Jak się odchudzaliśmy w 2014 roku?

Czwartek, 01 stycznia 20152
Podobno w każdej dziedzinie życia panują jakieś mody. W odchudzaniu - do którego przyznaje się ogromna część społeczeństwa – też. Co było dietetycznym hitem 2014 r.?
Jak się odchudzaliśmy w 2014 roku?

2014 rok przyniósł wiele nowinek dietetycznych i sporo pomysłów na to, jak szybko schudnąć. Największymi hitami były trzy diety: bezglutenowa, paleo i 5:2 - każda obiecująca spektakularne efekty odchudzania. Czy, stosując je, możemy trwale zredukować wagę, czy tylko sobie zaszkodzić? O radę poprosiliśmy Agnieszkę Piskałę, specjalistę ds. żywienia Nestlé Polska i koordynatorkę programu Natalia Honorata Witalna NHW.

 

Dieta bezglutenowa – odstaw pszenicę

 

Dieta bezglutenowa dra Davisa polega na odstawieniu produktów zawierających gluten, czyli szczególny rodzaj białka występujący m.in. w produktach pszenicznych. Jedząc według jej założenia, możemy schudnąć 5 kg w 2 tygodnie.

Agnieszka Piskała:

Dieta bezglutenowa ma nie tylko działanie oczyszczające, ale stanowi również ciekawe urozmaicenie posiłków. Można ją polecić osobom wrażliwym na gluten lub tym, które w ostatnim czasie zaobserwowały u siebie takie objawy, jak: problemy gastryczne, bóle brzucha i głowy oraz apatię i problemy z koncentracją. O ile bez glutenu organizm człowieka może się obejść, ważne jest, aby w zastępstwie zbóż glutenowych wybierać np. ryż, kukurydzę czy proso. Niestety wiele produktów dostępnych na półkach sklepowych, takich jak wędliny czy keczupy, zawiera gluten w „ukrytej” postaci. Osoby, które chcą restrykcyjnie przejść na tę dietę, powinny same wypiekać chleb ze zbóż bezglutenowych i piec wędliny. Dzięki domowemu jedzeniu zyska nasze zdrowie i kondycja organizmu.

 

Dieta paleo - wróć do korzeni

 

Dieta paleo zakłada sposób odżywania zbliżony do naszych przodków. Według jej zasad energię z pożywienia powinniśmy czerpać po równo z każdego źródła: 33% z białka, 33% z tłuszczów, 33% z węglowodanów. W menu pojawić się musi sporo warzyw i owoców, produkty wysokobiałkowe (nietłuste mięsa) i kwasy tłuszczowe Omega 3 (ryby). Eliminacji podlega: nabiał, zboża, chemiczne dodatki, słodkości, dania typu fast food, sól i sztuczne słodziki. Przestrzeganie samej diety spowoduje utratę 5 - 10 kg, a przy regularniej aktywności fizycznej może ona spaść aż o 15 - 40 kg w ciągu 6 miesięcy.

Agnieszka Piskała:

Dieta paleo to jedna ze zdrowszych wariacji dietetycznych w ostatnim czasie. Eliminuje z jadłospisu żywność wysoko przetworzoną i bogatą w substancje dodatkowe (np. fast food, słodycze). Obfituje ona w naturalne produkty, czyli poddane obróbce termicznej mięso (pieczenie, duszenie, gotowanie), nieprzetworzone warzywa i owoce oraz zioła. Powinny stosować ją osoby chcące wrócić do diety niskoprzetworzonej. Krótka obróbka mięs i warzyw przyprawianych jedynie naturalnymi ziołami to gwarancja smaku, aromatu i naturalności. Niestety dieta ta ma istotną wadę: całkowicie eliminuje mleko i produkty nabiałowe. Ich odstawienie może być przyczyną poważnych niedoborów wapnia. Osoby decydujące się na paleo dietę powinny zwiększyć spożycie zielonolistnych warzyw (jarmuż, sałata, szpinak), które w zastępstwie nabiału mogą stanowić istotne źródło tego ważnego składnika.

 

Dieta 5:2 – stosuj przerywaną głodówkę

 

Dieta 5:2 to jedzenie normalnych posiłków o regularnej częstotliwości przez 5 dni w tygodniu. Natomiast 2 nienastępujące po sobie dni poświęcone są na tzw. „przerywaną głodówkę”. Podczas ich trwania wartość kaloryczna spożywanych dań nie może przekroczyć łącznie 500 kalorii dla kobiet i 600 kalorii dla mężczyzn. Dieta ta może spowodować redukcję masy ciała o 4 - 8 kg w ciągu miesiąca, w zależności od stanu wyjściowego.

Agnieszka Piskała:

Każda dieta oparta na skrajnościach, ograniczeniach, zakazach, systemie kar i nagród nie jest właściwym, a przede wszystkim trwałym sposobem odżywiania. Nie polecam tej diety nikomu! 2 dni głodówki, po których możemy jeść wszystko przez 5 dni powoduje w naszym organizmie duże spustoszenie, a w dłuższym okresie – przyrost masy ciała. Traktowanie jedzenia instrumentalnie, w formie kar i nagród niestety budzi naszą frustrację. By stracić zbędne kilogramy, powinniśmy trwale zmienić nawyki żywieniowe i styl życia. Tylko to gwarantuje sukces.

 

(materiały związane z ogólnopolskim projektem żywieniowym Nestlé, Natalia Honorata Witalna, realizowanym m.in. pod patronatem Ministerstwa Sportu i Turystyki).

POLECAMY


Zainteresował temat?

2

3


Komentarze (2)

Zaloguj się: FacebookGoogleKonto ePiotrkow.pl
loading
Portal epiotrkow.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników. Osoby komentujące czynią to na swoją odpowiedzialność karną lub cywilną.

Drugi po prezesie ~Drugi po prezesie (Gość)01.01.2015 22:06

Zdrowe żywienie i Firma Nestlé? To jakiś Żart! A gdy się do tego dołącza ministerstwo, to już bardzo ciemno to widzę. ;)
Poza tym ten artykuł zawiera nieścisłości, a miejscami mija się z prawdą. Podejrzewam, że celowo. Za to zgodnie z trendami mody.

60


Al Bundy ~Al Bundy (Gość)01.01.2015 20:28

Cytuję:
Podobno w każdej dziedzinie życia panują jakieś mody. W odchudzaniu - do którego przyznaje się ogromna część społeczeństwa – też.


Kwestia zmian masy i składu ciała już od dawna nie jest wiedzą tajemną. I jest to wiedza w zasięgu ręki każdego. Tu nie ma miejsca na mody. Modom hołdują snoby i idioci.

40


reklama
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat