A ten Witczak, to jako minister obrony tam by, czy kto? Smiech na sali...
To była przysięga drużyny harcerskiej ?
Widzę drużynową......
Niech się tak nie podniecają. Ciekawe jaki procent z nich dostanie etat.
26.10.85 przekroczyłem bramę jednostki w Warszawie, a po dwóch miesiącach przysięgaliśmy narodowi polskiemu tak ,,Ja, obywatel Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej, stojąc w szeregach Wojska Polskiego, przysięgam narodowi polskiemu, być uczciwym, zdyscyplinowanym, mężnym i czujnym żołnierzem. Wykonywać dokładnie rozkazy przełożonych i przepisy regulaminu, dochować ściśle tajemnicy wojskowej i państwowej, nie splamić nigdy honoru i godności żołnierza polskiego. Przysięgam służyć ze wszystkich sił Ojczyźnie, bronić niezłomnie praw ludu pracującego zawarowanych w konstytucji, stać nieugięcie na straży władzy ludowej, dochować wierności rządowi Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej. Przysięgam strzec niezłomnie wolności, niepodległości i granic Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej przed zakusami imperializmu, stać nieugięcie na straży pokoju w bratnim przymierzu z Armią Radziecką i innymi sojuszniczymi armiami, a w razie potrzeby nie szczędzić krwi ani życia, mężnie walczyć w obronie Ojczyzny o świętą sprawę niepodległości, wolności i szczęścia ludu. Gdybym nie bacząc na tę moją uroczystą przysięgę, obowiązek wobec Ojczyzny złamał, niechaj mnie dosięgnie surowa ręka sprawiedliwości ludowej." Czy ktoś nas zwolnił z tej przysięgi ? Teraz jest tak „Ja żołnierz Wojska Polskiego, przysięgam służyć wiernie Rzeczypospolitej Polskiej, bronić jej niepodległości i granic. Stać na straży Konstytucji, strzec honoru żołnierza polskiego, sztandaru wojskowego bronić. Za sprawę mojej Ojczyzny w potrzebie krwi własnej ani życia nie szczędzić. Tak mi dopomóż Bóg!”
To już nie narodowi polskiemu i ludowi polskiemu się przysięga ? Czyli komu ? Sztandar ważniejszy od narodu polskiego ?
Ja tam nienawidzę wojska Polskiego ba my jesteśmy Ślęzakami a nie Polakami. Polska to okupant ,który zagarnął Śląsk do swoich granic a wojsko służy okupantowi czyli Polsce !.
Żołnierze to współcześni legioniści a Juliusz Wiernicki to nasz Juliusz Cezar.
Ja też złożyłem przysięgę że niby nie będę pił i huk z tego wyszedł
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!