metoda sortowania: od najstarszego do najnowszego / najnowszego do najstarszego
tak ~tak (Gość)08.01.2011 11:06

Moje dziecię też brało udział w widowisku "Dzieci dzieciom w potrzebie" i tu właśnie poznałam Krzysztofa Kolbergera, był wspaniałym,skromnym,pełnym ciepła człowiekiem. Wielka strata.

00

kamila ~kamila (Gość)08.01.2011 12:44

"Piotr-Wlostowic" napisał(a):
Przypatrywałem się, jak Kolberger dopinał wraz z opiekunami dzieciarni detale widowiska dla ponad 300-osobowej widowni, które miało uświetnić wizytę w Wolborzu Sarah Fergusson, księżnej Yorku, byłej żony księcia Andrzeja - syna brytyjskiej królowej Elżbiety II.

Z tego wydarzenia w domu moich rodziców jest zdjęcie mamy i taty z księżną, bo wyszła ona do ludzi i z wieloma się fotografowała, a nawet sama brała od nich aparaty fotograficzne i robiła zdjęcia z panem Kolbergerem. Z kolei u jednych państwa stoi w pokoju fotografia z obejmującym ich panem Kolbergerem ładnie uśmiechniętym.
Ja tańczyłam w ludowym stroju, z racji wieku i upływu czasu nie wszystko pamiętam, miałam 8 lat wtedy, ale zapamiętałam, że księżna zatańczyła na scenie ze starszym kolegą z zespołu z Koluszek i otrzymała wielkie brawa. Na zakończenie wszyscy młodzi artyści wyszli na scenę i pokłonili się widowni, w środku stał trzymając dzieci za ręce pan Kolberger i dostał rzęsiste oklaski, a sala pękała w szwach. Wtedy to było wielkie wydarzenie w życiu Wolborza, porównywalne z koncertami dla upamiętnienia naszego Waldka Goszcza.

00

Aman Amanranga08.01.2011 13:58

"Piotr-Wlostowic" napisał(a):
Ten okrągły wpis z liczbą 2000 poświęcę komuś, kogo poznałem właśnie w mieście Wolborzu

To jest to czego oczekiwałem. Trochę smutno, że właśnie w takim momencie odszedł od nas tak wspaniały człowiek. Właśnie czytałem Twój post a w TV leci cały film dokumentalny o Krzysztofie. Opowiadają o Strofach dla Ciebie itp. To jest coś co zapamiętam długo. Ten Twój post i ten film i tą chwilę. Niewielu miało szczęście spotkać takiego człowieka a także innych wspaniałych ludzi. Ty być może dzięki swojej profesji masz łatwiejszy dostęp do tego trochę innego, nam zwykłym ludziom nieznanego świata. Piotrze wielkie dzięki!!!

00

Anna Mizgalska-Dąbrowska ~Anna Mizgalska-Dąbrowska (Gość)08.01.2011 18:00

Dołączam podziękowania dla "Piotr-Włostowic" za wpis z liczbą 2000, miałam ten zaszczyt wtedy 29 kwietnia 1997rpełnić funkcję dyrektora GOK i organizować ten jedyny w swoim rodzaju koncert, który oprócz charytatywnego charakteru miał pokazać wspaniałe dzieciaki artystycznie uzdolnione z województwa piotrkowskiego. Krzysztof Kolberger już wcześniej wspierał nasze wolborskie młode talenty recytatorskie,prowadząc warsztaty teatralne a gdy usłyszał, że będą zbierane pieniądze wspólnie z Fundacją Księżnej Sary Ferguson na leczenie dzieci chorych na białaczkę, nie odmówił nam pomocy w wyreżyserowaniu przygotowanego przez nas widowiska. Oczywiście zrobił to nieodpłatnie.Wczoraj gdy usłyszałam, tę smutną wiadomość pomyślałam,że społeczność Wolborza jest winna temu wspaniałemu, skromnemu człowiekowi - pamięć. Na najbliższej Radzie Miasta Wolborza złożę pismo z prośbą o rozważenie nazwania imieniem Krzysztofa Kolbergera jednej z ulic oraz o zawieszenie tabliczki pamiątkowej w MOK-u obok wiszącej tam tabliczki poświęconej pamięci Waldka Goszcza,który też powiększył grono Aniołów w styczniu.Pozdrawiam wszystkich miłośników talentu Kolbergera

00

Piotr Włostowic ~Piotr Włostowic (Gość)08.01.2011 21:20

"Anna-Mizgalska-Dabrowska" napisał(a):
Dołączam podziękowania dla "Piotr-Włostowic" za wpis z liczbą 2000, miałam ten zaszczyt wtedy 29 kwietnia 1997r. pełnić funkcję dyrektora GOK i organizować ten jedyny w swoim rodzaju koncert, który oprócz charytatywnego charakteru miał pokazać wspaniałe dzieciaki artystycznie uzdolnione z województwa piotrkowskiego.

Przepraszam bardzo, ależ oczywiście, że pamiętam Panią doskonale, dyrektorkę Gminnego Ośrodka Kultury, zetknęliśmy się też przy innych okazjach. Tamten koncert, ale również pozostałe to wielka Pani zasługa, wiem. Wolborski GOK był swego czasu wyjątkowo aktywny, a teraz - nie śledzę zbyt uważnie.
A Panią dyrektor poniosło w politykę...
Serdecznie Panią pozdrawia, jak to Pani ujęła zgrabnie w cudzysłów - "Piotr Włostowic".
PS Tak, związki Krzysztofa Kolbergera z Wolborzem i wolborzanami były rzeczywiście częstsze i ściślejsze, trudno było mi napisać o wszystkim w jednej wypowiedzi.
Pomysł z upamiętnieniem tego Człowieka przez miejscową społeczność jest znakomity. Absolutnie popieram!
Bo jeśli nie jego upamiętnić, to kogo?!

00

Piotrkowianin Piotrkowianinranga08.01.2011 21:21

W najnowszym numerze "Ziemi Piotrkowskiej" jest zdjęcie byłego Urzędu Gminy w Wolborzu, na którym obecnie wisi tablica z nazwą Urząd Miejski. A dlaczego nie Urząd Miasta i Gminy? To gdzie teraz mają swoje sprawy załatwiać mieszkańcy wsi w gminie Wolbórz?

00

?? ~?? (Gość)08.01.2011 22:23

niby miasto ale w lato strasznie tam klepie w ok Bogusławic..kto przejeżdzał wie o co chodzi/

00

ala ~ala (Gość)09.01.2011 02:10

Pan Piotr napisał "Wolborski GOK był swego czasu wyjątkowo aktywny, a teraz - nie śledzę zbyt uważnie.
A Panią dyrektor poniosło w politykę..."
To prawda, Pani Aniu proszę wrócić do MOK bo grozi mu zagłada, dzieci nie mają gdzie rozwijać swoich talentów.

00

Anna Mizgalska-Dąbrowska ~Anna Mizgalska-Dąbrowska (Gość)09.01.2011 12:13

Proszę sprawdzić nie jest wcale zle z możliwością rozwijania młodych talentów.Aktualna kadra bardzo się stara i to z dobrym skutkiem
Miejski Ośrodek Kultury Drukuj
Zapraszamy na nowe zajęcia:
* Gimnastyka dla seniora
* Kurs tańca towarzyskiego
* Zajęcia wokalne
ZAJĘCIA W MIEJSKIM OŚRODKU KULTURY W WOLBORZU
PONIEDZIAŁEK
14:15 – 15:00 - ZESPÓŁ TAŃCA SPORTOWEGO „ ASTER ” - gr. młodsza
15:00 – 15:45 - ZESPÓŁ TAŃCA SPORTOWEGO „ ASTER „ - gr. starsza
16:30 – 18:30 - ZAJĘCIA TEATRALNE
17:00 – 19:00 - KOŁO „ ATRA”
WTOREK
16:00 – 17:30 - ZAJĘCIA WOKALNE
17:00 – 18:00 - ZAJĘCIA PLASTYCZNE
17:00 – 19:00 - SPOTKANIA KLUBU SENIORA
18:30 – 19:30 - MĘSKI ZESPÓŁ WOKALNY „ FERMATA”
ŚRODA
16:30 – 17:15 - KOŁO TAŃCA TOWARZYSKIEGO - gr. młodsza
17:15 – 18:00 - KOŁO TAŃCA TOWARZYSKIEGO - gr. starsza
18:30 – 20:00 - HATHA JOGA
CZWARTEK
14:30 – 16:00 - DZIECIĘCY ZESPÓŁ PIEŚNI I TAŃCA „ PROSZENIACY”
16:30 – 17:30 - LUDOWY ZESPÓŁ WOKALNY „ NAD WOLBÓRKĄ”
18:00 – 19:00 - AEROBIK
PIĄTEK
16:00 – 16:45 - HIP-HOP - gr. młodsza
16:45 – 18:00 - HIP-HOP - gr. starsza

00

anna maria ~anna maria (Gość)10.01.2011 10:49

Cytat "nie jest wcale źle z możliwością rozwijania młodych talentów.Aktualna kadra bardzo się stara i to z dobrym skutkiem"
Uważam,że jest bardzo źle, MOK świeci pustkami,należałoby zmienić aktualną kadrę a na jej miejsce zatrudnić kilku instruktorów, którzy swoją pasją potrafią zarazić młodych,utalentowanych ludzi.Zajęcia wypisane poniżej wyglądają ładnie (na papierze), tylko jak zwykle albo ich nie będzie albo na poziomie pożal się Boże.
Z tego co widzę to zespół Nad Wolbórką i Fermata tak naprawdę pracuje.

00

Nowy komentarz
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat