ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Dlaczego należy unikać słodyczy?

Wtorek, 02 kwietnia 2019
Dla wielu z nas słodycze są kuszącą przekąską, która apetycznie wygląda, a dodatkowo jeszcze lepiej smakuje. Słodycze, jak sama nazwa wskazuje są słodkie, a to oznacza dobre, ale cukier, który znajduje się w słodyczach nie koniecznie jest tak dobry dla naszego zdrowia, jak dla naszych kubków smakowych.
Dlaczego należy unikać słodyczy?

Jest to składnik, który może silnie uzależniać, a do tego wyniszcza on organizm. To właśnie dlatego należy go unikać. Słodycze, czyli cukier zaburzają pracę organizmu. Negatywnie wpływa na pracę mózgu, upośledza funkcjonowanie nerek i serca, a także osłabia zęby i przyczynia się do powstawania próchnicy. To jednak nie wszystko – dlaczego jeszcze lepiej unikać słodyczy - doradza autorka http://blogeraska.pl/.

Coraz więcej słyszy się na temat tego, że cukier jest szkodliwy dla zdrowia. Jednak wiele osób nie słucha tego co mówią lekarze i dalej zajadają się słodkościami, ponieważ to im sprawia przyjemność. Już od wielu lat słyszy się od lekarzy o szkodliwości słodkich przekąsek, a szczególnie cukru, który przyczynia się do doskonałego smaku, ale jednocześnie jest trucizną dla ludzkiego organizmu. Ten produkt trafiając do organizmu nie dostarcza do niego żadnych witamin i minerałów, a przecież jest to produkt, który pochodzi z buraków cukrowych i trzciny, to właśnie z nich wytwarzana jest sacharoza. Jest ona cukrem spożywczym, który łatwo się przyswaja, a jest bardzo szkodliwy dla zdrowia.

Trochę o badaniach na temat cukru

W organizmie metabolizm węglowodanów jest niekompletnym procesem. A to przyczynia się do tworzenia się metabolicznych toksycznych związków. Do tych produktów należy kwas pirogronowy, a także cukry, które mają aż pięć atomów węgla. Kwas pirogronowy dociera do mózgu i znajduje się w systemie nerwowym, a odmienne cukry znajdują się w czerwonych krwinkach. Toksyczne związki metaboliczne mają negatywny wpływ na pracę komórek, zakłócając ich oddychanie. Przez to komórki nie są w stanie przenosić wystarczającej ilości składników odżywczych i tlenu do narządów i układów w organizmie, a to uniemożliwia prawidłowe funkcjonowanie. Przez to może dojść do obumarcia komórek, a to zaburza pracę organizmu i może prowadzić do zapoczątkowania chorób degeneracyjnych.


Badania wykazały również, że odżywanie się cukrem w nadmiernych ilościach może prowadzić do śmierci. Cukier w nadmiernych ilościach może prowadzić do zapoczątkowania hipoglikemii, a także rozwija nadwagę, otyłość i cukrzyce. Jedzenie słodyczy w dużych ilościach może wypłukiwać z organizmu niezbędne sole mineralne, a także witaminy. Prowadzić może również do podniesienia się ciśnienia krwi, zwiększenia się poziomu złego cholesterolu we krwi, a więc zwiększa ryzyko rozwoju zawału serca. Dodatkowo niekorzystnie wpływa to na zdrowie zębów, ponieważ przyczynia się do powstawania próchnicy.
Konsekwencji jedzenia słodyczy, jest naprawdę wiele, kolejne z nich to osłabienie organizmu, zaburzenia pracy układu nerwowego, co przyczynia się do problemów z koncentracją i pamięcią, a także ból głowy i problemy ze snem. Warto również wiedzieć, że o chorobie Alzheimera mówi się dużo w kontekście cukrzycy.

Unikaj cukru – słodycze szkodzą

Trawienie cukru jest skomplikowanym procesem. Do jego zachodzenia konieczne jest pobieranie witamin z grupy B, wapnia, magnezu, a także potasu i chromu. To właśnie dlatego dojść może do osłabienia kości i zębów, kiedy w naszej diecie znajduje się za dużo cukru. Trawienie węglowodanów sprawi, że organizm pobierać będzie za duże ilości wapnia, co zapoczątkuje próchnicę i problemy z układem kostnym. Kiedy cukier trafia do organizmu, to na początku znajduje się on w wątrobie, po przepełnieniu narząd ten wydala glikogen, który jest w formie kwasów tłuszczowych, a trafiają one do krwi. Kwasy te zaczynają się gromadzić w najmniej aktywnych miejscach w organizmie, przez co zaczyna się rozwijać otyłość. Nadmiar kwasów tłuszczowych atakuje również serce, nerki, a także prowadzi do upośledzenia pracy innych organów. Dodatkowo cukier może doprowadzić do zakwaszenia organizmu. Spożywanie cukru w nadmiarze jest szkodliwe dla układu nerwowego, ponieważ uszkadza pracę móżdżku i sprawia, że procesy tworzenia się tkanek zaczynają spowalniać, a to przyśpiesza procesy starzenia się mózgu.

 

Spożywanie cukru – czy można?

Statystyki wykazują, że jesteśmy w stanie zjeść nawet do 38 kilogramów cukru w ciągu roku. Cukier co prawda powinien znaleźć się w naszej codziennej diecie, jednak tylko w ograniczonych ilościach. Węglowodany nie powinny przekraczać 10 procent dziennego zapotrzebowania energetycznego. Tak więc najlepiej nie spożywać więcej niż 50 gramów cukru w ciągu dnia. To około 12 łyżeczek cukru na dobę. Jeśli będziemy spożywać cukier w zalecanych i bezpiecznych dawkach, to istnieje szansa, że nie będziemy odczuwać żadnych negatywnych skutków wynikających z jego spożywania. Cukier jednak znajduje się niemal we wszystkim i nie łatwo jest ograniczyć jego ilość do absolutnego minimum. Jednak pomóc nam w tym może ograniczenie spożywanych słodyczy, które są bogate w cukry proste, czyli te najbardziej szkodliwe dla zdrowia.

undefined


Zainteresował temat?

1

1


Zobacz również

reklama
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat