metoda sortowania: od najstarszego do najnowszego / najnowszego do najstarszego
basic ~basic (Gość)29.07.2013 08:54

"Yuko" napisał(a):
A także - dziękujemy władzom Piotrkowa, które nie zrobiły nic, aby ochronić mieszkańców miasta przed tym niebezpieczeństwem.
Tłumaczenia prezydenta Chojniaka, że ta sprawa to problem PKP i że miasto nie ma na to wpływu są niedorzeczne, infantylne i dyskwalifikują go jako osobę mogącą mieć jakikolwiek wpływ na decyzje w mieście.

Chojniakowi powinna dobrać się do skóry za to prokuratura skoro jakoś nie potrafi za inne sprawy i sprawki. A już na pewno powinien być za to odwołany w referendum - skoro nie widzicie innych powodów, dla których powinien utracić stanowisko.

00

ares1 ~ares1 (Gość)29.07.2013 12:39

"basic" napisał(a):
Chojniakowi powinna dobrać się do skóry za to prokuratura

Jak widać nie ma na razie podstaw bo za co karać kogoś co nic nie robi?!

00

basiek ~basiek (Gość)31.07.2013 14:34

wina jest tylko i wyłącznie kobiety,ale kładka do przejścia przydałaby się naprawdę

00

/gość/ ~/gość/ (Gość)31.07.2013 15:37

Widziałem ten wypadek z opóźnionego pociągu do Białegostoku. Słyszałem, jak dość długo ten pociąg trąbił, wyjrzałem przez okno i zobaczyłem tę kobietę, kiedy chciała przechodzić przez tory. Osobowy zaczynał hamować, a ona nagle zrobiła pierwszy krok na tory. Cały czas patrzyła TYLKO NA PRAWĄ STRONĘ, a nie w lewo, skąd nadjeżdżał pociąg. Ok. 1-2s przed uderzeniem zrobiła drugi krok i chyba dopiero wtedy go zobaczyła, ale było już zdecydowanie za późno. Potem usłyszałem tylko głuche uderzenie...
Nawet gdybym do niej krzyknął, wątpię czy by to usłyszała z uwagi na sygnał ostrzegawczy tego osobowego i elektrowóz stojący na sąsiednim torze.
Dlaczego nie spojrzała w lewo? Nie mam pojęcia...
W życiu by mi do głowy nie przyszło, że wejdzie na tory w takim momencie.
[*]

00

Al Bundy ~Al Bundy (Gość)31.07.2013 16:00

"basiek" napisał(a):
wina jest tylko i wyłącznie kobiety

Dokładnie. To, czy przechodziła w miejscu dozwolonym, czy niedozwolonym, jest sprawą drugorzędną - w miejscach "dozwolonych" do przechodzenia (nie ma znaczenia, czy na drogach, czy na torach) też można zginąć, jeśli zapomni się o ostrożności. Kobitka się nie rozejrzała dobrze, i tak się to skończyło. Może widziała pociąg, ale nie pomyślała, że on skręci na ten tor? Też możliwe, bo opis miejsca, gdzie się to wydarzyło, może to sugerować...
A dyskusja, czy przydałoby się jakieś dodatkowe przejście, dodatkowa kładka, czy przejście podziemne, to zupełnie odrębny temat. Po prostu mamy XXI wiek, i jeśli osiemnastowieczny wynalazek jakim jest kolej, ma nadal dobrze służyć pasażerom, to ta kolej powinna wyjść na przeciw ich potrzebom i spełniać określone standardy. A do tych standardów zalicza się m. in. jak najwygodniejsze i jak najkrótsze dojście do każdego peronu, które w dodatku powinno być bezpieczne. Proste? Proste! Ale jeśli obecnie każdy kolejowy element (budynek dworca, wiata, perony, pociągi, trakcja, itd.) ma osobnego właściciela, to niestety, trudno o sensowną koordynację...

Komentarz był edytowany przez autora: 31.07.2013 16:01

00

ares1 ~ares1 (Gość)31.07.2013 17:11

"Al-Bundy" napisał(a):
Al Bundy

A co na to kula na dworcu?!

00

tutaj tutajranga31.07.2013 17:52

Człowiek nie żyje, wszystko rozmyte; zaćma ogólna i niemoc.

00

Piotrkowianin Piotrkowianinranga31.07.2013 20:34

"/gosc/" napisał(a):
Cały czas patrzyła TYLKO NA PRAWĄ STRONĘ, a nie w lewo, skąd nadjeżdżał pociąg.

A nie odwrotnie? Skoro przechodziła z 1. peronu na 2., to pociąg jadący z Łodzi do Częstochowy miała po swojej prawej stronie.

"Al-Bundy" napisał(a):
Po prostu mamy XXI wiek, i jeśli osiemnastowieczny wynalazek jakim jest kolej

Dałbym sobie uciąć mały palec od lewej nogi, że chyba jednak XIX-wieczny.

00

mala668 ~mala668 (Gość)31.07.2013 21:18

Co prawda to PRAWDA!!!!!!!! I tak właśnie dochodzi do plot.Pomówienia fajna sprawa-prawda ares1(tak jak i twój kompan)Pozdrawiam pozytywnie zakręconych!!!!

"Piotrkowianin" napisał(a):

00

Al Bundy ~Al Bundy (Gość)31.07.2013 21:24

"ares1" napisał(a):
A co na to kula na dworcu?!

A co kula przepowiada, to lepiej wie sklave :)

"Piotrkowianin" napisał(a):
Dałbym sobie uciąć mały palec od lewej nogi, że chyba jednak XIX-wieczny.

No muszę przyznać, że skłoniłeś mnie do zajrzenia do Wikipedii oraz "Encyklopedii odkryć i wynalazków". Oba te źródła wskazują, że trudno precyzyjnie umiejscowić początki kolei. Transport "kolejopodobny" istniał już w starożytności, w szesnastym wieku używano w kopalniach wózków jeżdżących po torach (z napędem oczywiście ludzkim lub końskim...), na początku wieku siedemnastego w Anglii wybudowano pierwszą naziemną linię szynową (szyny drewniane!), a w osiemnastym wieku upowszechniały się już w Anglii kolejki przemysłowe i tramwaje z napędem konnym... Więc może aż tak bardzo się nie pomyliłem? W jednym na pewno masz rację - dopiero z początkiem wieku dziewiętnastego nastąpił szybki rozwój kolei zarówno konnej jak i parowozowej. Ale czy kilka lat w tą czy w tamtą stronę (na przełomie wieków XVIII i XIX) jest tak bardzo istotne, skoro stan polskiej kolei obecnie jest o ponad pół wieku do tyłu za najbardziej rozwiniętymi krajami? :) Nawet to całe Pierdolino, które tyle szumu i podniecenia wywołało, to przecież dziś żadna rewelacja... :)

00

Nowy komentarz
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat