Gratuluję Pani Doktor i składam życzenia by nigdy nie zabrakło Pani energii i siły ;)))
Ażeby więcej nauczycieli uczyło z przekanania i pasji niż z musu. Zwłaszcza przedmiotów ścisłych bo tam najbardziej potrzebne są trafnie zwizualizowane przykłady które z czasem przekładają się na efektywną nauke
Gratuluję!
Chętnie przeczytałabym tą pracę doktorską. To bardzo ciekawy i ważny temat zwłaszcza w farmacji.
Ciekawy artykuł, ale o ile mi wiadomo pani Maria, nie jest jedyną osobą z doktoratem uczącą w szkole w Piotrkowie, ani tym bardziej pierwszą. Więc żadna sensacja. Pewnie wolałaby się rozwijać kontynuując karierę naukową na uczelni, ale tak to już jest, że zrobienie doktoratu nie gwarantuje automatycznie takiej możliwości - muszą być jeszcze wolne etaty. A prawda, choć brutalna, jest taka, że fizyk o ile nie robi kariery naukowej, może jedynie pracować w szkole, o ile ma to być praca "w zawodzie". W przeciwnym wypadku pozostaje praca w innej branży, poniżej posiadanych kwalifikacji. Mam nadzieję, że pani Maria sama chciała się realizować dydaktycznie w szkole, a nie jest to dla niej życiową koniecznością... Nie będę się nad tą kwestią dłużej rozwodzić, pozwolę sobie natomiast zwrócić uwagę na jej wypowiedź:
Tak się składa, że obecnie przedmioty matematyczno-przyrodnicze (a fizyka jest tym najbardziej ogólnym z przedmiotów przyrodniczych), są traktowane nieco po macoszemu. Liczba godzin przewidzianych w procesie dydaktycznym jest bardzo mała (a program bardzo napięty), co stanowi poważną przeszkodę w przybliżeniu uczniom omawianych zagadnień i ugruntowaniu tej wiedzy. Podobnie jest obecnie z nauką chemii. Z biologią o ile wiem, jest ciut lepiej, ale zajęcia z geografii są również mocno okrojone. A wielka szkoda, gdyż te przedmioty pomagają nam zrozumieć otaczający nas świat, uwrażliwiają na jego piękno i edukują, jak człowiek może świadomie kształtować swoje otoczenie pod kątem potrzeb swoich i ogólnie pojętego dobra środowiska.
Dla porównania wdrażanie religii: 2 godziny lekcyjne tygodniowo w całym cyklu nauczania (od pierwszej klasy podstawówki, aż po ostatnią klasę szkoły średniej; poza tym indoktrynację religijną prowadzi się już w przedszkolu!). Żeby było śmieszniej, po takiej dawce "wiedzy", absolwent-katolik nie ma pojęcia ani o genezie swojej religii, ani o jej źródłach, ani nieścisłościach i jawnych sprzecznościach, jakich pełno w obu Testamentach...
Oświeci mnie ktoś, gdzie w takim podejściu polskiego szkolnictwa sens i logika?!
Bardzo dobrze napisane. Przestańmy w Piotrkowie kształcić pedagogów i ekonomistów którzy stanowią większość osób bezrobotnych z wykształceniem wyższym. Otwórzmy wyższą szkołę techniczną po której absolwent bez problemu znajdzie pracę na lokalnym rynku pracy.
Jestem już absolwentem budowlanki.
Pani jest najlepszym nauczycielem w Piotrkowie jakiego miałem okazję spotkać. Nigdy nie odmówiła nikomu pomocy, naucza z pasją i chce dla każdego jak najlepiej.
@Mol,
"pierwszym i jedynym nauczycielu fizyki ze stopniem doktora w Piotrkowie", jak widzisz chodziło o fizykę.
W Chrobrym mają jednego doktora, na pewno nie z fizyki ;)
może wszystko jest spoko ale wydaje mi się że pani Jarzyńska powinna uczyć w wyższej szkole niż technikum ponieważ pani Maria myśli że my jako ucznie wszystko tak dobrze rozumiemy jak pani ale dla nas jest to trudne i czasem niezrozumiałe to co dla pani łatwe dla nas niezbyt:(
ale wszystko wszystkim i tak gratuluję pani tego tytułu należał się Pani
jeszcze raz GRATULACJE
pytanie dla pani Jarzyńskiej co trzeba zrobić żeby mieć u pani 5 z fizyki :D marzenie nie jednych
w sumie nie jestem dobry z fizyki ale p. Maria jest wporządeczku. Dba o swoich uczniów i zawsze każdemu pomoże...
Jest jeszcze inny powód, dla którego nauczyciele z tytułem doktora nie pracują w szkołach - niechęć dyrektorów do posiadania w swoich "ciałach pedagogicznych" takich osób (podwładny powinien przed obliczem przełożonego mieć wygląd lichy i durnowaty tak, by swoim pojmowaniem istoty sprawy nie peszył przełożonego) oraz zerowe wynagrodzenie z tytułu posiadanego tytułu.
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!