To jest Pan wyjątkiem i z przykro mnie to stwierdzić, że trafia Pan na takich leni. Szkoda, że Ja nigdy nie miałem szans poznać takiego pracodawcy mimo młodego wieku. Zgadzam się z Panem, że jest dużo osób pracujących na 1 miesiąc byle złapać zwolnienie, dużo jest osób pracujących jak Pan mówi po kilka dni i znikają. Jednak tacy ludzie psują opinię o ludziach chcących pracować w tym wielu młodym osobom. Sam znam kilka osób, które po miesiącu znikają na chorobowe lub młode panienki zachodzą w ciążę i państwo płaci.
Najgorsze w tym wszystkim o czym Pan pisze jest to, że wielu młodych za kreatywność, aklimatyzację, logikę, operatywność, zaangażowanie i co najważniejsze chęci do pracy pracodawcy zwalniają. Tak więc to jest błędne koło. Pan szuka pracownika uczciwego itd. ale Pan go nie znajdzie z wielu powodów.
Pracodawca: Ja się z Tobą zgadzam. A co ma powiedzieć mały jak nie 'kombinuje' i zatrudnia 2-3 osoby jak mu pod oknem wyrośnie konkurencja na 'dotacjach', 'stażach' i 'rentach' bez ZUS? Na dzień dobry mają 30-40% większą przewagę konkurencyjną w kosztach stałych. Tutaj również premiowane jest kombinatorstwo. Bo realnie patrząc zarobić na maszyny 20k pomimo podatków, czynszów i ZUS a dostać 20k za nic przy okazji i 3 osoby na staż za darmo to jest nieuczciwa konkurencja premiowana przez państwo.
Premiowana powinna być pracowitość a nie zwolnienia chorobowe, bezpłatne urlopy, koniec z rentami na oczy itd. I zero dotacji! One nic nie wnoszą. Za to każdemu równo obciąć składki ZUS o połowę i będzie dobrze, bo niskie koszty pracy i większa mobilność oraz chęci to wszystko czego trzeba tej gospodarce. Wypłacać chorobowe dopiero od 20 dnia choroby aby ZUS miał czas skontrolować delikwenta, wezwać na komisję i proste.
Mylisz się albo żyjesz w świecie iluzji. Za chęci i pracowitość nikt pracy w tym kraju nie daje więc coś się Tobie pomieszało.
http://biznes.onet.pl/bezrobotni-ratuja-deficyt,18493,4903222,3030259,38,1,news-detal
Ale na zwolnienie tak o ... nikt sobie nie idzie prawda ma zwolnienie od lekarza.
I co choroba rozłoży taką osobę i za tydz nie dostanie 1/4 wynagrodzenia choć składki są odciągane. Jak zarabia 1200 to nie dostanie 300 zł.
A tu rachunki płacić trzeba i rodzinę utrzymać i leki wykupić - a choroba nie wybiera.
A co za problem zgłosić do ZUS-u wniosek o kontrolę takiego delikwenta?
Zachodzą w ciążę, żeby naciągnąć państwo na parę złotych? Niezły dowcip.
Źle rozumujesz. Pracodawca zatrudnia młodą kobietę do pracy i nagle po miesiącu dowiaduje się, że jest ona w ciąży. Efekt jest taki, że od razu może iść na zwolnienie, za które płaci państwo. Natomiast pracodawca znowu zostaje na lodzie bez pracownika i czy w związku z taką sytuacją nie ma się wkurzyć ?
Nigdzie nie wspominałem o żadnym dowcipie, żarcie.
Ja jestem zdania by lepiej młodych wpuszczać na rynek, dając im szansę na doświadczenie poprzez np. umowy zlecenie lub dzieło: tygodniowe lub dwu tygodniowe. Koszt niski zatrudnienia, a czas wystarczający by już poznać czy taka osoba się nadaje do pracy, czy rokuje. Zawsze można się rozstać bez żalu. I nikt nie każe płacić 1/4 lub 1/2 min. płacy.
Wierz mi, że moja kadrowa wysyła zwolnienia do ZUS-u z prośbą o sprawdzenie bo spotykamy delikwentów jak ciężko chorują na mieście z kolegami i odpowiedź zawsze jest jedna, że zwolnienie zasadnie wystawione. Ja wiem, ze ktoś te zwolnienia wystawia, to głównie problem z nieuczciwymi lekarzami.
Czy żaden inny rząd, innego premiera nigdy nie podnosił akcyzy? Udowodnij to, że tak było a przyznam Ci rację.
Zaś dzisiaj pani Fedak była ogromnie happy z tego, że bezrobocie przez ostatni miesiąc wcale w Polsce nie wzrosło. Więc kto kłamie a kto mówi prawdę?
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!