Infrastruktura wod-kan jest dzierżawiona przez PWiK od miasta. Kiedy wiceprezesem WZGK był obecny wiceprezydent Adam Karzewnik prezentował na komisjach i sesjach rady miasta zgoła odmienne stanowisko niż obecnie. Narzekał, że miasto pobiera wysoki czynsz i dlatego i woda i ścieki były drogie. Od kiedy Adam Karzewnik został zastępcą K.Chojniaka a były przewodniczący rady miasta Michał Rżanek prezesem PWiK, można by obniżyć czynsz dzierżawny za dzierżawę instalacji wod-kan i oczyszczalni od miasta, ale do tego potrzeba dobrej woli. Żadna ustawa nie narzuca władzom samorządowym stosowania tak wysokich cen za wodę i odbiór ścieków z sieci miejskiej jak robi to prezydent Chojniak.
Najlepiej umyć rączki w kałuży i wysrać się gdzieś na uboczu. To wtedy będzie taniej.
W tym miejscu należy przypomnieć, że zarówno projekt modernizacji oczyszczalni ścieków zresztą wyjątkowo kosztowny) jak również pozostałe inwestycje jak remonty ulic POW itp nie stał się pomysłem prezydent Krzysztofa Chojniaka. Te pomysły zrodziły się w kadencji 2002 kiedy prezydentem był Waldemar Matusewicz. Pan prezydent K.Chojniak słynie z przypisywania sobie czyichś zasług. On tylko je realizuje. Oceniam jego sprawowanie władzy z mierną oceną. Realizowanie czyichś pomysłów nie jest trudne kiedy wszystkie te pomysły i projekty realizują ci sami co za prezydentów Rżanka, Pola i Matusewicza urzędnicy. Była rzeczki prezydenta A.Pola zajmuje się obecnie pozyskiwaniem funduszy unijnych. I to jej zasługa a nie prezydenta Chojniaka, że nasze miasto pozyskało aż tyle środków finansowych i dopłat unijnych na realizację projektów jego poprzedników. Działania prezydenta K.Chojniaka sprowadzają się do dawania aportem działek na potrzeby TBS -u pod drogie budownictwo. A pracy dla osób z wykształceniem podstawowym i zawodowym a nawet średnim i wyższym, jak brakowało tak brakuje. Podobnie jest z lokalami socjalnymi i pomieszczeniami tymczasowymi. Na lokal socjalny trzeba czekać w kolejce przeciętnie do 10 lat. Nawet dla oczekujących z wyrokami sądowymi z prawem do pomieszczenia tymczasowego na 6 miesięcy nie ma wolnych pomieszczeń. Po upływie 6 miesięcy bezskutecznego oczekiwania osoby te kierowane są do noclegowni dla bezdomnych albo słuch o nich zanika. Władza która głosi publicznie na stronie internetowej urzędu miasta, że woda i ścieki taniej bo mogły być po 60-70 zł za 1 m3 powinna złożyć mandat i odejść niepamięć. Ale jak przypuszczam trudno jest zrezygnować z diety radnych której przez 4 lata kadencji uzbiera się w najgorszym wypadku dla radnego bez funkcji około 48 tys. zł. wolne od podatku. W jakiej szkole prezydent (były nauczyciel) zarabiał by tyle co w piotrkowskim urzędzie miasta? Odpowiedź na to pytanie pozostawiam wyborcom.
A jak z tym podatkiem od deszczówki na dachach to był chyba kiedyś taki pomysł żeby płacić podatek od wody deszczowej co leci na dachy:d ale nie wiem czy to przeszło czy nie, bo śmieszne to było:d
czyli się potwierdziło to co klepali przed referendum odwołania chojniaka - że podniesie podatki , a to dopiero początek. wszystko się idealnie składa - ostatni rok w POlsce..jesli Tusk wygra a po nim chojniak u nas to ja wyjeżdżam. nie ma sensu tu siedzieć bo to miasto umiera.
szczerze?? i tak będzie wojna - prędzej czy później dojdzie do światowego konfliktu - oni to maja zapisane w swojej propagandzie..najlepiej bedąc teraz prezydentem, własnie obniżać podatki a brak kasy brać kredyty, ile się da bo i tak to wszystko upadnie więc czy na kredycie czy nie , dałby przynajmniej się nacieszyć ludziom tymi ostatnimi latami , zanim pół świata , jak nie cały , pogrąży się w chaosie. prosze wystawić mój komenatrz.
Jak by u mnie taka cena miala być to odcinam sie od wody iscieków ,mam wlasną studnie i bedzie jak dawniej woda za darmo ,dośc lichwarskim cenom ,widac na premie dla urzedasow brakuje bo jak to wytlumaczyc....
Miła wiadomość. Dawno nie piliśmy tak dobrej wody.
Mam nadzieję,że władze miasta budują już tratwy by na tej wodzie odpłynąć.
kto faktycznie ustala ceny "wody", a przede wszystkim: ile wody jest w "wodzie"? Bezpośrednio za wodę wypada ok 1/3 - 1/4 opłaty. Pozostała część tej opłaty - to "karmienie pijawek" czyli najróżniejsze dodatki: za instalację, za czynną instalację, za nadzór nad instalacją, za nadzór nad nadzorem itd, itp. Na końcu jeszcze narzuty czyli podatek, podatek od podatku oraz zysk/dywidenda do podziału. Jest to system, wprowadzony i utrwalony już od czasów rządów AWS i obowiązuje we wszystkich rodzajach tzw "usług" publicznych lub komunalnych czyli przy dostawach prądu, gazu, telefonach. Jest to system typowo pasożytniczy i służy utrzymywaniu "ruchu w interesie". Do tego z czasem dokleja się inni chętni np administracja mieszkaniowa, spółdzielnie mieszkaniowe itp "wynalazki". A kto te "ceny" ustala? Oczywiste dla każdej "jełopy": samorządy gminne (czyli sąsiedzi), firmy świadczące te "usługi" (nie państwowe) oraz "głodni" sukcesu w bogaceniu za wszelką cenę
niestety jest to smutna prawda
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!