- Bóg zapłać za Waszą ciężką pracę, dziękuję za Wasze spracowane ręce, i tak po ludzku, dziękuję za to, że jesteście - tak marszałek Grzegorz Schreiber zwrócił się do gospodarzy z całego Łódzkiego podczas ceremoniału dożynkowego. – To jest dzień podziękowań. Dziękuję rolnikom, sadownikom, hodowcom bydła, trzody i drobiu, ale dzisiaj szczególnie chciałem podziękować pszczelarzom. Brawo za Waszą aktywność i obecność.
Miód z łódzkich pasiek był w niedzielę, 21 sierpnia, rozdawany razem z dożynkowym chlebem. Wielki i piękny bochen marszałkowi Schreiberowi wręczyli starościna i starosta dożynek, czyli Roma Kluska i Emil Krakowski, gospodarze z powiatu radomszczańskiego.
Dożynki Województwa Łódzkiego połączone z dożynkami diecezjalnymi i powiatowymi rozpoczęła uroczysta, dziękczynna msza w kościele pod wezwaniem świętej Jadwigi Królowej. Odprawił ją ks. arcybiskup Wacław Depo, metropolita częstochowski. Po mszy, przed świątynią, rozpoczął się ceremoniał dożynkowy. W uroczystości uczestniczył cały Zarząd Województwa Łódzkiego, czyli wicemarszałkowie Piotr Adamczyk i Zbigniew Ziemba oraz członkowie zarządu: Robert Baryła i Andrzej Górczyński. Dożynkowego chleba skosztowali też posłowie z województwa łódzkiego: Anna Milczanowska, Robert Telus, Antoni Macierewicz i Piotr Polak, senator Wiesław Dobkowski oraz Janusz Wojciechowski, europejski komisarz ds. rolnictwa. Miasto Radomsko i powiat radomszczański reprezentowali prezydent Jarosław Ferenc i starosta Beata Pokora. Byli też radni wojewódzcy z Iwoną Koperską, przewodniczącą Sejmiku Województwa Łódzkiego na czele oraz samorządowcy z całego Łódzkiego.
Przemawiając do zebranych, marszałek Grzegorz Schreiber nawiązał do słów arcybiskupa z homilii.
- Każdy rok jest trudny, ale ten był wyjątkowo trudny przez problemy z pandemią, z wojną za wschodnią granicą. To są konsekwencje, które wszyscy odczuwamy. To takie momenty w dziejach narodu, ojczyzny, które wymagają solidarności – podkreślił. – Potrzebujemy tej solidarności, żebyśmy rzeczywiście potrafili współdziałać.
Marszałek wymienił też wiele przykładów współdziałania samorządu województwa z rządem i innymi instytucjami na rzecz mieszkańców Łódzkiego, przede wszystkim rolników. To pogłębianie Pilicy, walka z suszą, ale to również wiele inicjatyw skierowanych m.in. do pszczelarzy, bo w Łódzkiem, jako pierwszy w Polsce, powstał Inkubator Przetwórstwa Lokalnego Miodów i Produktów Pszczelich Ziemi Piotrkowskiej. To także programy i dotacje skierowane bezpośrednio do sołectw, pieniądze na kultywowanie tradycji przez koła gospodyń wiejskich oraz ogłoszone w tym tygodniu plany uruchomienia regionalnego jarmarku rolniczego w samej Łodzi.
Ostatnim punktem ceremoniału było ogłoszenie wyników konkursu na „Najpiękniejszy Wieniec Województwa Łódzkiego”. Pierwsze miejsce zajęło KGW Kogel Mogel z Rajska Małego w pow. piotrkowskim, drugie Stowarzyszenie Dla Naszej Wsi Wicie z gm. Kocierzew w pow. łowickim, a trzecie KGW w Chórkach z gm. Grabów w pow. łęczyckim.
Po ceremoniale dożynkowym wszyscy jego uczestnicy przeszli w barwnym korowodzie do parku Solidarności, gdzie odbył się wielki plenerowym piknik rodzinny oraz występowali artyści. Tradycyjnie, o podniebienie zadbały koła gospodyń wiejskich, których stoły uginały się od jedzenia. Swoje stoiska mieli też pszczelarze, instytucje podległe Urzędowi Marszałkowskiemu w Łodzi, służby mundurowe, instytucje kultury (ŁDK, Muzeum Archeologiczne), NFZ i wiele innych. Była strefa zabaw dla dzieci z dmuchańcami, trampolinami i plenerowymi szachami i strefa militarna. W pobliżu sceny stanął również Mobilny Wirtualny Teatr Historii.
Podczas dożynek rozstrzygnięto konkurs „Łódzkie smakuje”. Jury oceniało dania i desery przygotowane przez koła z całego województwa. W kategorii „Wytrawne smaki Łódzkiego” pierwsze miejsce (nagroda 5 tys. zł) zajęło Koło Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich w Woli Mąkolskiej za „Śliwkę schabem otuloną w duet z kluchami złączoną”. Drugie miejsce przypadło KGW w Kędziorkach „Zakręceni” z pow. brzezińskiego za „Kędziorkowską zachciewajko-zalewajkę”, a trzecie Polsko-Ukraińskiemu KGW Łódź-Byszewy z pow. łódzkiego wschodniego za „Rybę faszerowaną świąteczną”. Były też dwa wyróżnienia dla KGW w Sikucinie z powiatu zduńskowolskiego za „Kluski kładzione ze skwarkami z boczku z zasmażaną lebiodą i karmelizowaną śmietaną” oraz dla KGW w Niedyszynie z pow. bełchatowskiego za „Pierogi z komosą białą i serem”.
W kategorii „Słodkie smaki Łódzkiego” wygrało KGW w Pniewie z pow. kutnowskiego za „Tradycyjnego jeża wśród darów lasu”. Drugie miejsce zajęło KGW w Nowym Jasieniu „Jasienianki” z pow. tomaszowskiego za „Jasieniotkę”, a trzecie KGW z Kolonii Myśliwczów z pow. radomszczańskiego za „Kozicką z Myśliwczowa”. Jury wyróżniło także KGW „Zdunianki” z pow. łowickiego za „Tradycyjny sernik na bazie sera twarogowego” oraz KGW „Gorczynianki” z pow. łaskiego za „Tartę z konfiturą”.
Podczas tegorocznych dożynek obchodziliśmy także XX Wojewódzki Dzień Pszczelarza i nagrodziliśmy sołtysów, uczestników konkursu „Sołtys na plus”.
Dożynki Województwa Łódzkiego to także spora dawka znakomitej muzyki. Jako pierwsi na scenie zaprezentowali się artyści ludowi – zespoły Ciebiałdowianie, Piliczanie oraz Bałdrzychowianie. Później przyszedł czas na gwiazdy – publiczność bawiła się przy przebojach zespołów Turnioki i Feel, a także razem z Dawidem Kwiatkowskim i Rayem Wilsonem.