Tajniki idealnej zupy wielkanocnej

Region Sobota, 08 kwietnia 20234
Święta Wielkanocne kojarzą nam się się przede wszystkim z białym barszczem, który serwujemy w tym okresie bardzo chętnie. W naszym rejonie niezwykle popularna jest również zupa chrzanowa, która najczęściej gotowana jest w Wolborzu. Z okazji tegorocznej Wielkanocy postanowiliśmy sprawdzić więc, jak przyrządzić idealną świąteczną zupę.
Tajniki idealnej zupy wielkanocnej

O przepis na idealny barszcz zapytaliśmy panią Agnieszkę Krajewską z KGW Czarnocin.

 

- Przygotowujemy gar wody, a następnie gotujemy wędzone kości, parzymy białą kiełbasę, przesmażamy cebulkę z kiełbasą. Dodajemy przyprawy takie jak: majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól i troszkę wegety. Następnie wlewamy barszcz lokalnego producenta oraz śmietanę kremówkę 36% - mówi pani  Agnieszka.

 

W regionie piotrkowskim słynna jest także zupa chrzanowa. Szczególnie w okolicach Wolborza, gdyż tamte strony słynną z plantacji chrzanu. Dawniej osoby zajmujące się produkcją chrzanu nazywano „chrzaniorzami”.

Pierwotnie zupę chrzanową przygotowywano na maślance. Jednak istnieje inny sposób na jej sporządzenie. O nim opowiada pani Katarzyna Tuchowska z KGW Golesze Duże.

 

- Ostatnio masła nie robi się już tak na co dzień, więc słodycz maślanki zastąpiłam warzywami. Dodaję słodką śmietanę, wywar gotowany na wędzonce. Do tego dużą ilość chrzanu. Najlepiej jest mieć taki starty, bezpośrednio wykopany. W tym okresie ciężko o 

taki więc można zastąpić go chrzanem ze słoika. Podsmażamy warzywa na maśle oraz boczek z cebulką. Następnie wszystko łączymy i miksujemy: chrzan, warzywa, ziemniaki.  Na koniec zagęszczamy i zaprawiamy śmietaną – wyjaśnia pani Katarzyna.

 

 

 


Zainteresował temat?

0

0


Zobacz również

reklama

Komentarze (4)

Zaloguj się: FacebookGoogleKonto ePiotrkow.pl
loading
Portal epiotrkow.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników. Osoby komentujące czynią to na swoją odpowiedzialność karną lub cywilną.

Lekarzmedycynyludowe ~Lekarzmedycynyludowe (Gość)09.04.2023 07:50

Co to jest - " biały barszcz biały"?? Nowa potrawa z Piotrkowskiej prowincji? A tak na marginesie, z opisu wynika, że są to same niezdrowe potrawy. Kto to słyszał wędzonki, kości, boczki, śmietany. Toż to same tłuszcze, cholesteroly i podobne substancje!!! Ale za to jakie smaczne i pachnace!!!! Tego nie zastąpią żadne wegańskie i wegetariańskie substytuty.

20


Przejazdem ~Przejazdem (Gość)08.04.2023 20:59

Masło maślane

11


Grażyna ~Grażyna (Gość)08.04.2023 19:55

Ale z tym barszczem to dajcie spokój, no kto to słyszał.

21


reklama
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat