metoda sortowania: od najstarszego do najnowszego / najnowszego do najstarszego
gość ~gość (Gość)06.11.2015 10:03

Komuś się tu marzy kneblowanie ust społeczeństwu. Straszenie ludzi paragrafami to metoda na ukrywanie często niewygodnej prawdy. Oczywiście każdy kto poczuł się pomówiony czy zniesławiony ma prawo do obrony swojego dobrego imienia, ale jak to wygląda w praktyce to może tu posłużyć np. przykład polityka Radosława Sikorskiego. Jeżeli dojdzie do sprawy w sądzie to tam dopiero można ustalić czy dana informacja jest prawdziwa czy jest to pomówienie. Kto faktycznie dokonał danego wpisu czyli kto klepał w klawiaturę. Ponadto bierze się też pod uwagę czy wpis dotyczył osoby publicznej czy nie bo to też ma znaczenie. Od osoby publicznej wymaga się grubszej skóry, gdyż wybrała sobie taki zawód dobrowolnie i jest poddawana ocenie nieustannie. Należy też ustalić czy dany wpis to ocena danej sytuacji czy oszczerstwo. Przecież mamy wolność słowa więc należy sprawdzić czy ta swoboda wypowiedzi została w konkretnym przypadku przekroczona. Ponadto dochodzi sprawa czy dany wpis nie był przypadkiem zamieszczony w interesie publicznym czy w obronie osoby prywatnej. Droga nie jest prosta nawet i z tego powodu, że IP komputera jest traktowane jako dane osobowe bo są przyporządkowane konkretnej osobie, a przecież dopiero mając IP można ustalić u operatora dane konkretnej osoby. Nie pochwalam oczerniania kogokolwiek czy zamieszczania informacji wyssanej z palca, ale też straszenie, kneblowanie ust ludziom to przypadłość systemów totalitarnych., a mam nadzieję, że w Sulejowie takiego jeszcze nie mamy i mieć nie będziemy. Społeczeństwo ma prawo do kontroli władzy, którą samo wybrało. Ma prawo do świadomości i do wiedzy o wszystkim co się w ich gminie dzieje. Budujmy odpowiedzialną wspólnotę obywatelską, a nie straszmy ludzi bo najczęściej to ci co straszą w ten sposób ukrywają swój własny strach.

84

luzik luzikranga06.11.2015 18:40

Łęczno - A może te negatywne wpisy pochodzą od prywatnej konkurencji, która chce przejąć uczniów publicznej szkoły i zamierza trzepać na tym kasę? Może rzeczywiście warto sprawdzić, kto stoi za tą falą krytyki?

Komentarz był edytowany przez autora: 06.11.2015 18:42

36

-aga- ~-aga- (Gość)05.11.2015 19:19

Luzik zna się na wychowaniu dzieci i młodzieży, śmiechu warte.Jemu potrzebny porządny psychiatra;

66

sulejow ~sulejow (Gość)04.11.2015 08:49

Ludzie ogarnijcir się. To biedne dziecko wcale nie jest takie biedne i daje wszystkim nieźle popalić!!! Zaczął się jej palić grunt pod nogami i zaczęła wymyślać a mamusia.... Obie siebie warte. Wszyscy w sul wiedzą co to za rodzina i co to za ZUZIA. Dlaczego nie rozmawiali z uczniami? tylko z wymyślona Julka!?!? TAK! Bo ta dziewczynka to nie Julka przyjaciółka tylko opłacona aktorka.
Nie macie pojęcia co tu się dzieje a się odzywacie

1514

osa ~osa (Gość)05.11.2015 20:36

A dajcie już spokój bo tylko śledzicie ,informujecie , donosicie i żądacie ... a zajmijcie się sobą takie nieciekawe życie macie że tylko was inni obchodzą?

112

gość 123 ~gość 123 (Gość)04.11.2015 12:16

Zachowanie i stosunek do drugiego człowieka wynosi się z domu fundamenty to RODZINA !!! Szkoła nie jest bez winy tu też popełniono błędy. Zachowanie dziewczyn-koleżanek Zuzi jak i jej samej ma wiele do życzenia. Moim zdaniem każdy popełnia błędy. Ważne jest to jak je naprawia i czy umie wyciągnąć z nich przestrogę na przyszłość.

160

zzz ~zzz (Gość)06.11.2015 21:07

Głupia matka że poszła z tym do telewizji. Szkoda dziecka

92

Empatyczna ~Empatyczna (Gość)06.11.2015 22:03

Do Luzika...jestem skromna :-). Pokazałam trochę więcej złośliwości.
To co kawa czy ring?

20

Empatyczna ~Empatyczna (Gość)06.11.2015 22:04

To co kawa czy ring?

00

Empatyczna ~Empatyczna (Gość)06.11.2015 22:04

To co kawa czy ring?

00

Nowy komentarz
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat