Ja też złożyłem przysięgę że niby nie będę pił i huk z tego wyszedł
Żołnierze to współcześni legioniści a Juliusz Wiernicki to nasz Juliusz Cezar.
Ja tam nienawidzę wojska Polskiego ba my jesteśmy Ślęzakami a nie Polakami. Polska to okupant ,który zagarnął Śląsk do swoich granic a wojsko służy okupantowi czyli Polsce !.
26.10.85 przekroczyłem bramę jednostki w Warszawie, a po dwóch miesiącach przysięgaliśmy narodowi polskiemu tak ,,Ja, obywatel Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej, stojąc w szeregach Wojska Polskiego, przysięgam narodowi polskiemu, być uczciwym, zdyscyplinowanym, mężnym i czujnym żołnierzem. Wykonywać dokładnie rozkazy przełożonych i przepisy regulaminu, dochować ściśle tajemnicy wojskowej i państwowej, nie splamić nigdy honoru i godności żołnierza polskiego. Przysięgam służyć ze wszystkich sił Ojczyźnie, bronić niezłomnie praw ludu pracującego zawarowanych w konstytucji, stać nieugięcie na straży władzy ludowej, dochować wierności rządowi Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej. Przysięgam strzec niezłomnie wolności, niepodległości i granic Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej przed zakusami imperializmu, stać nieugięcie na straży pokoju w bratnim przymierzu z Armią Radziecką i innymi sojuszniczymi armiami, a w razie potrzeby nie szczędzić krwi ani życia, mężnie walczyć w obronie Ojczyzny o świętą sprawę niepodległości, wolności i szczęścia ludu. Gdybym nie bacząc na tę moją uroczystą przysięgę, obowiązek wobec Ojczyzny złamał, niechaj mnie dosięgnie surowa ręka sprawiedliwości ludowej." Czy ktoś nas zwolnił z tej przysięgi ? Teraz jest tak „Ja żołnierz Wojska Polskiego, przysięgam służyć wiernie Rzeczypospolitej Polskiej, bronić jej niepodległości i granic. Stać na straży Konstytucji, strzec honoru żołnierza polskiego, sztandaru wojskowego bronić. Za sprawę mojej Ojczyzny w potrzebie krwi własnej ani życia nie szczędzić. Tak mi dopomóż Bóg!”
To już nie narodowi polskiemu i ludowi polskiemu się przysięga ? Czyli komu ? Sztandar ważniejszy od narodu polskiego ?
Niech się tak nie podniecają. Ciekawe jaki procent z nich dostanie etat.
To była przysięga drużyny harcerskiej ?
Widzę drużynową......
A ten Witczak, to jako minister obrony tam by, czy kto? Smiech na sali...
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!