Wcale się nie dziwię,że ludzie z miast wieją do podmiejskich miejscowości. Na przykładzie moich znajomych twierdzę,że mają rację.Wyjechali z Piotrkowa do pobliskiego Koła i mają czym oddychać. A w Piotrkowie smród jak jasna ch.... i nawet przed snem nie można otworzyć okna,bo fetor niesamowity: albo dym, albo jedzie jakąś spalenizną, że człowiek dusi się we własnym mieszkaniu.Gdybym mógł,to już bym dawno zapomniał, że w Piotrkowie mieszkałem.
Korzystając z okazji dołożę i ja swoje "3 grosze". Otóż byłem niedawno w urzędzie zatrudnienia i zapytałem o ofertę pracy. Bardzo sympatyczna pani zaproponowała mi 2 rodzaje roboty: albo na budowach,albo w magazynach w okolicach Piotrkowa. Więc pytanie jak zatrzymać odpływ mieszkańców Piotrkowa jest pośmiechowiskiem i nic wspólnego nie ma z poważnym traktowanien mieszkańców miasta.Już od dawna krąży w Polsce o Piotrkowie opinia,że to miasto rencistów i emerytów i słusznie,bo tylko renciści i emeryci mają tutaj warunki do egzystencji i nikt poza tym inny. Ludzie młodzi nie mają w Piotrkowie jakichkwiek szans na normalne życie i taka jest gorzka prawda.Piotrków za kilkanaście lat będzie wioską,bo starsi jego mieszkańcy powymierają, a młodych się już tu nie uświadczy.To jest przyszłość tego miasta. Wystarczy popatrzeć co się dzieje w jego centrum: pełno młodych ludzi w godzinach szkolnych,po południu już nikogo prawie nie ma,a przed wieczorem miasto staje się wymarłe.Nawet mediateka, stojąca zresztą z dala od centrum nie pomogła,więc szkoda było na nią wydać tyle kasy.Miasto tętniące życiem zakończyło bezpowrotnie swój byt z chwilą podcięcia gałęzi na których żyło - likwidacji hut i zakładów pracy.Symbolem tej ruiny miasta są pozostałości po mleczarni przy ulicy Żelaznej i budynek po słynnej restauracji"Europa", który straszy w samym centrum Piotrkowa.Miasto bez przyszłości,tylko tyle można o nim teraz powiedzieć.
Mam dwoje dzieci na studiach nie ważne w jakich miastach i po skończeniu na pewno nie wrócą do Piotrkowa.Niestety brak perspektyw.Miasto było jest i będzie jako gród robotniczy,tutaj o zarobkach powyżej 5tyś.nie ma co marzyć.Także za 20-30 lat po prostu wymrzemy,a miasto w większości zaludnią sąsiedzi z Ukrainy.
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!