta to przeciętniaki, którzy przychodzili "odbębnić swoje" bez realnego zainteresowania uczniami. Ja byłam księgową, ale w Piotrkowie nikt nie chciał dać mi więcej za moją pracę jak 1800 netto ( 3 lata temu), więc wyjechałam do innego miasta i zmieniłam zawód i polecam to czekającym na kasę nauczycielom! PS. skończyłam dwa kierunki studiów, więc też się uczyłam latami...

33

Roman2 ~Roman2 (Gość)05.03.2019 18:54

Pracuję w szkole 32 lata. Matematyka + fizyka. Od dawna jestem nauczycielem dyplomowanym. Na rękę zarabiam 2982 złote.
Córka pracuje w jednym z piotrkowskich dyskontów na kasie i na rękę dostaje obecnie 3680 zł.
Bez komentarza.

167

bn ~bn (Gość)06.03.2019 11:07

Może wreszcie należałoby zlikwidować kartę nauczyciela i dziesiątki "składników pensji", które nie mają wiele wspólnego z jakością pracy.
Wystarczy JEDEN dodatkowy składnik zmienny : za osiągnięcia uczniów.
Reszta to zwykłe oszustwo i naciąganie Polaków

55

jest źle ~jest źle (Gość)06.03.2019 10:59

Podwyżki pensji należą się za coś a nie dlatego, że subiektywnie zarabiam za mało albo, ze mi się należy!!!Żyję już dość długo ale nie spotkałem jeszcze osoby, która by powiedziała, że zarabia za dużo... Pieniądze się należą za pożyteczną i właściwie wykonywaną pracę a nie za to, że ktoś się napracował. Włamywacz podkopujący się pod bank też się napracuje. Czy powinien dostać niższy wyrok bo sie napracował? Polskie szkoły podstawowe i średnie masowo opuszczają niedouczone tumany. Od lat mówią o tym nauczyciele szkół wyższych! Zamiast realizować program studiów, muszą najpierw te matoły do tych studiów przygotować... ponieważ szkoły podstawowe i średnie tego nie robią... Ostatnie badania i sondaże pokazują, że matoł chcący iść na studia nie zna nawet tabliczki mnożenia (jak zawsze oczywiście nie wszyscy)! Za co wiec mamy dać podwyżki nauczycielom? Politycy z ZNP mówią, bo im się należy! Za co? Takich, którzy w naszym kraju mówią, że im się należy mamy miliony, a im mniej wydajnie pracują albo wcale, tym bardziej są przekonani, ze im się należy... Nic wam się nie należy!!! Może zacznijmy od tego... niby z jakiego powodu mamy utrzymywać pasożyty?

83

go ~go (Gość)06.03.2019 11:28

Rodzice - jakby doszło do strajków i nie odbyły się egzaminy, to zakładajcie sprawy sądowe tym leniom i żądajcie kasy za stres, zmarnowane szanse dziecka i kilka innych kwestii - i pozwy kierujcie na poszczególnych nauczycieli - imiennie !!!

37

janty ~janty (Gość)06.03.2019 10:49

Nauczyciel dyplomowany zarabia między 4 a 5 tysięcy brutto. To nie są wielkie pieniądze, ale nie można też jest powiedzieć, że nauczyciele są słabo opłacani. Do tego nauczyciele za te pieniądze nie pracują po 8 godzin dziennie, jak cała reszta, tylko ile? 18 godzin? Bo nikt mi nie wmówi, że doświadczony nauczyciel matematyki np. musi się godzinami przygotowywać do zajęć, a klasówki sprawdza co jakiś czas tylko :) O ilości wolnego to już w ogóle szkoda gadać - 2 miechy wakacji, 2 tygodnie ferii zimowych, przerwy świąteczne, urlop zdrowotny. Na miejscu rządu wywaliłbym z dnia na dzień wszystkich strajkujących bez prawa do zasiłku dla bezrobotnych, a tym którzy by zostali, zapłacił po prostu nadliczbowe. Tylko czy PiS ma jaja, żeby to przeprowadzić?!

65

gość ~gość (Gość)06.03.2019 14:14

Dlaczego nauczycielom odmawia się prawa do godnego życia? Przecież nam wszystkim powinno zależeć, aby ta grupa zawodowa miała satysfakcję ze swojej pracy, bo zadowolony nauczyciel lepiej pracuje, jest bardziej efektywny i otwarty na problemy uczniów. Każdy z nas miał lub ma kontakt ze szkołą i nie jest bez znaczenia jak ten kontakt wygląda. Narzekamy tylko na szkołę i nikt nie chce zobaczyć, że jest to problem całego społeczeństwa, a nie tylko tych którzy w danym momencie się w niej znajdują, w różnej roli(uczeń, nauczyciel, rodzic). Tylko od nauczycieli wymaga się odpowiedzialności. Smutne.

72

Nowy komentarz
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat