Jeden p±czek to aż 300 kcal. Je¶li zaplanowali¶cie, że zjecie trzy, to... zdecydowanie za dużo, ale jeden w sam raz. Tak radzi dietetyk. Dzi¶ tłusty czwartek i wła¶nie o tłuszcz pytamy eksperta – Magdalenę Ko¶ciańsk±, dietetyk z Samodzielnego Szpitala Wojewódzkiego im. Mikołaja Kopernika w Piotrkowie Trybunalskim.
Z toffi, czekolad±, marmolad±, serem, a może ze słonin±, boczkiem i mięsem? P±czki to tradycyjny przysmak na Tłusty Czwartek, ale zwyczaj jedzenia ich ze słodkim nadzieniem pojawił się w Polsce dopiero w XVI wieku.
Po ¶l±sku krepel, po angielsku doughnut; w Austrii puffel, a we Włoszech ciambella. Jakkolwiek go nazwiemy - p±czek w każdym przypadku brzmi dzi¶ równie sympatycznie i rozczulaj±co. Czas na Tłusty Czwartek, czyli wielk± kaloryczn± fiestę - na któr± przecież raz do roku można sobie pozwolić.
Tłusty czwartek w ZSR CKP w Bujnach ¶więtowano przy p±czkach produkcji klasy III technikum żywienia i gospodarstwa domowego oraz dziewcz±t z klasy III technikum le¶nego.
Bal przebierańców na łyżwach - zabawę na miejskim lodowisku w parku Poniatowskiego zorganizował w tłusty czwartek piotrkowski O¶rodek Sportu i Rekreacji.
Chcesz zapewnić sobie powodzenie na cały rok? Koniecznie zjedz dzi¶ co¶ słodkiego. Najlepiej p±czka, bo... lepiej nie kusić losu.
Dzi¶ tłusty czwartek. Jak podchodzimy do tego dnia? I sk±d wzięła się ta tradycja?
Tłusty czwartek. Zgodnie z tradycj± wła¶nie w ten dzień, chc±c zapewnić sobie powodzenie w całym roku, musimy skusić się na co¶ słodkiego. Tego dnia nikogo nie obowi±zuj± diety.