Jednym słowem znów chodzi o kasę.Schowany policjant wiadomo że więcej zarobi.Ciekaw jestem kiedy zakażą używania cb.
Chciałbym jeszcze dopisać że tylko kwestią czasu jest, iż podczas kontroli drogowej policjant będzie miał obowiązek sprawdzić czy pasażerka w pojeżdzie, to na pewno żona kierowcy, czy przypadkiem nie i jeżeli to nie żona, to będzie mał prawny obowiązek poinformować odpowiedną służbę i instancję o zaistniałym procederze.
A i tak jest mało policjantów w piotrkowskim RD, a do tego się wyzbywają...
Ręce na kierownicy wiąże się z możliwością okazania prawa jazdy! No chyba że będę je miał w zębach! ????
Żałosne Państwo Policyjne, jeszcze niech pisowce uchwalą aby przechodzić obok patrolu z rękoma za głową i krokiem defiladowym, żałosny ciemnogród Macierewicza, najpierw przeczytajcie ze zrozumieniem co uchwalono, a później proszę pisać posty!
No, to producenci kasków dla rowerzystów mają chyba odpowiednio wpływowe lobby, bo chyba trzeba być bardzo naiwnym, żeby wierzyć, iż chodzi tu o bezpieczeństwo tych rowerzystów. Od pół wieku jeżdżę na rowerze, nigdy nie używałem kasku, nigdy też nie uderzyłem się w głowę w związku z jadą na rowerze, a teraz... jakoś mi się po tej informacji odechciało jazdy na rowerze. Nie dam zarobić producentom kasków i tyle! Zresztą.... niektórzy wrzeszczą: zaaaakaz pedałooooowania, to może już trzeba sobie z tym pedałowaniem (na dodatek w kasku!) dać spokój...
Jazda w kasku na rowerze jest obowiązkowa w kilku krajach na świecie (Australia, Nowa Zelandia, kilka stanów USA i Kanady oraz podobno na Malcie). Nawet w Holandii, gdzie jest więcej rowerów niż mieszkańców, jazda w kasku jest zalecana nie obowiązkowa.Czy aby na pewno taki przepis wejdzie? (przyznam, że nie czytałem aktu prawnego)
Tak z ciekawości - co z cwaniakami wykorzystującymi uprawnienia jazdy na "suwak" bo jest to plaga. Jeden przestrzegał i będzie przestrzegał a drugi cwaniaczył i będzie cwaniaczył. Brak uregulowań prawnych .............
Jeśli chodzi o ścisłość to korytarz życia i jazdę na suwak reguluje ustawa o zmianie ustawy – Prawo o ruchu drogowym, którą 17 października zaakceptował senat. Prezydent ma 21 dni na podpisanie, a następnie musi być opublikowana w Dzienniku Ustaw, a wejdzie w życie po upływie 14 dni po publikacji, czyli raczej nie będzie to 7 listopada, tylko nieco później. Natomiast 7-go wchodzą przepisy ustawy opublikowanej 7 sierpnia, która wchodzi w życie po upływie 3 m-cy od dnia ogłoszenia, czyli właśnie 7 listopada i tam jest mowa o sprawdzaniu stanu licznika. Kaski dla rowerzystów i apteczki, to chyba jakieś projekty, które będą ewentualnie rozpatrywane w nowej kadencji sejmu i nie wiadomo kiedy i czy w ogóle wejdą w życie.
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!