Włoskie korzenie pizzy sięgają Neapolu z połowy XIX wieku, gdzie powstała na część królowej Małgorzaty II Sabaudzkiej. Do USA trafiła nie wiele później, gdyż na przełomie XIX i XX wieku, wraz z włoskimi imigrantami. Wybrzeże wschodnie i Nowy Jork okazały się mekką dla wszystkich Włochów szukających lepszego życia w USA. Pierwszą pizzerie otworzył Gennaro Lombardi w 1887 roku, która na początku była tylko sklepem spożywczym, ale po 8 latach działalności otrzymał on licencje na sprzedaż pizzy. Było imigrantem z Neapolu, więc sztuka przyrządzania włoskich placków miał opanowaną do perfekcji. Duża, 45 centymetrowa pizza kosztowała 5 centów, ale nawet taka kwota była za wysoka dla klasy robotniczej, dlatego też Lombardi postanowił podzielić pizzę i sprzedawać ją na kawałki. Stąd właśnie wziął się nowojorski slice. Ta forma bardzo szybko się przyjęła nie tylko w USA, ale także w innych państwach. Nawet w Polsce można kupić slice’a w Piotrkowie Trybunalskim oraz innych miastach.
Drobne różnice
Jak już zostało wcześniej wspomniane, pizza nowojorska różni się trochę od tej klasycznej, włoskiej. Głównie jest to zauważalne w cieście, ale nie chodzi o jego grubość. Pizza z Neapolu ma twarde i chrupiące ciasto, gdy ta pochodząca z „Wielkiego Jabłka” jest elastyczna i miękka. Tylko jej ranty są chrupiące, dzięki temu łatwo się ją zgina wpół. A po co to w ogóle robić? A po to, aby by nie wyciekły z niej sos ani oliwa. W ten sposób zachowujemy cały smak placka zyskując przy tym duży komfort jedzenia. To jednak nie jedyna różnica. Mówi się, że pizza nowojorska jest tak wyjątkowo smaczna przez minerały, które występują w tamtejszej wodzie. Jeżeli chodzi o dodatki to są bardzo podobne do tych w klasycznej. Im mniej tym lepiej, ale powstają w Nowym Jorku również pizze z bardzo nietypowymi składnikami jak np. tacos. Jeżeli masz ochotę spróbować prawdziwej nowojorskiej pizzy to zamów ją poprzez stronę PizzaPortal.pl. W Warszawie i Krakowie oraz kilku innych miastach popularna jest sieć New York Pizza Department.