Z tytułowym pytaniem prowadzący zwrócili się nie tylko do słuchaczy, ale także do ekspertów. Jednym z rozmówców Marcina Cecotki i Roberta Gali był Karol Okrasa, kucharz, który od lat zajmuje się promowaniem polskiej kuchni.
Jeśli ja miałbym wskazać typy, to powiedziałbym, że Polska kuchnia to przede wszystkim zupy. Są one niezwykle różnorodne, bogate i unikalne. Oprócz tego zwróciłbym uwagę na pierogi. Występują one w wielu wersjach i wariantach, ale to nie wszystko. O ile zupy trzeba przygotować z konkretnych składników, o tyle pierogi są uniwersalne. Wystarczy mąka i woda, a dowolność farszy jest ogromna. Przechadzając się po Polsce możemy zobaczyć, jak wiele można ich zaproponować: warzywnych, mięsnych, rybnych. To jest paleta, której w zasadzie nie da się zamknąć – wskazywał Karol Okrasa.
W podobnym tonie wypowiadał się także Jakub Kuroń, miłośnik kuchni.
Pytanie o danie narodowe jest bardzo trudne. Ja mam odczucie, że to trochę tak, jakbyśmy mieli wybierać nasz ulubiony utwór muzyczny. W dużej mierze sprowadza się to jednak do pojedynczych gustów poszczególnych osób. Mnie osobiście serce podpowiada, że żur. Może nieco wyłamię się spoza tych najpopularniejszych propozycji. Choć jest to danie znane na całym świecie, to sposób w jaki my go przyrządzamy i podajemy, jest wyjątkowy. To jest taka nasza wizytówka. W różnych rankingach ogólnoświatowych jako polskie danie podawane są pierogi, i to na pewno także jest prawda. Można powiedzieć, że Polska pierogami stoi. I to nie jednymi, tych rodzajów jest naprawdę bardzo wiele – podkreślał Jakub Kuroń.
Temat wzbudził bardzo duże zainteresowanie wśród internautów, którzy dzielili się swoimi pomysłami. Tutaj przeważały pierogi, bigos, flaki, no i oczywiście kotlet schabowy. Nie brakowało jednak głosów, że Polska jest bardzo zróżnicowana i ciężko odpowiedzieć, na takie pytanie.
To chyba źle postawione pytanie, gdyż większość odpowiada lokalnie. Z całej Polski nie da się wybrać jednej potrawy narodowej – zwracała uwagę pani Blanka. - Każdy region ma swoją potrawę regionalną, ale w każdym regionie wszyscy zajadają się pierogami z kapustą i grzybami – dodawała pani Monika. -
Patrząc na popularność i ilość lokali w kraju to kebab – nieco żartobliwe zwracał z kolei uwagę pan Adrian.
A Wy jak myślicie? Które danie wskazalibyście jako najbardziej polskie? Swoimi pomysłami podzielcie się w komentarzach.