A ja widziałem co innego. Wina rowerzysty.
Przejście dla pieszych to nie przejazd dla rowerów. Sam zawsze schodzę z roweru i go przeprowadzam. O ile jazda chodnikiem jest do zaakceptowania, to przez przejście - nie. Po prostu kierowca zdąży zobaczyć nadjeżdżającego.
Ciekawe jak tym rowerkiem będzie teraz jeździł jak taki poginty...?
przejedź się ścieżką a później przejedź się ulicą. Nasze ścieżki rowerowe to tragedia, każdy wjazd na jakąś posesje to hopka. To jest nie fajne i to męczy. Ścieżkami jeżdżą starsi ludzie z tego co zauważyłem. Jeśli ścieżki byłyby płaskie jak ulica to bym z nich korzystał.
Nie TIR tylko samochód cieżarowy. A takie modą jeździć, są na mieście wszędzie znaki odnośnie tego.
Wytłumacz w takim razie jak na budowę dostarczyć piach, cegły. Jak zabrać gruz, śmieci? HAK i JUKO powinno rowerami zabierać worki?
Sprawa jest prosta. Zgodnie z przepisami kierowca skręcając w prawo musi bezwzględnie ustąpić wszystkim pierwszeństwa. I dopiero wtedy może przejechać. Jest to przejazd warunkowy. Jeśli kierowca nie ma takiej pewności, że nie wymusi pierwszeństwa, powinien czekać na zmianę świateł. A tak to wymusił pierwszeństwo na użytkowniku przejścia dla pieszych, dodatkowo który to użytkownik przemieszczał się na zielonym dla siebie świetle. I prędkość przemieszczania się użytkownika ( rowerzysty, babci o kulach, czy rakiety kosmicznej) po pasach nie ma nic do rzeczy, bo w czasie jeśli są na pasach i na zielonym świetle, to mają bezwarunkowe pierwszeństwo. Kierowca samochodu skręcał za szybko.To on zbliżając się w warunkowej dla siebie sytuacji powinien albo zatrzymać się przed przejściem, albo zbliżać się do przejścia bardzo wolno, tak aby zatrzymać się natychmiast i nie wymuszać pierwszeństwa na rowerzyście, babci, rakiecie itp.
wszystko zależy od tego jakie kto miał światło, a rowerem można przejeżdżać przez przejście pod warunkiem zatrzymania się przed nim. jeśli była zielona strzałka to volvo winne bo taka strzałka oznacza to samo co STOP ale stosuje się do tego ja i taka czarna korsa co jechała kiedyś przede mną ;)czyli około 1promil kierowców
no to z tego co czytam , Dziadzia raczej powinien z rowerkiem przejśc przez przejscie a nie przejechać :)
TIRY NA TORY!!!
Hola hola. Tylko tym, którzy mają zielone światło. Jeżeli kierowca skręca a ja mam na swoim przejściu (już po jego skręcie) czerwone światło to ma mnie przepuścić?
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!