metoda sortowania: od najstarszego do najnowszego / najnowszego do najstarszego
bernardo antonio ~bernardo antonio (Gość)04.10.2009 11:31

"k-jak-kundel" napisał(a):
Ja nadal uważam, ze oprócz serca trzeba mieć jeszcze rozum. Jeszcze nie raz usłyszycie o pogryzionym dziecku lub osobie starszej. Ja nie twierdzę, że to psy łańcuchowe są winne. Żeby nie były agresywne i nie atakowały przechodzących lub przejeżdżających rowerem ludzi, trzeba zmienić mentalność dorosłych którzy uczą je agresji i dlatego powinny być na łańcuchu. Nieraz widzę jak psy gonią po wsi za samochodami i narażają nie tylko siebie na potrącenie. Zwolennicy boksów czy innych zabezpieczeń spróbujcie porozmawiać o tym z ludźmi ze wsi to zobaczycie jakie to proste.

No więc, właśnie o to chodzi, żeby wpłynąć na mentalność ludzi, a nie spowodować zwiększenie liczby wałęsających się bezpańsko psów.
Chodzi o to, że opiekun powinien zaspokoić podstawowe potrzeby psa: wodę, jedzenie, POTRZEBĘ RUCHU, bo brak ruchu tragicznie wpływa m.in. na psychikę psa. Jednak opiekun powinien to zrobić w taki sposób, żeby jego pies nie stanowił zagrożenia dla otoczenia, np może wyprowadzić psa na spacer w kagańcu. Chodzi więc o to, że pies nie może całego życia spędzić przybity łańcuchem do budy.
Natomiast dotykasz tu problemu... ~~"czynnika ludzkiego" pisząc "(...)spróbujcie porozmawiać o tym z ludźmi ze wsi (...)" - otóż właśnie! Chwała organizatorom tym większa!
Z drugiej jednak strony, zgadzamy się - Ty i ja, że ten problem występuje na największą skalę na wsi i ta akcja tutaj niestety wiele nie pomoże, bo raczej ludzie ze wsi dziś w południe nie będą spacerować po Słowackiego i ich guzik ten problem obchodzi.
Stąd też moja myśl, że najlepiej byłoby pojechać na kilka konkretnych podwórek z kamerą i zaproponować "gospodarzowi" "przymiarkę" łańcucha, ale to jest chyba pomysł nie do zrealizowania.
Pozdrawiam

00

bernardo antonio ~bernardo antonio (Gość)05.10.2009 09:30

Zgadzam się z Heleną, że za trzymanie psa na łańcuchu powinny być egzekwowane bardzo wysokie kary, bo jak widać po dwóch poniższych komentarzach tłumaczenie nie pomaga. Więc tylko przy pomocy kar można edukować niektórych.

00

Helena ~Helena (Gość)04.10.2009 13:29

trzymanie psów na lancuchu powinno byc zabronione prwem. Pies ma miec bude, kojec, miske jedzenia i wode plus milosc wlasciciela. TYLKO TYLE.

00

wiejskie psy na łańcuch ~wiejskie psy na łańcuch (Gość)04.10.2009 14:42

"Helena" napisał(a):
trzymanie psów na lancuchu powinno byc zabronione prwem.

Kiedy czytam takie komentarze to nie wiem kto jest dla nich ważniejszy pies czy człowiek. Powiedz to rodzicom których dzieci zostały pogryzione przez rozwścieczone wiejskie psy nie będące na łańcuchu a wydostały się poza ogrodzenie.

00

Helena ~Helena (Gość)04.10.2009 15:26

"wiejskie-psy-na-lancuch" napisał(a):
Kiedy czytam takie komentarze to nie wiem kto jest dla nich ważniejszy pies czy człowiek. Powiedz to rodzicom których dzieci zostały pogryzione przez rozwścieczone wiejskie psy nie będące na łańcuchu a wydostały się poza ogrodzenie.

Rozumiesz znaczenie słowa KOJEC? A wiesz ilu zboczeńcow gwałci male dzieci? Ich tez nalezy trzymac na łańcuchu? czy chodza sobie na wolności?

00

Ziutek ~Ziutek (Gość)04.10.2009 15:43

Przede wszystkim za krzywdę tych dzieci nie powinno obwiniać się zwierząt lecz ich właścicieli, którzy nie zapobiegli wydostaniu się psa poza teren,. Do psa agresywnego powinno nie stosować się łańcucha lecz, ograniczenia typu kojce, siatki elektryczne itd.; Pies który trzymany jest na łańcuchu przeżywa traumę, co może powodować choroby na tle psychicznym, i to właśnie gdy zwierzę zerwie się z łańcucha może dojść do tragedii. Gdyż zwierzę praktycznie nie widzi nikogo poza swoim właścicielem który daje mu pożywienie i wodę. Chodź zdarzają się drastyczne przypadki, i zwierzę nie widzi nawet właściciela (jest głodzone itp.;). Dlatego protestujemy przeciw tego typu ograniczeniami,, i mamy nadzieje że dotrze to do wszystkich osób które trzymają takie psy!!!

00

bernardo antonio ~bernardo antonio (Gość)04.10.2009 15:57

Kiedy czytam takie komentarze, to zastanawiam się w jakim celu ich autorzy od razu ustawiają taką hierarchię "ważności" - aż tak boją się o swoją pozycję w hierarchii w rodzinie czy na podwórku- ulicy, wiosce? Aż tacy są niedowartościowani, może ktoś się na nich wyżywał, bił i teraz dlatego z nimi tak jest?
A więc... Komentatorze nazywający sam siebie "~wiejskie psy na łańcuch" TY JESTEŚ NAJWAŻNIEJSZY NA ŚWIECIE, a jak kiedyś trafisz do Św. Piotra, to już w ogóle będziesz w aureoli chadzał i wszyscy pozostali w porównaniu z Tobą to pikuś (pikusie)... Mam nadzieję, że czujesz się teraz spełniony, dowartościowany i usatysfakcjonowany moimi zapewnieniami o Twojej wartości (ważności) w porównaniu z psem...Tak, tak -TY JESTEŚ (naj)WAŻNIEJSZY...

00

fuks0426 ~fuks0426 (Gość)04.10.2009 19:30

Cytuję:
Ja nadal uważam, ze oprócz serca trzeba mieć jeszcze rozum. Jeszcze nie raz usłyszycie o pogryzionym dziecku lub osobie starszej. Ja nie twierdzę, że to psy łańcuchowe są winne. Żeby nie były agresywne i nie atakowały przechodzących lub przejeżdżających rowerem ludzi, trzeba zmienić mentalność dorosłych którzy uczą je agresji i dlatego powinny być na łańcuchu. Nieraz widzę jak psy gonią po wsi za samochodami i narażają nie tylko siebie na potrącenie. Zwolennicy boksów czy innych zabezpieczeń spróbujcie porozmawiać o tym z ludźmi ze wsi to zobaczycie jakie to proste.

Nie zgodzę się z twoją wypowiedzią są inne środki do trzymania psów ni łańcuch np. kojce lub siatki elektryczne . A osobą które uczą agresji powinno odbierać psy i dawać jaki wyrok karę.

Cytuję:
trzymanie psów na lancuchu powinno byc zabronione prwem. Pies ma miec bude, kojec, miske jedzenia i wode plus milosc wlasciciela. TYLKO TYLE.

z tą wypowiedzią zgodzę się ~Helena ma rację na 100 %

Komentarz był edytowany przez autora: 04.10.2009 19:33

00

fuks0426 ~fuks0426 (Gość)04.10.2009 19:38

Mam jeszcze jedno pytanie do was na tym forum , kto z was przyszedł i przykuł się do psiej budy , czekaliśmy do 14 mało ludzi przyszło.Bo najlepiej komentować w domu przy komputerze .

00

Helena ~Helena (Gość)05.10.2009 00:10

Popieram wasza akcje, nie moglam być. Z tymi co krzywdza zwierzeta walcze przed Sądami. Nie siedze bezczynnie.

00

Nowy komentarz
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat