ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Kawowe musy i pianki

Czwartek, 26 listopada 2015
Czy ktoś mógłby się oprzeć czemuś tak delikatnemu i aksamitnemu jak musy i pianki? Niebo w gębie! Ja w wybranych przepisach tę subtelność połączyłam z energetyczną, mocną kawą. Przepisy są naprawdę bardzo proste i szybkie do wykonania.
Kawowe musy i pianki

Najbardziej delikatną pianką, z jaką miałam do czynienia jest ta, którą znalazłam na stronie https://przepisynakawe.pl/. Nie wpadłam wcześniej na taki pomysł, aby spienić mleko już po dodaniu kawy. Niby kawa z mlekiem a wizualnie i smakowo zupełnie inaczej.

 

Kawamorgana

Składniki:


2 łyżeczki kawy Jacobs rozpuszczalnej
½ szklanki mleka
200 g suszonych daktyli
3 łyżki wody
½ łyżeczki cynamonu
płatki migdałowe do dekoracji

Przygotowanie:

Daktyle pokrój w kostkę, włóż do blendera, dodaj wodę i cynamon, a następnie zmiksuj na gładką masę. Podgrzej mleko, rozpuść w nim kawę, całość spień spieniaczem, aż do uzyskania gęstej pianki. Na dno wybranego naczynia wyłóż masę daktylową i przykryj kawową pianką. Udekoruj płatkami migdałowymi i cynamonem.

Najłatwiejszym w wykonaniu i najbardziej znanym jest mus na bazie serka mascarpone. Zawsze się udaje i świetnie łączy z najróżniejszymi składnikami. Dodatek czekolady sprawia, że naprawdę trudno mu się oprzeć.

 

Mus czekoladowo – kawowy

Składniki:

tabliczka gorzkiej czekolady

250 gram serka mascarpone

3 łyżki cukru pudru

50 ml mocnej kawy

200 ml kremówki

 

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i pozostawiamy do ostygnięcia. Ubijamy śmietanę z cukrem, dodajemy porcjami serek mascarpone. Następnie na powoli dodajemy kawę i czekoladę. Gotowy mus przekładamy do pucharków i pozostawiamy na kilka godzin w lodówce.

Przed podaniem mus można udekorować bitą śmietaną i płatkami czekolady.

I jeszcze jeden również bardzo klasyczny mus, do którego dodałam kawę. Szybki i bardzo prosty w wykonaniu mus na bazie kremówki i jajek. Również przepyszny.

 

Składniki:

tabliczka gorzkiej czekolady

250 ml kremówki

3 łyżki cukru pudru

50 ml mocnej kawy

2 jajka

 

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i pozostawiamy do ostygnięcia. Ucieramy żółtka z częścią cukru. A w drugiej miseczce ubijamy śmietanę z pozostałym cukrem. Białka ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie łączymy wszystkie składniki. Puszysty mus przekładamy do pucharków i pozostawiamy do zastygnięcia w lodówce. Smacznego:-)

 

POLECAMY


Zainteresował temat?

3

6


reklama
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat